Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2021, 17:30
Čas čítania 6:23
Richard Bonde

Always-on displej, menší výrez prednej kamery a dlhšia výdrž batérie. Takto by mal vyzerať nový iPhone 13

Always-on displej, menší výrez prednej kamery a dlhšia výdrž batérie. Takto by mal vyzerať nový iPhone 13
Zdroj: EverythingApplePro/Youtube
TECH APPLE IPHONE
Uložiť Uložené

Nové iPhony budú podľa doterajších únikov vyzerať takto.

Od minuloročného predstavenia iPhonu 12 už uplynulo viac ako trištvrte roka. Ak sa spoločnosť Apple aj tento rok rozhodne ísť v šľapajach svojej desaťročnej tradície, ďalšej generácie iPhonu by sme sa mali dočkať už v priebehu druhého alebo tretieho septembrového týždňa.

Odporúčané
5 skvelých funkcií iPhonu, na ktoré sa môžeš tešiť v novom iOS 15 5 skvelých funkcií iPhonu, na ktoré sa môžeš tešiť v novom iOS 15 20. júla 2021, 17:30

Koľkých modelov sa tento rok dočkáme, čím budú revolučné, ako budú vyzerať a ako sa vôbec budú volať – to zatiaľ nie je známe. V online svete sa však objavuje množstvo nepotvrdených správ a renderov od rôznych analytikov, ktorí sa predpovedaním budúcnosti smartfónov živia. Prehľad všetkých únikov priniesol portál MacRumors.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či sa nový iPhone bude označovať 12S alebo 13.
  • Ako bude dlhoočakávaný nový model vyzerať.
  • Či Apple zostane pri schéme miniProPro Max.
  • Aký port bude na spodnej hrane nových iPhonov.
  • Či sa dočkáme snímača odtlačkov prstov v displeji.
  • Kedy sa konečne dočkáme always-on displeja.
  • Čo ponúkne iPhone 13 „pod kapotou“.

iPhone 12S alebo iPhone 13?

Polemika názvu tohtoročného iPhonu sa v rôznych kútoch internetu objavila viackrát. Apple v minulosti pomenúval svoje iPhony rovnakým princípom takmer 10 generácií, od roku 2008 až do roku 2016, keď každej ďalšej generácii k názvu pribudlo písmeno S alebo jej číslo stúplo o jeden a pridané písmeno zmizlo.

Túto jednoznačnú politiku však narušili v roku 2017. Model, ktorý sa mal volať iPhone 7S, pomenovali iPhone 8 a súčasne s ním predstavili aj iPhone X, ktorý bol v roku 2017 oslavou desiateho výročia predstavenia prvého iPhonu v roku 2007. Odvtedy sa však menná politika skomplikovala a názov nového iPhonu by sme si mohli len tipnúť.

Ďalším dôvodom, prečo možno názov iPhone 13 preskočia, je poverčivosť zákazníkov. Mnohí majú proti číslu trinásť prirodzenú averziu, čo by pre Apple mohlo znamenať nižšie predaje. Podrobnejšie informácie zo začiatku mesiaca však naznačujú, že tohtoročný model sa bude napriek tomuto riziku volať iPhone 13.

Rad iPhonov 12 z jesene 2020 v šiestich farbách.
Rad iPhonov 12 z jesene 2020 v šiestich farbách. Zdroj: Apple

Štyri modely, dva Pro a dva ne-Pro

Portfólio produktov z minuloročnej jesene pozostáva z iPhonu 12, 12 mini, 12 Pro a 12 Pro Max. Napriek tomu, že najmenší zo štvorice modelov nevytváral práve najlepšie predajné štatistiky, pre niektorých zákazníkov sú väčšie uhlopriečky displejov neprijateľné. Práve preto by mal Apple na trhu ponechať aj 5,4-palcovú alternatívu, iPhone 13 mini.

Okrem nej by sme mali v septembri vidieť predstavenie 6,1-palcového iPhonu 13 a iPhonu 13 Pro, ale aj gigantického 6,7-palcového iPhonu 13 Pro. Modely s týmto označením by mali mať aj tento rok funkcie navyše, o ktorých si prečítaš o pár riadkov nižšie.

