Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júla 2021 o 15:17
Čas čítania 3:39
Viktor Kniš

Fico na tlačovke s gestapáckymi kabátmi obviňoval prokurátorov klamstvami. Vyšetrovateľ priznal, že si vymýšľal

NEWS NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Robert Fico sa opieral o informácie obvineného vyšetrovateľa Mariana Kučerku. Ten sa prokurátorom ospravedlnil a hovorí, že jeho podanie sa nezakladá na pravde.

Robert Fico zorganizoval v decembri 2020 tlačovú konferenciu, na ktorej na základe informácií z podania manželky vyšetrovateľa Mariána Kučerku obviňoval prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. Šéf Smeru tvrdil, že podľa podania orgány činné v trestnom konaní pri vyšetrovaní vážnych káuz týkajúcich sa aj nominantov Smeru tlačia na spolupracujúcich obvinených.

Odporúčané
Bödörova schéma: Ako vraj konali v prospech Smeru a SNS, ako si mali deliť 400-tisícový úplatok a kto to celé dopodrobna opísal? Bödörova schéma: Ako vraj konali v prospech Smeru a SNS, ako si mali deliť 400-tisícový úplatok a kto to celé dopodrobna opísal? 8. novembra 2020 o 16:53

Nátlak sa nekonal

Bývalý šéf Kriminálneho úradu kriminálnej správy vraj čelil vyhrážkam, že ak nebude spolupracovať, bude „srať krv“. Na tlačovku Fico priniesol aj dva gestapácke kabáty ako symbol zaobchádzania s obvinenými s tým, že ich pošle dvom prokurátorom Michalovi Šúrekovi a Ondrejovi Repovi, ktorí dozorujú veľké kauzy.

Dnes iniciátor podania Marián Kučerka zverejnil oficiálne ospravedlnenie, v ktorom tvrdí, že informácie o postupe prokurátorov neboli pravdivé. 

„Ja, Ing. Marián Kučerka, sa chcem touto cestou úprimne ospravedlniť JUDr. Michalovi Šúrekovi a JUDr. Ondrejovi Repovi, PhD., za svoje osobné zlyhanie, keď som vo vzťahu k ich osobám uviedol nepravdivé skutočnosti týkajúce sa ich postupu a obsahu vzájomnej komunikácie pri stretnutí 9. novembra 2020, ktoré boli následne obsahom listiny z 16. novembra 2020 (podpísanej u notára), ako aj následného podania návrhu na disciplinárne konanie menovaných prokurátorov,“ napísal vyšetrovateľ obvinený z prijímania úplatku. 

Svoje konanie ľutuje a označil ho za ľudské zlyhanie podmienené strachom o ďalší osud svojej osoby, „keďže k žiadnemu nátlaku na moju osobu z ich strany nedošlo“.

Odporúčané
Agent SIS, štátny prevrat či Sorosov človek. Konšpirácie o atentáte na premiéra Fica sa šírili aj na TikToku Agent SIS, štátny prevrat či Sorosov človek. Konšpirácie o atentáte na premiéra Fica sa šírili aj na TikToku 14. júna 2024 o 17:30

„Som si vedomý toho, že spätne nedokážem zvrátiť negatívne dôsledky svojho neuváženého konania vo vzťahu k ich osobám a osobám ich rodinných príslušníkov,“ dodal vyšetrovateľ v ospravedlnení. Celé jeho znenie zverejňujeme na konci článku.

Fico
Zdroj: Facebook/Smer-SD

Keď sa rúbe les, lietajú triesky

Krátko po Ficovej tlačovke sa bližšie na osobu manželky obvineného vyšetrovateľa pozrel Denník N. Ten zistil, že bratislavská prokurátorka si na účet vložila záhadné peniaze, ktoré neskôr využila. 

V decembri roku 2017 si na účet vložila 350-tisíc eur, ktoré v majetkovom priznaní opísala ako dar bez dodatočného vysvetlenia. O niekoľko mesiacov neskôr si podľa majetkového priznania zadovážila rodinný dom aj s pozemkom, za ktorý zaplatila 450-tisíc eur. Na dom si pritom Kučerkovci nevzali hypotéku, ale vyplatili ho z úspor.

Kučerková nakoniec prišla o funkciu. Generálny prokurátor Maroš Žilinka na začiatku januára 2021 rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu jej funkcie, pretože ju vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru stíha pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti formou spolupáchateľstva. 

„Som presvedčený, že prokuratúra môže byť dôveryhodnou inštitúciou, len ak sa rešpektovanie zákona bude vyžadovať od všetkých nás rovnako,“ uviedol v tejto súvislosti generálny prokurátor.

