Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Prvá stavebná sporiteľňa
14. júla 2021, 11:00
Čas čítania 3:29
Sponzorovaný obsah

Riešiš prvé bývanie? Poradíme ti, aké sú benefity bývania v dome či byte a ako ich financovať

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pri riešení svojho vysneného bývania by si mal mať zodpovedané hlavné otázky, a to nielen čo sa týka vkusu.

Dom alebo byt? Toto je prvá otázka, ktorú by si si mal zodpovedať, ak riešiš svoje prvé bývanie. Vo všeobecnosti platí, že tí, ktorí vyrastali v dome, si život v paneláku už nevedia príliš predstaviť a tí, ktorí vyrastali v paneláku, zasa zvyčajne preferujú pohodlie mesta a bytu. No sú medzi nami aj takí, ktorí to majú opačne. Veď ako sa vraví: sto ľudí, sto chutí. V spolupráci s Prvou stavebnou sporiteľňou sme sa preto pozreli na výhody a nevýhody bývania v dome a byte a opýtali sa Slovákov, ako si predstavujú svoje prvé bývanie oni. 

Rodinný dom

Vlastniť dom a spolu s ním aj malú záhradu s terasou je sen mnohých ľudí. Samozrejme, mať svoj kúsok „zeme“ je na nezaplatenie. Môžeš kedykoľvek vybehnúť von na dvor, vychutnať si raňajky na terase, „vyvenčiť“ psa otvorením dverí či deti nechať hrať sa v záhrade bez dozoru. Na vlastnom dvore s terasou môžeš poľahky urobiť aj grilovačku pre susedov, kamošov či rodinu. 

Dom
Zdroj: Pexels.com

Pred kúpou domu si však treba zložiť ružové okuliare a zvážiť musíš aj mínusy tohto bývania. Záhrada sa sama nepokosí, rovnako zrejme nebudeš mať dom niekde v centre mesta a budeš musieť riešiť dochádzanie do práce. S tým môže súvisieť aj rozvážanie detí do škôl či škôlok, ale aj chodenie za nákupmi niekam ďalej v prípade, že dom budeš riešiť v satelite alebo vo vzdialenej obci. 

Byt v meste

Pohodlie mesta je často tým hlavným benefitom, pre ktorý sa ľudia rozhodujú, či neostať v byte. Poruke máš kino, divadlo, športové podujatia, koncerty či bary. Skrátka, stačí si zavolať taxík alebo sadnúť do MHD a rýchlo si tam, kde potrebuješ. Aj starostlivosť o byt je v porovnaní s domom oveľa menšou časovou či finančnou záťažou. No a v neposlednom rade, byt je často dostupnejším variantom než kúpa pozemku a stavba domu.

Byt
Zdroj: Pexels.com

Na druhej strane, skús urobiť párty v byte a uvidíš, za koľko minút ti prídu klopať susedia. V bytovom dome musíš hľadieť aj na iných a budovať vzťahy so susedmi, ak v ňom chceš žiť harmonicky niekoľko ďalších rokov. 

Chceme moderné domy, ale aj veľké byty

O tom, že čo človek, to iný vkus, svedčí aj naša malá anketa medzi čitateľmi. Zaujímalo nás totiž, ako si predstavujú svoje bývanie či ako ho plánujú financovať. Prekvapivé boli pomerne jasné plány i predstavy o tom, ako by malo bývanie vyzerať a z čoho bude financované.

Jakub

Jakub
Zdroj: https://instagram.com/_kubikj

Podľa Jakuba by ideálnym bývaním mal byť dom niekde na okraji mesta, optimálne bez susedov a s blízkosťou prírody a potoka. Zariadil by si ho v neutrálnych farbách (biela, sivá, čierna) a materiálovo by mal pozostávať z priznaného betónu, zo skla a z dreva, s výraznými pestrofarebnými doplnkami. A čo financovanie? „Budem ho musieť financovať z hypotéky, teda ak sa podarí vybaviť ju a ak mi ju dajú,“ uzavrel Jakub.

