Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
14. augusta 2021, 12:36
Čas čítania 5:24
Daniel Mikolášik

Test 8 radlerov v plechovke: ktorý outsider prekvapil najviac a prečo sme jeden museli vyliať?

Test 8 radlerov v plechovke: ktorý outsider prekvapil najviac a prečo sme jeden museli vyliať?
Zdroj: Refresher
GASTRO GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Jeden chutil ako okena, ďalší ako hašlerky. Testovali sme 8 radlerov v plechovke, ktorý dopadol najlepšie?

Počas poriadnych letných horúčav, ktoré nás v nasledujúcich dňoch čakajú, nie je lepšie osvieženie ako vychutnať si poctivo vychladený radler. Pôvodom bavorský typ nápoja s nízkym alebo žiadnym obsahom alkoholu vzniká zmiešaním nealko piva s ovocnou limonádou, šťavou či sirupom.

Pivovary ho miešajú priamo vo výčape, ale môžeš si ho kúpiť aj vo fľaši či v plechovke. Pozreli sme sa na obľúbené plechovky a rozhodli sa ochutnať známe aj menej známe radlery. Otestovali sme 8 značiek od rôznych výrobcov, ktoré sú dostupné v slovenských supermarketoch.

test radlerov
Zdroj: Refresher

Navštívili sme predajne Tesco, Billa, Kaufland, Lidl a Yeme a hľadali aj menej známe značky. Pri degustovaní sme ich podávali poriadne vychladené, aby sme docielili čo najideálnejšiu chuť. Vychladiť nápoje odporúčajú aj samotní výrobcovia.

Pri teste sme brali do úvahy parametre ako chuť, vôňa, kvalita peny, zloženie, zafarbenie či cena a hodnotili sme od 1 do 10. Pri hodnotení sme vedeli, čo pijeme, no nebrali sme do úvahy popularitu značky.

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

V článku je prezentovaný subjektívny názor troch testujúcich, objektivizovaný spoločnými charakteristikami vybraných nápojov, ako aj zohľadnením ich porovnateľných vlastností. Pri výbere sme sa snažili staviť na azda najväčšiu klasiku, a to radlery s citrónovou príchuťou. Ceny sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho predajcu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorý outsider nás najviac prekvapil.
  • Ako dopadol najlacnejší a ako najdrahší radler.
  • Ktorý radler nemal absolútne žiadnu penu.
  • Chuť ktorého nápoja pripomínala hašlerky.
  • Ktorý radler sme museli vyliať a prečo.

Urpiner

Objem: 0,5 l
Cena: 0,55 €
Hodnotenie: 2/10

Radler od Urpineru nás nijako zvlášť neuchvátil, práve naopak, jeho chuť mala od osviežujúceho citrusového radlera na míle ďaleko. Citrónová príchuť bola maximálne nevýrazná, až sme sa museli sústrediť, aby sme ju pri pití objavili. Omnoho viac je cítiť horkú chuť piva – jačmenného sladu a chmeľu. Ani tá však nestála za nič.

Ak si budeš kupovať tento radler, dávaj pozor na to, že ide o alkoholickú verziu s obsahom 2,3 % alkoholu. Sirupu s príchuťou citrusových plodov je v radleri 9 % a pozostáva z glukózového sirupu, vody, kyseliny citrónovej a limetkovej arómy.

To, koľko kcal na 100 ml má plechovka radlera od Urpineru, sme sa však na jej obale nedozvedeli, čo je rozhodne veľké negatívum. Museli sme preto použiť aplikáciu kalorických tabuliek, v ktorej sme zistili, že jedna pollitrová plechovka obsahuje 130 kcal. Keďže sme si boli vedomí toho, že tento nápoj už nikto nebude chcieť ochutnať druhýkrát, radšej sme ho vyliali.