Žilinka
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Fico bránil vlastných

Bývalý príslušník Národnej kriminálnej agentúry Marián Kučerka je obvinený v kauzách Judáš a Očistec spoločne s ďalšími bývalými vysokopostavenými funkcionármi polície, ktorých Robert Fico dlhodobo bráni a nazýva ich politickými väzňami. Zastal sa takto bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika aj policajného exprezidenta Tibora Gašpara. Oboch naďalej stíhajú väzobne. 


Počas vlaňajšej akcie Judáš obvinili osem osôb. Obvinenia sa týkajú prijímania úplatku, podplácania, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ako aj ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Medzi obvinenými bol aj bývalý policajný prezident Milan Lučanský, bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby a aj bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy. 


V rámci minuloročnej akcie Očistec bol obvinený bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ako aj ďalší vysokopostavení policajní exfunkcionári. Obvinenia padli pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a pre zločin korupcie.

Odporúčané
Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom 16. mája 2024 o 15:00

Šéf Smeru dlhodobo kritizuje spolupracujúcich obvinených ako Bernard Slobodník, Ľudovít Makó alebo Boris Beňa, ktorí podľa neho s cieľom znížiť si trest vypovedajú aj v neprospech nominantov Smeru. Tieto výpovede podľa informácií Roberta Fica organizujú prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry na čele s Danielom Lipšicom. „Tak ako máte v bordeli matku, tak je Lipšic matkou všetkých udavačov,“ povedal šéf Smeru.

Fico predniesol aj schému, v rámci ktorej podľa neho špeciálna prokuratúra na čele s Danielom Lipšicom systematicky pripravovala kajúcnikov, na ktorých je údajne cez konkrétne stretnutia prepojený aj Igor Matovič.

Nedávno sa na verejnosť dostala aj časť správy Slovenskej informačnej služby, z ktorej vyplýva, že tajná služba zachytila spravodajské informácie minimálne sčasti potvrdzujúce teórie Roberta Fica.

Tibor Gašpar
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Celé znenie ospravedlnenia Mariána Kučerku:

Ja, Ing. Marián Kučerka, sa chcem touto cestou úprimne ospravedlniť JUDr. Michalovi Šúrekovi a JUDr. Ondrejovi Repovi, PhD., za svoje osobné zlyhanie, keď som vo vzťahu k ich osobám uviedol nepravdivé skutočnosti týkajúce sa ich postupu a obsahu vzájomnej komunikácie pri stretnutí 9. novembra 2020, ktoré boli následne obsahom listiny z 16. novembra 2020 (podpísanej u notára), ako aj následného podania návrhu na disciplinárne konanie menovaných prokurátorov

Úprimne ľutujem, že som 16. novembra 2020 u notára spísal vyjadrenie o tom, že JUDr. Michal Šúrek a JUDr. Ondrej Repa, PhD., prokurátori ÚŠP GP SR, na mňa robili psychický a fyzický nátlak pri našom vzájomnom stretnutí 9. novembra 2020 na ÚŠP GP SR, keďže uvedené skutočnosti sa nezakladajú na pravde.

Ospravedlňujem sa menovaným za svoje ľudské zlyhanie, podmienené strachom o ďalší osud mojej osoby, nakoľko k žiadnemu nátlaku na moju osobu z ich strany nedošlo.

Zároveň chcem vyjadriť úprimnú ľútosť, že som presvedčil svoju manželku JUDr. Katarínu Kučerkovú, aby podpísala návrh na disciplinárne konanie prokurátorov ÚŠP GP SR JUDr. Michala Šúreka a JUDr. Ondreja Repu, PhD., ktorý som následne podal na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky.

Uvedomujem si, že týmto svojím konaním (v dôsledku následnej medializácie skutočností, ktoré boli obsahom uvedených listín) som postavil JUDr. Michala Šúreka a JUDr. Ondreja Repu, PhD., do zlého svetla, pričom v dôsledku môjho konania došlo k medializácii ich osôb, ktorá musela negatívne zasiahnuť nielen ich samotných, ale taktiež aj ich rodinných príslušníkov.

Som si vedomý toho, že spätne nedokážem zvrátiť negatívne dôsledky svojho neuváženého konania vo vzťahu k ich osobám a osobám ich rodinných príslušníkov. Jediné, čo môžem spraviť, je touto formou vyjadriť svoju hlbokú a úprimnú ľútosť nad svojím ľudským zlyhaním a nielen sa im ospravedlniť, ale zároveň ich požiadať o odpustenie.
Domov
Zdieľať
Diskusia