Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
11. augusta 2021, 9:11
Čas čítania 1:30
Daniel Mikolášik TASR

Joe Biden chce zverejniť tajné spisy o útokoch z 11. septembra

NEWS 911 SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ
Uložiť Uložené

Rodiny obetí teroristických útokov to žiadajú pri príležitosti 20. výročia tragickej udalosti.

Americké úrady sa zaviazali opätovne preskúmať dokumenty z vyšetrovania útokov z 11. septembra 2001 a posúdiť, ktoré z nich by mohli byť odtajnené. Ide o reakciu na opakujúcu sa žiadosť niektorých rodín obetí útokov, ktoré vinia prezidenta USA Joea Bidena z nedodržania sľubov z predvolebnej kampane, informovala v noci na utorok agentúra AP.

„Po dvadsiatich rokoch nie je skrátka žiadny dôvod, vrátane neopodstatnených tvrdení o národnej bezpečnosti, držať tieto informácie v tajnosti. Ak prezident poruší svoj sľub a bude nadŕžať saudsko-arabskej vláde, budeme nútení sa verejne postaviť proti účasti jeho administratívy na akejkoľvek pietnej akcii 11. septembra,“ žiada vyše 1 700 rodín zosnulých.

V dokumente zaslanom v pondelok sudcom v New Yorku americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vysvetľuje, že sa „rozhodol znova preskúmať“ klauzulu, na základe ktorej mohli byť niektoré citlivé dokumenty alebo ich časti v mene národnej bezpečnosti utajené.

biden
Zdroj: FOTO TASR/AP

Federálne úrady vyhodnotia, ktorých dokumentov by sa táto klauzula už týkať nemusela. Takéto informácie následne „postupne a čo najrýchlejšie“ zverejnia. Táto angažovanosť federálnych úradov je súčasťou právnej bitky, ktorú vedú rodiny obetí z 11. septembra proti Saudskej Arábii a ďalším štátom, ktorým prisudzujú spoluvinu na útokoch proti USA.


Prezident USA Joe Biden vo svojej reakcii uvítal rozhodnutie prehodnotiť klasifikáciu časti dokumentov týkajúcich sa 11. septembra 2001. Ocenil postup ministerstva spravodlivosti s tým, že jeho administratíva je „odhodlaná zaistiť maximálnu mieru transparentnosti podľa zákona“.


Táto téma je v USA momentálne veľmi citlivá, keďže sa chystajú pripomenúť si 20. výročie útokov na ciele v USA, medzi ktorými boli aj dve budovy newyorského Svetového obchodného centra a Pentagón vo Washingtone. Na spomienkovom podujatí v New Yorku sa má zúčastniť aj Biden.

11. september 2001
Zdroj: Wikimedia


Koncom minulého týždňa však rodiny obetí, preživší útokov a členovia záchranných tímov zverejnili list, v ktorom sa uvádza, že Biden nebude na ceremoniáli „vítaný“, ak by „nedodržal svoj sľub“.


List vyzýva na zverejnenie všetkých dokumentov, ktoré podľa signatárov odhaľujú účasť Saudskej Arábie na útokoch. Podľa amerických médií tento list podpísali zástupcovia približne 1 700 rodín. Brett Eagleson, ktorého otec Bruce bol zabitý vo Svetovom obchodnom centre, uviedol, že oceňuje Bidenov prístup k požiadavkám rodín obetí útokov z 11. septembra.

Odporúčané
Slovenka Sarah hviezdi v LA: Kamoši odpadli z toho, že som stretla Travisa Scotta. Billie Eilish na mňa vyplazila jazyk Slovenka Sarah hviezdi v LA: Kamoši odpadli z toho, že som stretla Travisa Scotta. Billie Eilish na mňa vyplazila jazyk 17. februára 2024, 9:30

Pripomenul však, že „už sme počuli veľa prázdnych sľubov“. Vyjadril však súčasne nádej, že Bidenova administratíva „teraz príde a poskytne informácie, na ktoré komunita z 11. septembra čakala 20 rokov, aby sme mohli 11. septembra stáť spolu s prezidentom na Ground Zero v New Yorku“.

Domov
Zdieľať
Diskusia