Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júla 2021, 17:44
Čas čítania 2:13
Richard Bonde

Zdravotný analytik Smatana: Vyše 90 % osôb s pozitívnym testom na koronavírus nemá žiadnu alebo len jednu dávku vakcíny

ZDRAVIE KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Účinnosť očkovania potvrdzujú prieskumy zo štyroch európskych krajín. O prieskumoch informoval zdravotný analytik a šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana.

Na sociálnych sieťach sa naďalej šíria nepravdivé informácie, hoaxy a konšpirácie o očkovaní. Jednou z nich je aj reklamná kampaň strany Republika, ktorá odrádza občanov od očkovania detí, ktoré je od minulého mesiaca možné.

Viaceré krajiny Európskej únie vrátane Holandska, Dánska a Francúzska, ako aj Veľká Británia, ktorá už v Európskej únii nie je, zverejnili výsledky prieskumov, ktoré jednoznačne ukazujú, že očkovanie so sebou prináša jednu výhodu za druhou.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP

O týchto prieskumoch informoval na Facebooku zdravotný analytik a šéf Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana. Ten vo svojom príspevku uvádza štyri krajiny so spoľahlivými zdrojmi, na základne ktorých zostavil ľahko pochopiteľnú a presvedčivú štatistiku.

„Áno, viem, že takéto štúdie sú veľmi náchylné na vzorku a interpretáciu, keďže CT hodnoty závisia od mnohých faktorov. Dáta však vyzerajú sľubne a zapadajú do mozaiky evidencie, že očkovanie je najlepšou cestou von z pandémie,“ píše Smatana.

Holandsko

Prieskum z Holandska podľa neho ukázal, že zo 42 274 pozitívnych zaznamenaných medzi 1. a 13. júlom 2021 bolo 84 percent osôb nezaočkovaných a iba 6 percent malo obe dávky vakcíny.

Deň pred začiatkom prieskumu evidovala krajina 41 percent populácie ako plne zaočkovaných, z nich malo pozitívny test 6 percent.

Späť
Zdieľať
Diskusia