Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2021, 15:34
Čas čítania 5:18
Viktor Kniš

2 milióny eur týždenne pre zaočkovaných Slovákov: v lotérii môže vyhrať každý (Otázky a odpovede)

NEWS IGOR MATOVIČ KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Ministerstvo financií bude motivovať Slovákov k očkovaniu finančnou odmenou. Spúšťa dva formáty – sprostredkovateľský bonus a lotériu.

Po skoro deviatich mesiacoch od spustenia očkovania záujem klesol na minimum. Vakcínu proti koronavírusu si dalo pichnúť približne 40 % Slovákov, čo je však príliš málo na to, aby krajina získala kolektívnu imunitu vzhľadom na blížiacu sa tretiu vlnu, ktorú môže spôsobiť nákazlivejší variant delta. 

Rezort financií pod vedením Igora Matoviča preto zrealizoval nápad s očkovacou lotériou a so sprostredkovateľským bonusom. V preklade to znamená, že Slovákov budú motivovať finančne – či už náhodným výberom ľudí, ktorí dostanú tisíce až stotisíce eur, alebo garantovaným bonusom vo výške desiatok eur, ak presvedčia rodinného príslušníka alebo kamaráta. 

Motivácia vzniku projektu s názvom Byť zdravý je výhra je jednoduchá – aj keď vyplatia za niekoľko týždňov milióny eur ľuďom, bude to lacnejšie ako zatvorenie ekonomiky. Zároveň sa očakáva prirodzený nárast záujmu vyvolaný vidinou finančnej odmeny. 

Pre predstavu, rezort sociálnych vecí v minulom roku v najčernejšom scenári predpokladal, že podnikateľom pošle skoro miliardu eur, aby ich zachránil. A mnohých sa zachrániť nepodarilo, lebo nemali rezervy a pomoc pre nich nebola dostatočne flexibilná. 

Odporúčané
Otázky a odpovede: Podmienky návratu zo zahraničia budú od pondelka prísnejšie, kto ide automaticky do povinnej domácej karantény? Otázky a odpovede: Podmienky návratu zo zahraničia budú od pondelka prísnejšie, kto ide automaticky do povinnej domácej karantény? 16. júla 2021, 17:15

Otázky rozdelíme na dve témy: očkovacia lotéria a sprostredkovateľský bonus. Prvú prémiu môže získať každý, kto sa zaregistruje, druhú každý, kto presvedčí blízkeho, aby sa dal zaočkovať oboma dávkami ktorejkoľvek vakcíny proti koronavírusu. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Kto sa môže uchádzať o očkovaciu prémiu 2 milióny týždenne.
  • Ako sa zaregistrovať do žrebovania a ako sa dozvedieť, kto vyhral.
  • Prečo je očkovacia lotéria efektívny nástroj a automaticky nedegraduje kvalitu vakcíny.
  • Ktorú odmenu je nevyhnutné zdaniť a ktorú nie. 
  • Čo je sprostredkovateľský bonus a ako ho môže získať každý Slovák, ktorému sa podarí niekoho presvedčiť, aby sa dal zaočkovať.
  • Koľko peňazí môžem takto zarobiť a ako mi ich vyplatia.

OČKOVACIA LOTÉRIA 


Ešte som sa nestihol dať zaočkovať, o peniaze sa však chcem uchádzať čo najskôr. Ako na to?

Finančnú odmenu môžu získať tí, ktorí už sú zaočkovaní, ale aj tí, ktorí zatiaľ neprejavili o vakcínu žiadny záujem. Postup je jednoduchý, v prvom rade sa však treba zaregistrovať na očkovanie a počkať na termín. Je jedno, či to bude pred 1. augustom alebo po ňom. Do súťaže o prémiu sa môžu zapojiť všetci zaočkovaní bez ohľadu na to, kedy a ktorá vakcína im bola podaná.

Keď sa človek dá zaočkovať aspoň prvou dávkou, môže sa začať uchádzať o finančnú výhru, vďaka čomu bude automaticky zaradený do žrebovania. Čím skôr sa teda človek dá zaočkovať, tým väčšiu šancu na výhru má. 

Mám väčšiu šancu na výhru, keď sa dám zaočkovať aj druhou dávkou? 

