Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2021, 18:42
Čas čítania 2:28
Viktor Kniš

Spustili registráciu do očkovacej lotérie. Poď súťažiť o skoro milión eur týždenne

NEWS IGOR MATOVIČ OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Pripravili sme sériu otázok a odpovedí, ktoré ti pomôžu zorientovať sa. Igor Matovič však stále odkladá zverejnenie informácie o konkrétnych sumách.

Na stránke bytzdravyjevyhra.sk práve spustili možnosť registrácie do očkovacej lotérie, do ktorej sa môže zapojiť každý, kto je zaočkovaný aspoň jednou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Poslanci schválili rozpočet maximálne 2 milióny eur na každý týždeň. 

Zapojiť sa budú môcť aj tí, ktorí sa ešte len dajú zaočkovať. Motivácia vzniku projektu s názvom Byť zdravý je výhra je jednoduchá – aj keď vyplatia za niekoľko týždňov milióny eur ľuďom, bude to lacnejšie ako zatvorenie ekonomiky. Zároveň sa očakáva prirodzený nárast záujmu vyvolaný vidinou finančnej odmeny. 

O peniaze z lotérie môžu súťažiť len Slováci nad 18 rokov registrovaní v systéme Národného centra zdravotníckych informácií, teda tí, ktorých zaočkovali na Slovensku.

Žrebovanie bude prebiehať každý podvečer počas pracovných dní na obrazovkách verejnoprávnej televízie RTVS, následne budú registračné čísla dostupné na internetových stránkach bytzdravyjevyhra.sk. 

Odporúčané
2 milióny eur týždenne pre zaočkovaných Slovákov: v lotérii môže vyhrať každý (Otázky a odpovede) 2 milióny eur týždenne pre zaočkovaných Slovákov: v lotérii môže vyhrať každý (Otázky a odpovede) 31. júla 2021, 15:34

Informácie o peniazoch meškajú, aj keď ich Matovič sľúbil

Igor Matovič sľúbil, že ešte pred spustením lotérie sa verejnosť dozvie výšku prémií, ktorú budú môcť zaregistrovaní Slováci vyhrať. „Sumy tam budú, keď bude schválený štatút súťaže. Ozrejmíme ich deň-dva predtým, ako sa to spustí,“ povedal na tlačovej konferencii pred týždňom. Podľa jeho slov mali podrobnosti o výške odmien zverejniť v piatok alebo v sobotu, čo sa však nestalo. 

Hovorkyňa ministerstva financií Michaela Lovásová Refresheru potvrdila, že informácie o výške finančných odmien pred začiatkom registrácie nezverejnia, dočkáme sa ich najskôr v pondelok alebo v utorok.

„Presný termín zverejnenia výhier z organizačných dôvodov zatiaľ zverejňovať nebudeme,“ dodala hovorkyňa s tým, že sa budú riadiť zákonom prijatým v parlamente. „Zákon nám dáva limit do 2 miliónov eur týždenne. Ceny budú zaujímavé, ale oznámime ich tesne pred spustením,“ povedal na spomínanej tlačovke Matovič. 

Výhry budú podliehať 19 % zdaneniu a ministerstvo ich vyplatí automaticky na číslo účtu, resp. IBAN zaregistrovanej osoby do 30 dní.

Byť zdravý je výhra
Zdroj: Byť zdravý je výhra

Prečo má táto taktika pomôcť?

Hlavným cieľom je ochrániť zdravie, v druhom rade ekonomiku. Pre Refresher na túto otázku odpovedala riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová:

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

„Ide o spôsob ovplyvnenia správania. Hľadajú sa rôzne spôsoby motivácie. Ľudia sú rôzni a každý reaguje na niečo iné. Finančná odmena nemá nič spoločné s bezpečnosťou a účinnosťou vakcín, ide o ‚behaviorálny nástroj‘. Keď sa na to pozrieme pragmaticky, covid-19 prináša značné ekonomické škody, či už sa to týka tzv. lockdownu, výpadku pracovnej sily z dôvodu karantény, či práceneschopnosti, a opomenuteľné nie sú ani náklady na hospitalizácie a liečbu.

 

Ekonomika a pandémia sú teda značne prepojené, a preto nevidím dôvod, prečo ich neprepojiť aj pri očkovaní. Aj Národná banka Slovenska zdôraznila, že hospodársky vývoj sa odvíja aj od počtu zaočkovaných,“ hovorí šéfka ŠÚKL-u. 

Zuzana Baťová
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Slováci sa už môžu uchádzať aj o sprostredkovateľský bonus

Okrem lotérie môžu Slováci využiť aj možnosť získať tzv. sprostredkovateľský bonus. 

Ide o garantovanú finančnú odmenu pre ľudí, ktorí motivovali alebo presvedčili iných vo svojom okolí, aby sa dali dobrovoľne zaočkovať z presvedčenia, že tak dokážu ochrániť seba aj ostatných. Taký bonus môže získať každý občan Slovenska nad 18 rokov za rodinného príslušníka alebo inú osobu. 

Odmeny sú: 

  • 30 eur za zaočkovanú osobu, ktorá najneskôr v deň absolvovania očkovania prvou dávkou očkovacej látky alebo najneskôr v deň absolvovania očkovania jednodávkovou očkovacou látkou nedovŕšila vek 50 rokov;
  • 60 eur za zaočkovanú osobu, ktorá najneskôr v deň absolvovania očkovania prvou dávkou očkovacej látky alebo najneskôr v deň absolvovania očkovania jednodávkovou očkovacou látkou dovŕšila vek 50 rokov a nedovŕšila vek 60 rokov;
  • 90 eur za zaočkovanú osobu, ktorá najneskôr v deň absolvovania očkovania prvou dávkou očkovacej látky alebo najneskôr v deň absolvovania očkovania jednodávkovou očkovacou látkou dovŕšila vek aspoň 60 rokov.

Ako tento bonus získať? Stačí, ak sa presvedčená zaočkovaná osoba od 1. augusta zaregistruje na stránke bytzdravyjevyhra.sk. Vďaka registrácii získa špecifický kód a ten následne odovzdá osobe, ktorá ju motivovala k očkovaniu. S kódom od očkovaného sa sprostredkovateľ môže uchádzať o odmenu v momente, keď je motivovaná osoba plne zaočkovaná.

Vyvracať argumenty antivaxerov nie je jednoduché, často totiž nechcú počuť fakty, neveria štatistikám ani dátam, z ktorých vychádzajú. Pripravili sme prehľad najčastejšie sa vyskytujúcich argumentov antivaxerov, ktoré nám pomohli vyvrátiť renomovaní slovenskí odborníci. 
Domov
Zdieľať
Diskusia