test radlerov
Zdroj: Refresher

Smädný Mních

Objem: 0,5 l
Cena: 0,69 €
Hodnotenie: 3/10

Aj v tomto prípade prevažovala horkastá chuť. Opäť išlo o radler s obsahom alkoholu, tentoraz už o niečo nižším (1,8 %). Oproti Urpineru však má navrch – okrem sirupu obsahuje aj citrónovú šťavu a prírodnú citrónovú arómu. Energetická hodnota na 100 ml je 42 kcal.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Smädný Mních mal pomerne nevýraznú vôňu, ale zato výraznú jačmennú chuť. Pena bola o niečo menšia, ale jeho zafarbenie bolo koncentrovanejšie ako v prípade predchádzajúceho Urpineru. Výsledná chuť však už o čosi menej pripomínala pivo a viac radler, aj keď to nebola žiadna sláva.

test radlerov
Zdroj: Refresher

Steiger

Objem: 0,5 l
Cena: 0,49 €
Hodnotenie: 3/10

Steiger mal jednu z najvýraznejších chutí zo všetkých testovaných radlerov. Tentoraz už čisto nealkoholický nápoj s citrónovým sirupom zriedeným so sýtenou vodou (voda 90 %, sirup 10 %). Jeho energetická hodnota je 35,7 kcal na 100 ml.

Už po otvorení plechovky sme pochopili, že radler od Steigeru bude mať poriadne prenikavú chuť. Presvedčila nás o tom už samotná vôňa, ktorá však na nás neurobila najlepší dojem. Nepôsobila totiž ani ako citrus, ani ako pivo, ale skôr ako nejaké cukríky s príchuťou sladkého drievka.

Po ochutnaní sme pochopili, že sme neboli ďaleko od pravdy. Jeho chuť totiž pôsobila ako citrón zmiešaný s hašlerkami. Celkovo bol nápoj veľmi sladký a na náš vkus prehnane výrazný. Keby sme celú plechovku dopili naraz, asi by sa nám zalepili ústa. Peny bolo taktiež minimum a farba bola dosť priezračná.

test radlerov
Zdroj: Refresher

Leon Steiner

Objem: 0,5 l
Cena: 0,39 €
Hodnotenie: 5/10

Nealkoholický radler Leon Steiner je z 50 % nealkoholické výčapné pivo a druhú polovicu tvorí nápoj s citrónovou limonádou. Obsahuje koncentrát z citrónovej šťavy, kyselinu citrónovú, ale aj nie veľmi prospešné stabilizátory, ako arabská guma, glycerolester borovicovej živice či guarová múka. Na 100 ml obsahuje 35 kcal.

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Vôňa bola príjemná, chuť však o čosi menej. Jeden z ochutnávačov poznamenal, že sa cíti, akoby pil citrónovú okenu. Celkovo bola chuť veľmi priemerná, nie veľmi výrazná, a preto je hodnotenie 5 bodov z 10 viac ako zaslúžené.

test radlerov
Zdroj: Refresher

Birell

Objem: 0,5 l
Cena: 0,59 €
Hodnotenie: 7/10

Značka Birell je jediná z testovaných, ktorá svoj nápoj nenazýva radler, ale miešaný nealkoholický nápoj. Zloženie má pritom veľmi rovnaké a jej výrobky sa kategorizujú práve medzi radlery. Jej nápoj nás prekvapil veľmi osviežujúcou, dostatočne sladkou a mierne kyselkavou chuťou.

Plusovým bodom je, že nejde o obyčajnú príchuť citrusu, ale o kombináciu citróna s mätou, čo rozhodne kvitujeme. Určite sa hodí v letných horúčavách. Peny však v tomto prípade bolo minimálne a dlho nevydržala. Zafarbenie bolo jedno z najpriehľadnejších. 

Birell sa ako jeden z mála pýši obsahom vitamínov (B5, B6 a C). Nenájdeš v ňom žiadne konzervanty ani umelé farbivá a má o čosi nižší podiel nealkoholického svetlého piva (40 %). Nezaručuje síce nulový obsah alkoholu (max. 0,3 %), no napriek tomu po jeho vypití nenafúkaš, čo nám potvrdila samotná spoločnosť Birell, ktorá v tomto smere vypracovala s odborníkmi niekoľko medicínskych expertíz.