Áno, dvojnásobnú. Človek zaočkovaný dvojdávkovou vakcínou má po prvej dávke jednu vstupenku do lotérie, po dvoch dávkach dve vstupenky. „Ak ide o očkovanie jednodávkovou očkovacou látkou Janssen (od spoločnosti Johnson & Johnson), do žrebovania bude zaočkovaný zaradený automaticky dvakrát,“ upozorňuje ministerstvo. 

Zaočkovaný som už niekoľko mesiacov, môžem sa napriek tomu zapojiť do súťaže?

Áno, stačí vyplniť registráciu na oficiálnej stránke bytzdravyjevyhra.sk.

Ako sa môžem prihlásiť do žrebovania?

Možnosť registrovať sa spustia 1. augusta na poludnie, o 12.00 h. Na stránke bytzdravyjevyhra.sk sa bude môcť prihlásiť do žrebovania o očkovaciu prémiu každý zaočkovaný aspoň jednou dávkou.

„Po splnení podmienok a overení údajov bude jeho prihláška automaticky posunutá do žrebovania o finančnú odmenu. Registrovanej osobe následne príde potvrdzujúca SMS na telefónne číslo, ktoré uviedla pri registrácii,“ vysvetľuje ministerstvo financií. 

Som zaočkovaný, ale ešte nemám 18 rokov, prípadne som sa dať zaočkovať v Česku či v Rakúsku. Môžem sa napriek tomu uchádzať o prémiu? 

Nie. O peniaze z lotérie môžu súťažiť len Slováci nad 18 rokov registrovaní v systéme Národného centra zdravotníckych informácií, teda tí, ktorých zaočkovali na Slovensku. Registrovať sa môžu aj tí, ktorých zaočkovali neregistrovanou vakcínou Sputnik V či vakcínou Astrazeneca, ktorou sa na Slovensku momentálne neočkuje. 

O koľko peňazí sa súťaží a aké sú pravidlá vyplácania týchto peňazí?

Podľa Igora Matoviča rozdá ministerstvo každý týždeň 2 milióny eur. Peniaze budú rozdelené do dvoch typov prémií. Vždy od pondelka do piatka bude prebiehať žrebovanie o malé prémie, na základe ktorého sa rozdelia základné a štandardné výhry. Každú nedeľu bude veľké žrebovanie so žrebovaním prémiových výhier a superprémií. Ministerstvo zatiaľ neodpovedalo na otázku Refresheru, či môže jeden človek vyhrať viackrát, platí však, že pri viac ako dvoch miliónoch zapojených je pravdepodobnosť nízka. Žrebovať bude systém a pôjde o náhodný výber. Prémia bude podliehať zdaneniu. 

Igor Matovič sľúbil, že ešte pred spustením lotérie sa verejnosť dozvie výšku prémií, ktorú budú môcť zaregistrovaní Slováci vyhrať. „Sumy tam budú, keď bude schválený štatút súťaže. Ozrejmíme ich deň-dva predtým, ako sa to spustí,“ povedal Igor Matovič na tlačovej konferencii pred týždňom. Podľa jeho slov by mali podrobnosti o výške odmien zverejniť v piatok alebo v sobotu.

Hovorkyňa ministerstva financií Michaela Lovásová však dnes Refresheru potvrdila, že informácie o výške finančných odmien pred začiatkom registrácie nezverejnia. „Presný termín zverejnenia výhier z organizačných dôvodov zatiaľ zverejňovať nebudeme,“ dodala hovorkyňa s tým, že sa budú riadiť zákonom prijatým v parlamente. „Zákon nám dáva limit do 2 miliónov eur týždenne. Ceny budú zaujímavé, ale oznámime ich tesne pred spustením,“ povedal na spomínanej tlačovke Matovič. 

Ako sa dozviem, či som vyhral?

Žrebovanie bude prebiehať každý podvečer počas pracovných dní na obrazovkách verejnoprávnej televízie RTVS, následne budú registračné čísla dostupné na internetových stránkach bytzdravyjevyhra.sk. 

Kto mi peniaze pošle a kedy ich budem mať na účte?

Peniaze bude posielať rezort financií automaticky na bankový účet uvedený pri registrácii, a to v lehote do 30 dní od vyhodnotenia vyžrebovania. Výhra podlieha dani vo výške 19 %. 

Ak by bola vakcína taká super a efektívna, pravdepodobne by nás nemuseli motivovať peniazmi. Prečo má táto taktika pomôcť?