Predpokladaný vzhľad nových iPhonov 13. Zľava: 13 Pro Max, 13 Pro, 13, 13 mini.
Predpokladaný vzhľad nových iPhonov 13. Zľava: 13 Pro Max, 13 Pro, 13, 13 mini. Zdroj: MacRumors

Predpokladaný dizajn

iPhone 12 priniesol viaceré novinky – 5G konektivitu, MagSafe nabíjanie a úplne nový dizajn. Podľa rozborov viacerých analytikov, vrátane legendárneho Ming Či Kua, ktorého predpovede majú približne 77-percentnú úspešnosť, vieme už teraz povedať, že tohtoročná generácia sa veľkých zmien nedočká.

Analytici predpokladajú, že iPhony radu 13 prejdú drobným redizajnom, ktorý zmení vzhľad zadnej časti a zmenší výrez v displeji. Tohtoročné iPhony by tiež mali byť o niekoľko desatín milimetra hrubšie, čo by malo prispieť k lepšej výdrži batérií. Tie by mali byť v novej generácii iPhonov o malý kúsok väčšie.

Výrez v displeji by sa mal zmenšiť vďaka novej technológii prednej kamery, ktorá integruje odosielač a prijímač aj tvárový iluminátor pre Face ID do jedného obvodu. Taktiež je pravdepodobné, že náhlavný reproduktor sa posunie vyššie, čo nechá viac priestoru nutným senzorom.

Nové ochranné fólie, ktoré budú údajne pasovať na displeje iPhonu 13.
Nové ochranné fólie, ktoré budú údajne pasovať na displeje iPhonu 13. Zdroj: DuanRui/XYZone

Nové by malo byť aj rozloženie zadných kamier. Na zadnej strane modelov 13 a 13 mini by aj tento rok mali byť dve kamery, no budú umiestnené diagonálne. Obe budú mať tradičných 12 megapixelov, vrchná kamera bude mať clonu 1,6 a spodná až 2,4 – tá by mala byť aj tento rok označená ako Ultra Wide a ponúkne až 120-stupňové zorné pole.

Telefón iPhone 12 mini (červený) a predpokladaná kópia iPhonu 13 mini (biely). Nový iPhone by mal mať kamery rozložené diagonálne.
Telefón iPhone 12 mini (červený) a predpokladaná kópia iPhonu 13 mini (biely). Nový iPhone by mal mať kamery rozložené diagonálne. Zdroj: MacRumors

Modely 13 Pro a 13 Pro Max by mali zostať tri, no celý kamerový modul bude o pár milimetrov väčší. Dve kamery z modelov 13 a 13 mini doplní tretia s teleobjektívom. Ten ponúkne až 2,5-násobný optický zoom a rovnako ako ostatné objektívy bude mať optickú stabilizáciu obrazu.

Uvažuje sa dokonca aj o nových farbách. iPhone 13 by mal podľa informácií od kórejského analytika menom Ranzuk prísť v matnej čiernej, striebornej, ružovozlatej a v úplne novej bronzovozlatej farbe, ktorú zatiaľ nemal žiadny iPhone.

Možný vzhľad iPhonu 13 v bronzovozlatej farbe.
Možný vzhľad iPhonu 13 v bronzovozlatej farbe. Zdroj: AppleInsider

Lightning, USB-C alebo žiadny port?

Dlhodobý cieľ Applu je už niekoľko rokov dizajn iPhonu, ktorý na sebe nebude mať žiadne otvory ani fyzické tlačidlá. Vďaka takémuto pokroku by mohol mať jeden z najobľúbenejších smartfónov na svete takmer stopercentnú vodotesnosť a prelomový dizajn. Od vydania minuloročného iPhonu 12 množstvo ľudí špekulovalo o tom, že takýto iPhone príde práve v roku 2021.

Pravda je však taká, že tento rok sa to zrejme ešte nestane. Analytik Ming Či Kuo si myslí, že systém MagSafe, ktorý by bol náhradou tradičného káblového nabíjania, nie je dostatočne vyspelý. Prechod na výlučne bezdrôtové nabíjanie by bol podľa neho výstrelom do tmy, ktorý by sa vôbec nemusel vydariť.

Podsúva sa však otázka, či sa už tento rok dočkáme celosvetového štandardu USB-C aj na iPhonoch, alebo ich majitelia budú musieť naďalej nosiť špecifické nabíjačky. Výhodou prechodu na USB-C by bolo najmä zjednotenie portu na takmer všetkých Apple zariadeniach, pretože nové iPady a MacBooky sa už od roku 2015, resp. 2016 vyrábajú s týmito portmi.