Na 100 ml má len 26 kcal. Nielen chuť, ale aj zloženie je v tomto prípade na celkom dobrej úrovni.

test radlerov
Zdroj: Refresher

Zähringer

Objem: 0,5 l
Cena: 0,45 €
Hodnotenie: 7,5/10

Presúvame sa k top trojke. Už veľmi príjemná citrónová vôňa nám naznačovala, že sme otvorili lepšiu plechovku. Chuť veľmi svieža, zhodli sme sa na tom, že pravdepodobne najkyslejšia spomedzi všetkých testovaných radlerov, no nie až do takej miery, aby to pri vychutnávaní si nápoja prekážalo.

Odporúčané
Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu 10. apríla 2024, 18:00

Zähringer mal najcitrónovejšiu chuť, dokonca sme mali miestami pocit, akoby sme pili čisto citrónovú limonádu. Jemná pivová „dochuť“ sa na jazyk dostane až po prehltnutí. Nápoj pozostáva až zo 60 % citrónovej limonády a 40 % nealkoholického piva – a práve vyšší podiel citrónového extraktu môže za jeho výraznejšiu kyslosť.

Vylepšenú chuť okrem citrónovej dodáva aj pomarančová šťava. Aj v tomto prípade sú však prítomné stabilizátory ako pektín a karobová guma. Energetická hodnota Zähringeru je 32 kcal na 100 ml.

test radlerov
Zdroj: Refresher

Zlatý Bažant

Objem: 0,5 l
Cena: 0,59 €
Hodnotenie: 8/10

Keď sa povie radler, väčšine Slovákov okamžite napadne Zlatý Bažant. A nie je to tak len náhodou. Môže to síce do istej miery ovplyvňovať fakt, že na trhu má desiatky príchutí, ktoré by si u konkurencie hľadal len ťažko, alebo aj jeho veľké investície do reklamy, ale faktom zostáva, že prvoradá zostáva samotná chuť.

Obľúbený nealkoholický citrusový nápoj má všetky chute veľmi zrovnané, s dominantou v podobe príjemnej limonádovej chuti, pričom nealko pivo cítiť jemne v pozadí. Chuťový akcent je len mierne kyslastý a v konečnom dôsledku veľmi lahodný.

Podiel piva a citrónovej limonády je 50 na 50. Radler je bez zbytočných farbív, konzervantov či stabilizátorov. Všetko zloženie je na 100 % prírodné. Čo sa týka energetickej hodnoty, na 100 ml má Bažant 30 kcal. Zaslúžených 8 bodov z 10.

test radlerov
Zdroj: Refresher

Rastinger

Objem: 0,5 l
Cena: 0,59 €
Hodnotenie: 8,5/10

Víťazom dnešného testu sa len o tesného pol bodu stal Rastinger, a to z jednoduchých dôvodov. Hoci jeho vôňa nie je prehnane aromatická, chuť je jedna z najvýraznejších spomedzi radlerov, ktoré sme testovali.

Odporúčané
FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? 7. apríla 2024, 14:30

Má všetko, čo by sme od dobrého radlera čakali – je dostatočne sladký, dostatočne kyslý, hustý, s kvalitnou penou a má jednu z najcharakteristickejších chutí.

Jednohlasne sme sa zhodli na tom, že tento radler mal najlahodnejšiu a spoločne so Zähringerom najviac citrónovú chuť zo všetkých. Primerane horká dochuť výsledný dojem len podčiarkla. O to viac sme zostali prekvapení, keďže sme ešte pred degustovaním – súdiac podľa obalu – odhadovali Rastinger na jedného z najväčších outsiderov.

Čo sa týka zloženia, sýtená citrónová limonáda má v plechovke 60-percentné zastúpenie a nealkoholické pivo 40-percentné. V konečnom hodnotení sme však brali do úvahy aj fakt, že obsahuje aj stabilizátor v podobe karobovej gumy a na 100 ml má druhú najvyššiu energetickú hodnotu – 37 kcal –, v dôsledku čoho sme z bodového hodnotenia strhávali.

test radlerov
Zdroj: Refresher

Konečný rebríček

Miesto Názov Cena
1. Rastinger 0,59 €
2. Zlatý Bažant 0,59 €
3. Zähringer 0,45 €
4. Birell 0,59 €
5. Leon Steiner 0,39 €
6. Steiger 0,49 €
7. Smädný Mních 0,69 €
8. Urpiner 0,55 €
Domov
Zdieľať
Diskusia