Hlavným cieľom je ochrániť zdravie, v druhom rade ekonomiku. Pre Refresher na túto otázku odpovedala riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová:

„Ide o spôsob ovplyvnenia správania. Hľadajú sa rôzne spôsoby motivácie. Ľudia sú rôzni a každý reaguje na niečo iné. Finančná odmena nemá nič spoločné s bezpečnosťou a účinnosťou vakcín, ide o ‚behaviorálny nástroj‘. Keď sa na to pozrieme pragmaticky, covid-19 prináša značné ekonomické škody, či už sa to týka tzv. lockdownu, výpadku pracovnej sily z dôvodu karantény, či práceneschopnosti, a opomenuteľné nie sú ani náklady na hospitalizácie a liečbu.

Ekonomika a pandémia sú teda značne prepojené, a preto nevidím dôvod, prečo ich neprepojiť aj pri očkovaní. Aj Národná banka Slovenska zdôraznila, že hospodársky vývoj sa odvíja aj od počtu zaočkovaných,“ hovorí šéfka ŠÚKL-u. 

Byť zdravý je výhra
Zdroj: Byť zdravý je výhra

SPROSTREDKOVATEĽSKÝ BONUS


Pre koho je určený sprostredkovateľský bonus? 

Sprostredkovateľský bonus je finančná odmena pre ľudí, ktorí motivovali alebo presvedčili iných vo svojom okolí, aby sa dali dobrovoľne zaočkovať z presvedčenia, že tak dokážu ochrániť seba aj ostatných. Taký bonus môže získať každý občan Slovenska nad 18 rokov za rodinného príslušníka alebo inú osobu. 

Ako sa zaregistrovať? 

Človek, ktorý presvedčí iného, aby sa dal zaočkovať, môže získať odmenu tak, že zaočkovaná osoba sa od 1. augusta zaregistruje na stránke bytzdravyjevyhra.sk. Vďaka registrácii získa špecifický kód a ten následne odovzdá osobe (sprostredkovateľovi), ktorá ju motivovala k očkovaniu.

Kedy mám na sprostredkovateľský bonus nárok? 

S kódom od očkovaného sa sprostredkovateľ môže uchádzať o odmenu v momente, keď je motivovaná osoba plne zaočkovaná. Sprostredkovateľskú prémiu môžu uchádzači získať len do konca októbra.

Koľko peňazí môže sprostredkovateľ získať?

Záleží na veku zaočkovanej osoby, ktorú sprostredkovateľ motivoval alebo presvedčil svojimi argumentmi. Odmeny sú: 

  • 30 eur za zaočkovanú osobu, ktorá najneskôr v deň absolvovania očkovania prvou dávkou očkovacej látky alebo najneskôr v deň absolvovania očkovania jednodávkovou očkovacou látkou nedovŕšila vek 50 rokov;
  • 60 eur za zaočkovanú osobu, ktorá najneskôr v deň absolvovania očkovania prvou dávkou očkovacej látky alebo najneskôr v deň absolvovania očkovania jednodávkovou očkovacou látkou dovŕšila vek 50 rokov a nedovŕšila vek 60 rokov;
  • 90 eur za zaočkovanú osobu, ktorá najneskôr v deň absolvovania očkovania prvou dávkou očkovacej látky alebo najneskôr v deň absolvovania očkovania jednodávkovou očkovacou látkou dovŕšila vek aspoň 60 rokov.

Každý sprostredkovateľ môže získať odmenu za neobmedzený počet osôb, ktoré motivuje k očkovaniu. 

Už som niekoho motivoval, avšak prémiu pre sprostredkovateľa ste ešte nespustili. Čo teraz? 

Aj na takú situáciu ministerstvo myslí, treba si však dávať pozor na termíny. „Ľudia, ktorí absolvujú kompletné očkovanie ešte pred spustením systému, teda v termíne od 1. 7. 2021 do 1. 8. 2021, budú musieť svojho sprostredkovateľa prihlásiť do 7 dní od spustenia registrácie, teda do 7. 8. 2021,“ vysvetľuje rezort financií na stránke. 

Kedy mi budú peniaze vyplatené a za akých podmienok? 

Peniaze bude ministerstvo vyplácať na bankový účet uvedený pri registrácii najneskôr do konca novembra 2021. Na rozdiel od očkovacej prémie (lotérie) tieto peniaze nepodliehajú zdaneniu. Ministerstvo upozorňuje, že sa nepočítajú ani ako príjem, a teda nemajú vplyv napríklad na získanie sociálnej dávky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia