Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
24. augusta 2021, 14:30
Čas čítania 4:56
Jakub Paulík

Navštívili sme údajne najlepšie pivné bary v Brne. Mali sme pivo za 1,30 € a obsluhovali nás ako kráľov

Navštívili sme údajne najlepšie pivné bary v Brne. Mali sme pivo za 1,30 € a obsluhovali nás ako kráľov
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
GASTRO PIVO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Pivárne, ktoré majú v Brne vynikajúce renomé.

Veľkomestá ponúkajú množstvo skvelých podnikov, a tak nájsť v Brne vynikajúce pivné bary nie je vôbec problém. Onálepkovať niektoré z nich ako tie najlepšie je však veľmi náročné. Vybrali sme sa preto do pivární, ktoré sú označované za najlepšie samotnými návštevníkmi, aby sme overili, či sú naozaj také dobré, ako sa o nich hovorí.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kde si pri pití piva nesadneš.
  • Ktorý podnik nás pobavil vulgárnym vtipom na stene.
  • Kde si vypiješ priamo pred kostolom.
  • Ktorý inak skvelý podnik mal extrémne posprejované záchody.
Podľa čoho sme hodnotili a vyberali pivné bary?
Tak ako v prípade predošlého článku o údajne najhorších pivných baroch v Brne sme navštívili podniky podľa hodnotení používateľov webu Zomato. Tentoraz sme sa vybrali do pivární, ktoré získali najväčší počet hviezdičiek. Zvolili sme si sekciu s názvom najlepšie pivárne a vyskúšali tie, ktoré vraj majú byť úplne top. Chceli sme overiť, či sú uvedené podniky naozaj také dobré, ako napísali recenzenti.

V pivárňach sme sledovali chuť pív, ktoré sme si objednali (zámerne sme na porovnanie volili svetlé 11° až 12° pivá), prístup obsluhy a kvalitu priestorov. Hodnotenie mohli ovplyvniť aj príliš vysoké či nízke ceny. Tak ako v minulom článku, aj teraz sme sa vyhli komentovaniu jedál. V jednom podniku totiž ponúkali prevažne menšie veci na zahryznutie, v inom mali aj denné menu či burgery. Ich porovnanie by teda nebolo objektívne.

Výčap Na stojáka

Hodnotenie: 8,5/10
Výčap Na stojáka.
Výčap Na stojáka. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

V centre Brna na Jakubskom námestí, priamo za jednou z dominánt mesta – Kostolom sv. Jakuba – sa nachádza výčap Na stojáka. Ako vyplýva už z jeho názvu, v tomto podniku budeš pri vychutnávaní piva stáť – a to ako v interiéri, tak i vonku. Samozrejme, môžeš sa inšpirovať aj pivármi, ktorí mali príliš ubolené nohy, a tak si sadli na okraj chodníka. Sedáva sa tu tak bežne, takže sa neboj, nebudeš za nevychovaného.

Odporúčané
KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? 9. apríla 2024, 18:00

Žiadne stoličky tu však nečakaj. Podľa webu podniku si tým majitelia chceli pripomenúť staré časy z obdobia prvej republiky, keď vraj bolo bežné, že si ľudia chodili postáť k výčapu, dali si zopár pív a išli „o dom ďalej“.

V interiéri baru sa nachádza niekoľko stolov, no väčšina hostí takmer vždy postáva vonku. Prostredím tohto baru je teda prakticky samotné centrum s výhľadom na úchvatnú stavbu Kostola sv. Jakuba. Popíjanie piva má vďaka tomu svojské čaro, ktoré by mal určite vyskúšať každý návštevník Brna. Počas letných večerov je námestie zaplnené niekedy viac než stovkou ľudí a čas od času si tu môžeš vypočuť aj hudobné vystúpenia. Skrátka, skvelá letná pohoda.

