Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2021, 12:30
Čas čítania 6:14
Adam Novosad

Breivik chladnokrvne strieľal do detí na zemi, aby sa uistil, že sú mŕtve. Na 10. výročie sa môže dostať na slobodu a chce milióny

Breivik chladnokrvne strieľal do detí na zemi, aby sa uistil, že sú mŕtve. Na 10. výročie sa môže dostať na slobodu a chce milióny
Zdroj: ČTK/AP/Lise Aaserud
ZAUJÍMAVOSTI TERORIZMUS
Uložiť Uložené

Anders Breivik zostáva vo väzení za vraždu 77 ľudí z 22. júla 2011, lenže teraz dostal príležitosť požiadať o podmienečné prepustenie.

Ležal na zemi, zadržiaval dych a nezostávalo mu nič iné, len dúfať, že si ho vrah Anders Behring Breivik nevšimne. Aasmund Aukrust v roku 2011 pomáhal organizovať letný tábor mladých socialistov na ostrove Utoya neďaleko nórskeho hlavného mesta Osla, keď Breivik prezlečený za policajta dorazil skontrolovať ostrov ako zámienku po výbuchu bomby vo vládnej štvrti Osla, ktorú odpálil on sám.

Odporúčané
Anders Breivik: Príbeh nórskeho masového vraha, ktorý svoje protiislamistické ideológie predviedol vyvraždením 77 ľudí Anders Breivik: Príbeh nórskeho masového vraha, ktorý svoje protiislamistické ideológie predviedol vyvraždením 77 ľudí 12. augusta 2017, 18:39

Aukrust na zemi sledoval, ako Breivik vraždí jeho najbližších kamarátov, ale terorista si, našťastie, nevšimol, že mladík žije. Krvilačnosť pravicového extrémistu a grácia, s ktorou bol schopný o masovom vraždení rozprávať na súde, Nórsko v roku 2011 šokovala.

Breivik rozprával, ako sa uisťoval, že svoje obete zabil, pretože vedel, ako ľudia predstierajú smrť, aby si zachránili život. Keď kráčal po ostrove, ktorý len pár desiatok minút predtým prekypoval smiechom a filozofickými debatami o politickej budúcnosti Nórska, preventívne strieľal do detí ležiacich na zemi, aby sa uistil, že sa už nikdy nepostavia.

Dnes už Anders Breivik pod svojím menom oficiálne neexistuje. V roku 2017 si ho zmenil na Fjotolf Hansen, čo je kombinácia vzácneho krstného mena a mimoriadne bežného priezviska rozšíreného v Nórsku. Verejne však zmenu nikdy detailne nezdôvodnil.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aký trest Breivik pôvodne dostal a prečo išlo vďaka nemu technicky o doživotie.
  • Kedy sa Breivik vo väzení mohol prvýkrát stretnúť s iným spoluväzňom.
  • Ako zažaloval Nórsko, lebo bez termosky musel piť studenú kávu. 
  • Prečo sa akceptácia neonacistických názorov v Nórsku po 10 rokoch zvýšila.
  • Kedy Breivik otvorene priznal, že sa z neho stal hrdý nacista, a hajloval na súde.
  • Ako presviedčal súd, že reality šou plná erotiky mu poškodila mozog.
  • Akú konšpiračnú teóriu o Eurabii šíril, ale šíri sa po Nórsku aj dnes.
  • Či existuje šanca, že ho pustia na slobodu po desiatich rokoch.
  • Akým spôsobom chce na svojich vraždách zarobiť milióny.
Breivik
Zdroj: TASR/AP


Anders Breivik svoj čin nikdy neoľutoval. Vo vládnej štvrti Osla vyhodil na ulici do vzduchu dodávku s takmer tonou výbušnín, čím zabil osem ľudí, aby následne na ostrove Utoya vystrieľal 69 prevažne mladých detí a tínedžerov v letnom tábore.

Odporúčané
Vo vlaku z Bratislavy uniesli teroristi piatich Židov. Dramatický incident z roku 1973 sa mohol skončiť masakrom Vo vlaku z Bratislavy uniesli teroristi piatich Židov. Dramatický incident z roku 1973 sa mohol skončiť masakrom 25. októbra 2023, 9:30

Breivik mal ťažké detstvo, pretože už po pár rokoch od narodenia ho psychiatri chceli odobrať matke, ktorá ho psychicky a fyzicky týrala. Toto odobratie sa napokon nepodarilo, Breivik sa postupom času fanatizoval, vstúpil do antiimigračnej politickej strany a podľa vlastných slov teroristický útok spáchal s primárnym cieľom publikovať svoj manifest. Ten hlásal, aby boli z Európy deportovaní všetci moslimovia, ale aj to, že následkom feminizmu vraj Európa spáchala kultúrnu samovraždu.

Nórsku nezostávalo nič iné, len sledovať chladnokrvné vystúpenie teroristu pred súdom v Osle, kde sa proces začal 16. apríla 2012.  8. septembra dostal 21 rokov za mrežami s tým, že súd mu môže trest predlžovať donekonečna. Teroristu psychológovia a psychiatri označili za psychicky zdravého človeka pri zmysloch, ktorý konal s vedomím, čo robí a aké následky bude musieť znášať.

Breivika napokon zatvorili do prísne stráženého väzenia Skien, odkiaľ síce na internet unikali fotografie zachytávajúce cely vyzerajúce krajšie ako bežné internátne izby, avšak o slobode sa v tomto prípade nedalo ani len polemizovať.

Vzal spoluväzňa hrať karty, ten po dvoch stretnutiach ušiel.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100997 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy sa Breivik mohol vo väzení prvýkrát stretnúť s iným spoluväzňom.
  • Ako zažaloval Nórsko, lebo bez termosky musel piť studenú kávu.
  • Prečo sa akceptácia neonacistických názorov v Nórsku po 10 rokoch zvýšila.
  • Kedy Breivik otvorene priznal, že sa z neho stal hrdý nacista, a hajloval na súde.
  • Ako mu vraj reality šou plná erotiky poškodila mozog, čím presviedčal súd.
  • Akú konšpiračnú teóriu o Eurabii šíril, ale šíri sa po Nórsku aj dnes.
  • Či existuje šanca, že ho pustia na slobodu po desiatich rokoch.
  • Akým spôsobom chce zarobiť milióny dolárov na svojich vraždách.
Domov
Zdieľať
Diskusia