Podľa Kua sa však pravdepodobne neblíži ani USB-C. Dôvodom je podľa neho horšia vodotesnosť, ale aj fakt, že ide o otvorený štandard. Nabíjanie iPhonov neautorizovanými nabíjačkami by sa pre USB-C mohlo stať oveľa častejším zdrojom porúch batérií a základných dosiek. Aj nové iPhony teda budú mať tradičný Lightning port.

Lightning kábel na nabíjanie iPhonu. Ilustračná fotografia.
Lightning kábel na nabíjanie iPhonu. Ilustračná fotografia. Zdroj: Brett Jordan/Unsplash/volně k užití

Face ID alebo Touch ID? Alebo aj, aj?

Podľa informácií z portálu 9to5mac je možné, že Apple testuje systém Touch ID na snímanie odtlačkov prstov zabudovaný priamo v displeji. Okrem overeného Face ID by sa teda nové iPhony 13 mohli dočkať aj druhého bezpečnostného systému, ktorý by nezaberal miesto, no bol by užitočný najmä v období rúšok a respirátorov, ktoré systému Face ID blokujú pohľad na tvár.

Možné je aj to, že snímač odtlačkov prstov nebude zabudovaný priamo v displeji ako na niektorých smartfónoch s Androidom, ale bude súčasťou tlačidla na pravej strane iPhonu, na ktoré prirodzene dosiahne pravý palec. Toto riešenie však neobmedzí ani ľavákov, ktorí radšej držia smartfón v ľavej ruke – na tlačidlo sa dá dosiahnuť ľavým ukazovákom.

Analytici sa zhodujú, že kombinácia Face ID a Touch ID na nový iPhone s najväčšou pravdepodobnosťou príde. Pri špekuláciách o blížiacich sa iPhonoch však nie je vhodné robiť unáhlené závery.

Koncept Touch ID integrovaného priamo v displeji iPhonu 13.
Koncept Touch ID integrovaného priamo v displeji iPhonu 13. Zdroj: MacRumors

Možno bude aj 120-hertzový always-on displej

Podľa predpokladov z jari a leta 2020 sa mali displejov s obnovovacou frekvenciou 120 Hz dočkať aj iPhone 12 Pro a 12 Pro Max. Od tohto plánu však nakoniec v Appli ustúpili, pretože „rýchlejší“ displej by si vyžiadal vyššiu spotrebu energie. Tento rok sa však situácia mení – na scénu by mali nastúpiť 120-hertzové displeje s technológiou LTPO.

Vďaka tomuto vylepšeniu bude grafická karta obnovovať obsah displeja 120-krát za sekundu len počas skrolovania, systémových animácií a, samozrejme, pri hraní hier. Takéto displeje by sa však mali objaviť len na iPhone 13 Pro a 13 Pro Max. Na LTPO displej v 5,4-palcovej verzii mini si zatiaľ budeme musieť počkať.

Ďalšou novinkou, o ktorej sa v kategórii displejov tohtoročných iPhonov údajne uvažuje, je technológia always-on, s ktorou by na vypnutom displeji zostal zobrazený čas a ďalšie dôležité informácie. S týmto nápadom po prvý raz prišla spoločnosť Nokia už v roku 2009, no iPhony si žiadanú a obľúbenú technológiu dodnes neadoptovali.

Možný vzhľad always-on displeja na iPhone 13.
Možný vzhľad always-on displeja na iPhone 13. Zdroj: 9to5mac

 Výkonnejší procesor, nové batérie a rýchlejšie 5G aj Wi-Fi

Nové iPhony by mali dostať procesor Apple A15 Bionic od výrobcu TMSC. Detaily o ňom momentálne nie sú známe, ale predpokladáme, že pôjde o štandardný system-on-a-chip dizajn s dvomi alebo so štyrmi výkonnými jadrami s frekvenciou minimálne 3 GHz a štyrmi úspornými jadrami s frekvenciou maximálne 3 GHz. Viac informácií však zatiaľ nemáme. Za príplatok by dokonca malo byť k dispozícii až terabajtové úložisko.

Keďže celá škála nových iPhonov by mala byť o niekoľko desatín milimetra hrubšia, ponúkne aj väčšie batérie. Ich kapacita by mala stúpnuť z minuloročných 2 227 mAh na 2 406 mAh v prípade verzie mini, verzie 13 a 13 Pro by mali narásť z 2 815 mAh na 3 095 mAh a najväčší iPhone 13 Pro Max by mal namiesto minuloročných 3 687 mAh ponúkať až 4 352 mAh.

Novinkou v oblasti nabíjania by mali byť aj silnejšie magnety, vďaka ktorým bude systém MagSafe spoľahlivejší. Viacerí majitelia iPhonov 12 sa sťažovali, že MagSafe doplnky zle držia a pri neopatrnom pohybe ľahko skĺznu. Okrem toho by mali byť tohtoročné iPhony schopné aj tzv. inverzného bezdrôtového nabíjania – vďaka tomu budú môcť slúžiť ako bezdrôtové nabíjačky pre iné smartfóny. Majitelia iPhonu 13 preto budú vedieť „zachrániť“ priateľov so slabou batériou aj bez nabíjačky.

Minuloročný iPhone 12 pripojený k nabíjačke pomocou MagSafe. Ilustračná fotografia.
Minuloročný iPhone 12 pripojený k nabíjačke pomocou MagSafe. Ilustračná fotografia. Zdroj: MacRumors

iPhone 13 bude lahôdkou aj pre milovníkov rýchleho internetu. Podľa analýz by mal byť vybavený novým 5G čipom Snapdragon X60 od Qualcommu, vďaka ktorému ponúkne vyššie rýchlosti a lepší signál v oblastiach s nedostatočným pokrytím. Analytici sa tiež domnievajú, že by mal dostať aj podporu štandardu Wi-Fi 6E, ktorá je pripravená poradiť si aj so 6G bezdrôtovými sieťami.

Odporúčané
NÁVOD: Takto si môžeš do iPhonu alebo iPadu nainštalovať betaverziu systému iOS 15 NÁVOD: Takto si môžeš do iPhonu alebo iPadu nainštalovať betaverziu systému iOS 15 10. júla 2021, 12:28

Zhrnutie

iPhone 13 by mal uzrieť svetlo sveta v prvej polovici septembra. Mal by byť dostupný v štyroch variantoch – iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max. Používateľom by mal ponúknuť menší výrez v displeji, väčšie kamery na zadnej strane a tradičný Lightning port. Je možné, že na novom iPhone sa dočkáme systémov Face ID aj Touch ID súčasne, nie je však isté, či je to pravda a či bude prípadné Touch ID zabudované v displeji alebo v bočnom tlačidle.

Verzie Pro a Pro Max by mohli ponúknuť aj 120-hertzový LTPO displej. Chýbať by už nemusela ani technológia always-on, ktorá by sa mala objaviť na všetkých štyroch modelových variantoch. Nároční používatelia sa potešia ešte výkonnejšiemu procesoru A15 Bionic a možnosti rozšíriť si interné úložisko až na 1 TB.

Hádam nikto sa nenahnevá pre avizovanú väčšiu batériu – v prípade iPhonu 13 Pro Max by jej kapacita mohla stúpnuť až o 18 percent. Nové iPhony by mali byť vybavené aj lepším 5G čipom a štandardom Wi-Fi 6E.

Otázne je, koľko budú nové iPhony stáť. Podľa portálu MacRumors by ich cena mala zostať v porovnaní s minuloročnými modelmi celosvetovo nezmenená. Najlacnejší iPhone 13 vo verzii mini si preto kúpiš za 799 €, ak však chceš väčší displej, budeš potrebovať minimálne 899 € na ne-Pro verziu a až 1 149 € na Pro verziu. Za verziu Pro Max si budeš musieť zaplatiť minimálne 1 249 €. Najdrahší iPhone 13 Pro Max s úložiskom 1 TB môže na Slovensku stáť až astronomických 1 799 €.

Možný vzhľad nových iPhonov 13, 13 mini, 13 Pro a 13 Pro Max.
Možný vzhľad nových iPhonov 13, 13 mini, 13 Pro a 13 Pro Max. Zdroj: Youtube/EverythingApplePro
Odporúčané
Pol roka skúseností s ARM procesorom od Applu: problémy tam sú, no nebudú sa týkať každého Pol roka skúseností s ARM procesorom od Applu: problémy tam sú, no nebudú sa týkať každého 20. mája 2021, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia