Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2021, 17:30
Čas čítania 6:09
Viktor Kniš

Dobroslav Trnka vraj pustil Ficovi časť Gorily o financovaní Smeru oligarchami: Postav sa a vypadni, zareagoval údajne expremiér

NEWS ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Robert Fico podľa bývalého generálneho prokurátora vedel o existencii nahrávky z kauzy Gorila. Mal vraj aj vedomosť, že jednu z kópií má Dobroslav Trnka.

Robert Fico počul na úrade vlady v čase svojho premiérovania časť nahrávky o pochybnom financovaní svojej strany Smer-SD. Tvrdí to bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár, opisujúc stretnutie, ktoré zorganizoval a osobne sa na ňom aj zúčastnil. 

„Obžalovaný Dobroslav Trnka pustil na úrade vlády nahrávku z notebooku, kde som spoznal hlas bývalého riaditeľa úradu vlády a riaditeľa sekretariátu Smeru Františka Határa,“ uviedol Čižnár, ktorý explicitne nevedel pomenovať, či išlo o časť nahrávky známej ako Gorila. 

Pre Gorilu teraz sedí pred súdom Dobroslav Trnka. Podľa obžaloby nahrávku sedem rokov skrýval, čím sa dopustil zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Korunným dôkazom je nahrávka Kočner – Trnka, na ktorej odsúdený zmenkový podvodník karhá vulgárnym slovníkom bývalého generálneho prokurátora za to, že s nahrávkou manipuloval. 

Nahrávka Gorily mala byť zhotovená v rokoch 2005 a 2006 v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Jej 39-hodinovú verziu v októbri 2019 niekto zverejnil na internete. Stalo sa tak približne rok po tom, čo USB kľúč s rovnakým záznamom našli na stole v dome odsúdeného zmenkového podvodníka Mariana Kočnera. Politici a dôležití funkcionári sa vraj bavili o privatizácii, províziách, financovaní strán aj prerozdeľovaní moci. 

Kauza Gorila
Zdroj: TASR/Martin Baumann
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo tvrdí Čižnár o stretnutí s Ficom a Trnkom, kde vraj púšťal Trnka nahrávku Gorily.
  • Ako sa bránia Fico a Trnka.
  • Prečo Lipšic hovorí, že nahrávku Gorily nemožno zničiť.
  • Kedy bol Robert Fico najbližšie k priznaniu, že bol s Haščákom na Vazovovej v konšpiračnom byte.
  • Čo hovoril Kočner Trnkovi na spornej nahrávke, pre ktorú stojí bývalý generálny prokurátor pred súdom, a ako sa Kočner správal.

Fico to povedal drsnejšie, ja to poviem pekne: Postav sa a vypadni

Stretnutie Čižnár – Fico – Trnka sa údajne konalo vo večerných hodinách na úrade vlády. „Najprv sme tam boli len premiér a ja, o chvíľu prišiel pán Trnka, sadol si, bavili sa oni dvaja, bol som ticho. Pán doktor Trnka mal laptop, hneď som poznal hlas pána Határa, ten druhý hlas som absolútne nepoznal. Nebolo tam nič iné, iba ako že pán Határ sa bavil, či by ten niekto sponzorsky neprispel. Zavrel notebook a ostal ticho,“ opísal Čižnár podľa Denníka N, čo sa vraj dialo na stretnutí. 

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Podľa Čižnára expremiér Dobroslava Trnku po prehratí nahrávky vyhodil. Asi minútový dialóg medzi dvoma osobami na nahrávke sa údajne týkal pozadia financovania strany Smer-SD. „Pán premiér povedal ‚Postav sa a vypadni‘, ale bolo to povedané drsnejšie, ja to poviem pekne,“ spomenul bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár. 

Predtým sa spýtal, čo to malo byť. „Celé stretnutie aj s prehratím trvalo približne 20 minút. Nie som šťastný, že som sa zúčastnil na stretnutí,“ doplnil pred súdom pod prísahou Jaromír Čižnár. 


Jednu z dvoch osôb na nahrávke Gorily Čižnár nespoznal. Na otázku prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, či mohlo ísť o osobu Jaroslava Haščáka, Čižnár reagoval s tým, že finančníka nepozná ani po hlase. Druhým na nahrávke údajne bol dnes už zosnulý František Határ, ktorý bol asistentom Roberta Fica. 


Dobroslav Trnka popiera, že by sa takéto stretnutie za prítomnosti expremiéra udialo, Čižnár sa podľa neho musel pomýliť. „Ficovi som nič neprehrával a tobôž nie z USB kľúča. Nebolo to za prítomnosti Čižnára,“ zareagoval Dobroslav Trnka. Tvrdí, že nahrávku mu pustil na Krajskej prokuratúre v Bratislave, keďže Határa Čižnár dlhodobo poznal. Domnieva sa, že na nahrávke sa hovorilo o financovaní Smeru niekedy v roku 2006.

Čižnár tvrdí, že mal priateľský vzťah s Robertom Ficom, s ktorým boli spolužiaci, rovnako sa kamarátil s Dobroslavom Trnkom. Neskôr boli ich vzťahy viac pracovné. 

Peter Pellegrini a Robert Fico.
Peter Pellegrini a Robert Fico. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Fico bol raz blízko tomu, aby pitie koly priznal

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103037 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Fico vysvetľoval vyšetrovateľom, že mu Trnka nahrávku nepustil.
  • Čo tvrdí o Trnkovej snahe predať nahrávku Jaroslav Haščák.
  • Prečo prebiehajú spory medzi Žilinkom a Lipšicom o tom, či má byť nahrávka Gorily zrušená.
  • Čo prezradil Kočner na nahrávke s Trnkom o ich vzťahu a ako sa k Trnkovi správal.
Domov
Zdieľať
Diskusia