Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
28. septembra 2021, 9:30
Čas čítania 6:50
Dominik Vetrák

10 úžasných filmov z chladnej severskej kinematografie, ktoré ťa posadia na zadok a emočne rozdrvia

10 úžasných filmov z chladnej severskej kinematografie, ktoré ťa posadia na zadok a emočne rozdrvia
Zdroj: Nordisk Film
FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER FILMY, KTORÉ MUSÍTE VIDIEŤ NAJLEPŠIE FILMY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Tieto severské filmy by mal vidieť každý fanúšik kinematografie.

V Škandinávii žije množstvo kvalitných filmárov, ktorí však nemajú taký dosah ako americkí a hollywoodski tvorcovia. Ich snímky sa tak často nedostanú ani za hranice ich krajín či regiónov, a tak sa o nich ani nedozvieme. Len minulý rok by sme tak prišli o dva fantastické filmy – Riders of Justice a Chľast (v oboch stvárnil hlavnú rolu Mads Mikkelsen). A pravda je, že nebyť herca Mikkelsena, tieto snímky by ušli veľkému množstvu ľudí.

Už to síce nefunguje ako kedysi, no známe tváre a hviezdy stále dokážu predávať filmy. Škandinávski herci to majú o to ťažšie. Neobjavujú sa v hollywoodskych filmoch, a keď prerazia, snažia sa tam udržať a viditeľní sú najmä v americkej tvorbe (opäť raz spomenieme Mikkelsena, ktorý ostáva verný aj domácim, dánskym projektom). Aj preto sme si povedali, že na niektoré z týchto „severských“ projektov upozorníme.

Množstvo portálov sa zameriava na „chladné severské detektívky“, no nám sa zdá kontraproduktívne ignorovať iné žánre, obzvlášť keď to s nimi tým severanom ide tak dobre. Týchto 10 filmov môžeš vnímať ako zlatý štandard a vstup do škandinávskej kinematografie, v ktorej inak nájdeš desiatky ďalších klenotov. Len ich treba objaviť, googliť a dôverovať recenzentom. 

Odporúčané
Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, ktorých predčasné skončenie bolí najviac Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, ktorých predčasné skončenie bolí najviac 13. septembra 2021, 9:30

1. Song of the Sea (Amhrán na Mara)

Tom Moore je írsky filmár s neuveriteľnou víziou. Je spoluzakladateľom animačného štúdia Cartoon Saloon, ktoré je zodpovedné za 4 úžasné filmy. Tom Moore natočil 3 z nich – Secret of Kells (2009), Song of the Sea (2014) a Wolfwalkers (2020), pričom Nora Twomey mu pomáhala s réžiou Secret of Kells, natočila Breadwinner (2017) a na budúci rok od nej uvidíme na Netflixe My Father’s Dragon.

Všetky tieto snímky nás zasiahli na emocionálnej úrovni a oplývali aj nádhernou animáciou a príbehom. Song of the Sea sme sa rozhodli vybrať, pretože v nás zo spomínaných snímok najviac evokuje chladné severské prostredie. Dej sa zameriava na rodinu žijúcu v majáku. Krátko po narodení dcérky Saoirse však zmizne matka.

Z nej sa postupom rokov vykľuje bájna bytosť a po zvyšok animáka sa sympatické postavy snažia zlomiť kliatbu, zachrániť stratené duše a zahojiť svoju utrápenú rodinu. Song of the Sea má nádhernú animáciu, hudbu a príbeh, ktorý z teba možno dostane aj nejaké slzy. 

2. The Hunt (Jagten)

O čom by bol článok o skvelých severských filmoch, keby sme v ňom nespomenuli vynikajúci Hon od režiséra Thomasa Vinterberga? Dánský režisér a scenárista Vinterberg sa po prvýkrát spojil s ďalším dánskym klenotom Madsom Mikkelsenom a vznikla z toho dráma The Hunt, ktorá zaútočí na všetky tvoje emocionálne bariéry a bez problémov ich zlomí.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Príbeh o tom, ako sa ľudia môžu nenávidieť, odsudzovať, nedôverovať si a ubližovať si bez toho, aby si to dobre premysleli, je nesmierne silný a má ohromnú výpovednú hodnotu aj dnes. Ba čo viac, s pribúdajúcimi rokmi bude zrejme len silnieť. 

Dej sa zameriava na štyridsiatnika Lucasa (Mikkelsen), bývalého učiteľa, ktorý vychováva deti v škôlke. Lucas prešiel bolestivým rozvodom, no začína si dovoľovať vidieť svet optimistickejšie. V komunite je obľúbený a má dobrých priateľov, no potom príde klamstvo, ktoré mu zničí život. Jedno z dievčatiek v škôlke si vymyslí lož, podľa ktorej ju vraj Lucas sexuálne obťažoval.

Komunita sa mu okamžite otočí chrbtom a nedôvera a odsudzovanie prerastú v agresiu. Lucas však odmieta vzdať boj o svoju dôstojnosť, čo vyústi v emóciami nabité scény, ktoré ti zlomia srdce. Špičkový scenár a réžia od Vinterberga a famózny Mikkelsen. Absolútna povinnosť pre každého diváka.