Výčap Na stojáka.
Výčap Na stojáka. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Uvítali by sme však, keby k podniku na Jakubskom námestí pridali aj niekoľko stoličiek pre ľudí, ktorí síce pivo pri státí ocenia, ale nechcú tak stráviť celý večer. Tento spôsob zaviedli napríklad v druhom výčape Na stojáka nachádzajúcom sa na Pekařskej ulici. Časť ľudí môže stáť a časť sedieť. Takýto kompromis sa nám zdá ideálny.

Z pivnej ponuky sme si vybrali Tišnovanku 11°, ktorá nás vyšla na 56 Kč, čiže v prepočte 2,20 €. Za túto sumu sa nepredávalo ani jedno pivo zo zoznamu, čo môže odradiť ľudí, ktorí by uvítali aj bežný zlatý mok typu Polička, ktorá je takmer všade dostupná približne za 40 Kč. Tišnovanka nám však veľmi chutila a páni za výčapom pristupovali k svojej práci profesionálne, preto sa rad ľudí čakajúcich na pivo hýbal veľmi rýchlo. Keďže v bare býva občas celkom plno, považujeme za dôležité, aby to „odsýpalo“.

Výčap Na stojáka.
Výčap Na stojáka. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Priestory toaliet boli čisté a neposprejované, čo pri vyhľadávanom bare v centre mesta oceňujeme. Ich údržba pri toľkých zákazníkoch určite nie je žiadna hračka.

Výčap Na stojáka.
Výčap Na stojáka. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Lokál U Caipla

Hodnotenie: 9/10
Lokál U Caipla.
Lokál U Caipla. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

„Tri Plzne?“ spýtala sa nás obsluha len krátko nato, ako sme sa usadili za stolom. V Brne jednoducho hosť len málokde čaká na pivo príliš dlho. V tých najlepších baroch sa mu hrdlo nikdy nesuší dlhšie než niekoľko minút.

Príkladom je aj lokál U Caipla, kde sme si pochutili na skvelej tankovej Plzni za 56 Kč (2,20 €). Cenovo ide v prípade Pilsneru Urquell o mierne vyššiu cenu – zväčša sa dá kúpiť aj v centre približne za 50 Kč, čiže asi 2 € (v okrajových častiach Brna aj lacnejšie). Pivo bolo umne načapované a jeho chuti nemáme absolútne čo vyčítať. Tanková Plzeň, o ktorú sa pracovníci podniku dobre starajú, nikdy nesklame.

Lokál U Caipla.
Lokál U Caipla. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pochváliť musíme aj interiér, na ktorom nás najviac zaujali do dreva vyryté vyobrazenia ľudských postáv, kostier či rôznych hlášok. Niektoré boli milé, iné trochu vulgárne, ale miestnych ľudí dozaista pobavia.

Odporúčané
Pivo nepotrebuje párovanie s ťažkými krčmovými jedlami. Skvelé je s lososom, paprikou či so sladkým, tvrdí Vlado Machalík Pivo nepotrebuje párovanie s ťažkými krčmovými jedlami. Skvelé je s lososom, paprikou či so sladkým, tvrdí Vlado Machalík 28. februára 2024, 17:00

Príkladom je vysvietená ľudská postavička, ktorá ukazuje na známy hodinový stroj Brniansky orloj a hovorí: „Prestaň sa správať ako k**ot a povedz, koľko je hodín.“ Z orloja vie totiž málokto vyčítať, koľko hodín vlastne ukazuje, no mnohým ľuďom svojím tvarom pripomína mužský pohlavný orgán.

Ak by si teda išiel do lokálu U Caipla aj s deťmi, radšej si sadni do inej časti miestnosti. V interiéri sa nachádza viacero slušných obrázkov, ktoré nepohoršia ani deti.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101829 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde si dáš super pivo len za 1,30 €.
  • Kde sa stretávajú zahraniční návštevníci s pivármi z Česka.
  • Kde sme pili najlepšie pivo.
  • Či by sme tieto pivárne zaradili aj my medzi to najlepšie, čo ponúka Brno.
Domov
Zdieľať
Diskusia