Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2021, 14:30
Čas čítania 6:52
Daniel Mikolášik

Polo G: mal rok na to, aby sa stal známym. Podarilo sa mu to ešte skôr a dnes je z neho najhorúcejší raper

Polo G: mal rok na to, aby sa stal známym. Podarilo sa mu to ešte skôr a dnes je z neho najhorúcejší raper
Zdroj: Michael Hickey/Getty Images
HUDBA POLO G PROFILY RAPEROV RAP RAPOVÁ SCÉNA
Uložiť Uložené

Melodický princ amerického rapu sa volá Polo G. S poslucháčmi sa emocionálne spája baladami, v ktorých si vylieva srdce.

„Keď v texte rozpráva príbeh, vždy ma to zasiahne, pretože v jeho hlase počujem bolesť. Na svete je veľa detí podobných ako on a neustále mi prichádzajú správy a telefonáty od ľudí, že im jeho hudba zachránila život, pretože jeho bolesť pomohla upokojiť tú ich,“ hovorí o textoch 22-ročného rapera so pseudonymom Polo G jeho matka.

Na prvý pohľad hanblivý mladík z Chicaga sa v priebehu posledných rokov dostal medzi najvýraznejšie tváre súčasného rapu. Rodným menom Taurus Tremani Bartlett je považovaný za melodického princa amerického hip-hopu, hoci začínal ako predstaviteľ prísneho drillu.

Mr. DooTooMuch sa ovplyvnený svojím detským vzorom Lil Waynom snaží vždy do textu priniesť hravé metafory a punchliny, no v textoch sa často venuje osobným príbehom a citlivým témam vrátane rasizmu a duševného zdravia.

Nejeden jeho track by sme pokojne mohli prirovnať aj k balade, v ktorej si vylieva srdce. Kto sa skrýva za umeleckým menom Polo G a ako sa svojou hudbou snaží zakaždým emocionálne spojiť s poslucháčmi?

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké ultimátum mu dala matka, keď jej povedal, že sa chce stať raperom.
  • Ako vznikol pseudonym Polo G a ako si ním uctieva pamiatku zosnulého kamaráta.
  • Prečo hodnotí väzenie ako dobrú skúsenosť.
  • Prečo mal problémy so zákonom.
  • Kedy a prečo takmer zomrel.
  • V čom ho zásadne ovplyvnila smrť Juice WRLD-a.
  • V čom sú jeho texty jedinečné.
Polo G
Zdroj: Facebook/Polo G

„Máš rok na to, aby si sa stal známym, inak pôjdeš na vysokú“

Taurus sa narodil 6. januára 1999 v oblasti Old Town v Chicagu v štáte Illinois, no vyrastal na severe mesta v pomerne drsnej a kriminálnej štvrti Cabrini-Green. Je druhorodený, má jednu staršiu a jednu mladšiu sestru a mladšieho brata. Meno aj priezvisko má po otcovi. Podľa slov jeho matky Stacie Mac sa zaujímal o hudbu a predovšetkým o rap už od mala.

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

V detstve mu najviac imponovali raperi Lil Wayne a T. I., ktorých skladby počúval z rádia a spieval ich doma, spomína jeho matka Stacia v rozhovore pre DJBooth. Vraj ho doma prezývali Rapper Dude. Čím bol starší, tým viac sa snažil napodobňovať svojich obľúbených raperov. Od mala bol dobrý v písaní, a tak netrvalo dlho a začal tvoriť prvé vlastné verše.

Pri vyberaní svojho umeleckého mena sa rozhodol vzdať hold svojej obľúbenej módnej značke „Polo“ Ralph Lauren a svojmu blízkemu kamarátovi, ktorý zomrel, keď mal len 16 rokov. Prezývali ho Gucci, a preto jeho iniciálou označil svoj pseudonym aj mladý Taurus.

Spočiatku celé jeho raperské meno znelo Polo Gucci aka Mr. DooTooMuch, no neskôr to skrátil, lebo chcel preraziť do komercie. Počiatočný pseudonym sa mu na to zdal príliš dlhý.

Polo G
Zdroj: Facebook/Polo G

„Keď začal robiť hudbu, čoraz častejšie sa mi stávalo, že som šla po meste a počula som, ako si ľudia púšťajú jeho pesničky. Chodil do štúdia a ja som bola nadšená, že si našiel nejaký koníček. Vždy som chcela, aby chodil na vysokú školu, ale ani by mi nenapadlo, že raz bude chcieť robiť hudbu profesionálne. Dokonca ho prijali na viaceré univerzity, ale počas maturitného plesu mi povedal, že sa chce stať umelcom,“ spomína Stacia Mac.

Matka mu preto povedala, že mu dáva rok na to, aby sa stal známym. Ak to nesplní, pôjde na vysokú. Netrvalo ani rok a Taurus podpísal prvú veľkú nahrávaciu zmluvu s vydavateľstvom Columbia Records. Jeho matka sa napokon stala aj jeho manažérkou.

Prvý hit napísal vo väzení

K hudbe inklinoval od mala, no prvé tracky začal vydávať v maturitnom ročníku v roku 2017. Debutová skladba niesla názov ODA a doteraz ju nájdeš na Youtube, kde ju Polo aka Mr. DooTooMuch zverejnil. Išlo o skladbu ladenú do drillového štýlu, s agresívnymi linkami, priamočiarym textom a temnou lyrikou. Samozrejme, nechýbala pomalá melódia a tučné 808 basy.

Na vizuálnu stránku sa však pri prvých trackoch nezameriaval, no veľmi rýchlo pochopil, že tá je rovnako dôležitá ako samotné audio. Pár mesiacov po prvej skladbe preto vydal aj debutový videoklip, konkrétne k remixu známej skladby Back That Thang (Ass) Up jeho obľúbeného Lil Wayna, Juvenilea a Mannie Fresha z roku 1999.

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho   REFRESHNI svoj playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho 5. apríla 2024, 13:30

Ani klip sa však spočiatku neuchytil, spomína Polo G v rozhovore pre Vlad TV. Preslávil sa až o rok neskôr. V tom čase sa pokúšal presunúť na známu adresu mnohých začínajúcich amerických raperov – na Soundcloud, kde vydal skladbu Gang with Me. Tá si za krátky čas vyslúžila milióny prehratí.

Polo G
Zdroj: Facebook/Polo G

Čo by to však bolo za amerického rapera, keby nemal problémy so zákonom. Pre Vlad TV priznal, že v tínedžerskom veku ho zatkli približne šesťkrát. „Neboli to žiadne vážne prípady. Párkrát ma naháňali pre rýchlu jazdu v kradnutom aute a niekoľko drogových záležitostí,“ vysvetlil Polo. V roku 2018 v dôsledku prechovávania drog skončil aj vo väzení.

Počas pobytu za mrežami však nehodlal zaspať na vavrínoch. Vo väzení dokonca napísal svoj prvý väčší hit s názvom Finer Things. Išlo o motivačnú skladbu, ktorú hneď po prepustení na slobodu nahral a vydal spoločne so sprievodným videoklipom.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 102670 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo je melodickým princom amerického hip-hopu a kto ho tak nazval.
  • Ako tvorí príbehové texty.
  • V čom ho ovplyvnil Lil Wayne.
  • Prečo v roku 2019 skončil v nemocnici a takmer zomrel.
  • Ako sa mu podarilo prebrať štafetu chicagskych rapových talentov.
  • Aké témy ho pri skladaní najviac inšpirujú.
  • Aké drogy užíval a čo ho presvedčilo, že s nimi musí skoncovať.
Domov
Zdieľať
Diskusia