3. Milenium sága (The Girl with the Dragon Tattoo)

Severania natočili podľa troch kníh Stiega Larssona tri skvelé filmy o hackerke Lisbeth Salanderovej, ktorá sa pokúša zistiť pravdu o rôznych zločinoch. Larsson plánoval napísať 10 kníh, no zahynul pred dokončením tej štvrtej. Trilógia o Lisbeth Salanderovej sa dočkala aj hollywoodskeho rebootu s dvomi rôznymi herečkami, no predsa len uprednostňujeme originálne tri filmy (aj keď Fincherova verzia stojí za to). 

Naprieč 3 filmami si užiješ viacero dejových zvratov, skvelé kriminálne postupy a čoraz hlbšie sa ponoríš do mysle komplexnej Lisbeth. Strhujúca kriminálna sága svojej skvelej knižnej predlohe vôbec neurobila hanbu a rozhodne stojí za tvoju pozornosť.

4. The Celebration (Festen)

Vinterberg po druhý raz. Jeho Rodinná oslava je unikátnym filmom s experimentálnou kamerou. Film je zámerne nasnímaný ako amatérske zábery z rodinnej oslavy. Neujde ti z nej však vôbec nič, keďže má aj tento štýl zvládnutý bez chyby. Kamera dokáže zachytiť tradičné filmárske postupy a nestane sa ani to, že by si sa v nejakej scéne nevyznal. 

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Zaujímavú technickú stránku podporujú skvelí herci v príbehu, ktorý ťa prekvapí a zachytí nepripraveného hneď niekoľkokrát. Prezradiť ti môžeme len toľko, že dej zachytáva veľkú rodinnú oslavu, na ktorej sa však jedno z detí oslávenca rozhodne prehovoriť o jeho nie príliš oslnivej minulosti. Nasledujú rodinné hádky, trápne momenty a na povrch sa dostanú nevyliečené rany z minulosti. V tomto prípade ignoruj trailery a rovno si film pusť. 

Celebration
Zdroj: Nordisk Film

5. Dogville

Lars von Trier si vo svojich filmoch nedáva pred ústa žiadne servítky a ukazuje nám svoj neutešený pohľad na spoločnosť a ľudstvo ako také. Mladá Grace (Nicole Kidman) nájde útočisko pred gangstermi v mestečku Dogville.

Za to, že ju obyvatelia prichýlia, sa im Grace musí odvďačiť domácimi prácami. Nároky obyvateľov mestečka sa však pomaly zvyšujú. Dogville je krutý, depresívny a smutný film. Zaujme nevšednou formálnou stránkou a nič neprikrášľuje. S cynickosťou ukazuje na zlo v nás a okolo nás. A práve preto je maximálne pôsobivý a bezchybný, vrátane geniálne zdrvujúceho záveru.

6. Jar City (Mýrin)

Čisto severský krimitriler patrí medzi najúspešnejšie islandské filmy. Nakrútil ho v roku 2006 režisér Baltasar Kormákur na motívy rovnomennej detektívky od známeho spisovateľa Arnaldura Indriðasona. V hlavnej úlohe sa predstavil Ingvar Eggert Sigurðsson. 

V role samotárskeho detektíva Erlendura pátra po vrahovi starého muža. Vyšetrovanie ho zavedie na stopu prípadu smrti malého dievčatka. Problémom však je, že udalosti sa odohrali takmer pred 30 rokmi. Erlendur sa popritom snaží usporiadať si svoj vlastný život a zložitý vzťah so svojou dcérou, ktorá je narkomanka.


Mrazivá, miestami až mysteriózna nálada, chladné, no podmanivé kulisy Islandu, výborné herecké obsadenie. Naozaj je toho veľmi málo, čo by sme Mýrin mohli vytknúť. O vizuálny zážitok sa postaral kameraman Bergsteinn Björgúlfsson, a tak sa na vás ponurosť a drsné prostredie tlačia nielen z príbehu, ale aj z plátna či obrazovky. 

7. Adam’s Apples (Adams æbler)

V tomto článku sme sa rozhodli vynechať minuloročný Chľast (Druk) od Vinterberga. Bol by to jeho tretí film v článku, pričom sme o ňom dosť informovali už minulý rok. Mená ako Mikkelsen, Vinterberg, Thomsen, Jensen, Kaas a podobne patria k zlatému fondu modernej dánskej kinematografie.

Odporúčané
10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 8. júla 2023, 16:00

Dôkazom je už len samotná filmografia režiséra Andersa Thomasa Jensena, v ktorej okrem iných peciek nájdeme aj Adamove jablká. Na odľahlú faru v malom mestečku prichádza neonacista Adam (Ulrich Thomsen), aby si tu odpracoval verejnoprospešné práce. Farár Ivan (Mads Mikkelsen), trpiaci psychickou poruchou, zadáva Adamovi úlohu, v ktorej si má poradiť s Božím trestom.

Jabloň na ich záhrade napádajú havrany. Adam sa o ňu má starať a v prípade úspechu z jej plodov urobiť koláč. Neonacista počúvajúci farára a starajúci sa o strom. Hádaš presne, vznikne vďaka tomu množstvo komických a bizarných situácií. Režisér Jensen dokonalým spôsobom skĺbil drámu a komédiu. 

8. Headhunters (Hodjegerne)

Headhunters je prvé filmové spracovanie kníh od autora Joa Nesbøho, ktorý sa preslávil detektívkami a trilermi odohrávajúcimi sa v Škandinávii. Headhunter je jedným z jeho najlepších a najslávnejších diel. Dej sa zameriava na Rogera Browna, takzvaného Headhuntera, a teda lovca hláv. Vyberá talentovaných a úspešných ľudí na dôležité funkcie vo firmách.

Žije si nad bežné pomery smrteľníkov, za čo okrem svojej práce vďačí aj koníčku spočívajúcemu v kradnutí slávnych obrazov. Jeho najnovší partner Clas Greve je nielenže ideálnym kandidátom na post, ktorý chce obsadiť pre istú firmu, ale je aj majiteľom nesmierne hodnotného obrazu.

Ak by ho predal, neuveriteľne by sa nabalil. Lúpež sa však nepodarí podľa plánu a Roger čoskoro zistí, že keď mu ide o život, peniaze sú druhoradé. Lovci hláv je skvelý mix rôznych žánrov (od trileru cez jemne ladenú komédiu až akčný film) s dobrými hercami a so skvelou atmosférou.

9. The Guilty (Den skyldige)

Asger Holm (Jakob Cedergren) je policajt, ktorého pre rôzne prešľapy preradia na tiesňovú linku. Jeho nudná rutina sa však zmení, keď sa mu dovolá unesená žena. Po prerušení hovoru sa hlavný hrdina pomocou telefonátov pokúsi dopátrať k polohe dotyčnej a za každú cenu jej pomôcť. A pritom sa zbaviť svojich démonov.

Odporúčané
10 vynikajúcich filmov s prekvapivými koncami a mind fu*kovými zvratmi 10 vynikajúcich filmov s prekvapivými koncami a mind fu*kovými zvratmi 6. júla 2023, 14:30

Hodinu a pol dlhý film sleduješ hlavného hrdinu, ako telefonuje alebo ako sa prechádza po stanici. Ak sa ti to zdá nezáživné, veľmi sa mýliš. Snímka je nesmierne napínavá, nechýba jej strhujúci herecký výkon a ani prekvapivý koniec. 

10. Riders of Justice (Retfærdighedens Ryttere)

Minuloročná dráma Riders of Justice od Andersa Thomasa Jensena s názvom Rytieri spravodlivosti tu nesmie chýbať. Ide o 5. Jensenov film, pričom v každom hral Mads Mikkelsen. Ak si ich pozrieš všetky, chybu nespravíš ani pri jednom, no okrem Adamových jabĺk sme chceli vyzdvihnúť najmä Rytierov. Táto trilerová dráma, neuveriteľne hladkým spôsobom kĺzajúca do komediálneho a akčného žánru, nás totiž očarila. V recenzii sme jej udelili osem a pol bodu z desiatich.

Dej sa zameriava na vojaka Markusa (Mads Mikkelsen). Ten sa vráti domov po tom, čo pri nehode zomrie jeho manželka a matka jeho dcéry. Krátko po pohrebe sa však pred Mikkelsenom zjaví muž, ktorý nehodu prežil, a oznámi mu, že smrť jeho ženy nebola nehoda. Tým mužom je Otto (Nikolaj Lie Kaas), ktorý si vyčíta, že Markusova žena zomrela preto, že si s ňou vo vlaku, ktorý sa zrazil s druhým vlakom, vymenil miesta.
 

Otto vo vlaku tesne pred zrážkou videl netradičné správanie jedného muža a nezdalo sa mu ani to, že počas nehody zomrel kľúčový svedok vo veľkom prípade. Otto pomocou rôznych štatistík a ďalších hodnoverných argumentov presvedčí nielen seba, ale aj Markusa a dvoch svojich kamarátov, že šlo o teroristický útok s cieľom zneškodniť svedka. Všetko to vraj mal na svedomí gang Riders of Justice a Markus sa rozhodne, že sa im pomstí. 

Odporúčané
10 najnudnejších slávnych alebo kritikmi ospevovaných filmov, pri ktorých zaspíš 10 najnudnejších slávnych alebo kritikmi ospevovaných filmov, pri ktorých zaspíš 18. mája 2023, 12:30

Riders of Justice ťa prekvapí zdrvujúcim dejovým zvratom a fantastickými hereckými výkonmi naprieč celým hereckým obsadením. Film v sebe skrýva viacero prekvapení a zahanbiť sa v ňom nenechal ani kameraman Kasper Tuxen, ktorý zachytil mnohé nádherné, ale aj napínavé scény. Riders of Justice je jedným z tých filmov, ktoré si zamiluje absolútne každý divák. Niekoho možno nepríjemne prekvapí príliš rozprávkový koniec, ktorý veľmi neladí s celkovou atmosférou filmu, no aj napriek tomu zdvihneš palec hore. 

Domov
Zdieľať
Diskusia