Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. júla 2021, 13:11
Čas čítania 0:38
Jakub Paulík

Kozmonaut z Nigérie uviazol po rozpade ZSSR vo vesmíre. Prispej na jeho záchranu a on ťa odmení, vyzýva podvodná správa

ZAUJÍMAVOSTI HOAXY
Uložiť Uložené

Polícia upozorňuje na veľmi bizarný podvod.

Kozmonaut z Nigérie vycestoval s pomocou bývalého Sovietskeho zväzu do vesmíru, no po rozpade ZSSR ho už nemal kto priviezť na Zem. Medzičasom sa však hodnota jeho peňazí vo švajčiarskej banke zúročila, a tak si zarobil poriadny balík. Ak peniazmi prispeješ na záchrannú raketu pre kozmonauta, po návrate na Zem sa ti štedro odmení. Na tento neuveriteľný scam upozornila na Facebooku polícia.

Podľa odboru počítačovej kriminality Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru ide o takzvané „nigérijské listy“, ktoré sú typické tým, že podvodník žiada od druhej strany peniaze a ponúka protislužbu. V takomto maile sa prostredníctvom reťazových správ podvodník neraz vydáva za obeť, ktorá potrebuje prispieť určitú sumu peňazí a sľubuje za ne odmenu.

Tej sa však podvedená osoba nikdy nedočká. Pravidelní používatelia internetu dobre vedia, že ide iba o výmysel, ktorý je podozrivý nielen svojou neuveriteľnosťou, ale tiež nesprávnou gramatikou. Internetoví nováčikovia, najmä starší, však dokážu na podobné podvody naletieť. Polícia upozorňuje, že v poslednom čase zaznamenali zvýšenú mieru rozosielania „nigérijských listov“ v slovenskom a anglickom jazyku.

Domov
Zdieľať
Diskusia