Dom, byt, interier
Zdroj: Pexels.com

Barbora

Barbora
Zdroj: https://www.instagram.com/bashavell_/

Minimalistický a moderný dom si chce postaviť aj čitateľka Barbora. Opäť by mala dominovať čierna a biela farba spolu s drevom. Nemala by chýbať záhrada, ktorá svojím minimalizmom doplní dizajn domu. Financovanie tohto sna vidí Barbora vo forme hypotéky: „V dnešnej dobe je finančne veľmi náročné kúpiť si byt, nieto ešte postaviť/kúpiť dom, takže to vidím najskôr na pôžičku z banky.“ 

byty, nitra, vizualizácia bytu, interiér, exteriér, púpava development, dizajn, architektúra
Zdroj: Púpava development

Rado

Rado
Zdroj: https://www.instagram.com/rado.skok/

O modernom dome rozmýšľa aj Rado, ktorý si o rok či dva plánuje postaviť s priateľkou. Ako nám prezradil, financovať sa ho chystá hypotékou: „Neviem, ako inak si bežný mladý človek môže zariadiť bývanie.“ Aj o tom, ako by mal dom vyzerať a čo by mu nemalo chýbať, má pomerne jasnú predstavu: „Zariadiť si ho chcem tak, že sa poradím s interiérovým dizajnérom. Páči sa mi škandinávsky štýl. Čo je však pre mňa dôležité, je výroba a spotreba energie. Všetko bude riešené cez fotovoltickú strechu a batériové úložisko. Plánujem totiž kúpu elektromobilu a celý tok energie bude riadiť nejaký softvér. Žiadny plyn ani drevo tam nechcem mať.“ 

Moderny dom
Zdroj: Pexels.com

Vlastniť či prenajať si?

Ďalšou dôležitou otázkou pri riešení bývania je forma vlastníctva. Vlastnenie nehnuteľnosti je u nás síce tradíciou, ale vo svete sú zvyky iné. Tam si ľudia často svoje bývanie len prenajímajú, a to pokojne aj na celý život. V Nemecku či Rakúsku napríklad vlastní nehnuteľnosť, v ktorej aj býva, len zhruba polovica obyvateľov.

Ak však chceš vlastniť nehnuteľnosť, čo je, samozrejme, logické, mal by si nad tým rozmýšľať už trocha skôr než pri samotnej kúpe. Ak uvažuješ o hypotéke, mal by si mať čosi nasporené. A platí, že čím skôr začneš sporiť, tým lepšie.

Dom
Zdroj: Pexels.com

Nezabúdaj na výhody stavebného sporenia

Ak nedisponuješ sumou peňazí, ktorú môžeš použiť ako základ pri riešení hypotéky, prvým krokom môže byť pre teba úverový certifikát pre medziúvery bez založenia alebo so založením nehnuteľnosti od Prvej stavebnej sporiteľne (PSS). S ním získaš informácie, aké finančné možnosti máš, a nadobudneš istotu, že ak dôjde k zmene podmienok úveru, tak počas platnosti certifikátu ti schváli PSS úver s výhodnejšími podmienkami. Peniaze pritom môžeš využiť ako chýbajúcu časť finančných prostriedkov, ktoré potrebuješ na kúpu nehnuteľnosti alebo napríklad na renováciu.

Skvelou štartovacou čiarou pri kúpe vysnívaného bývania môže byť aj produkt môjDOMOV od PSS. Ten v sebe kombinuje pravidelné sporenie a stavebný úver, ktorý získaš so zvýhodnenou úrokovou sadzbou iba 1,8 %, ktorú máš navyše garantovanú po celý čas splácania úveru. Sporiť pritom môžeš začať už teraz a úver čerpať neskôr. Využiť ho môžeš pri dofinancovaní hypotekárneho úveru alebo pri rekonštrukcii. 

Zisti, na čo máš, a príď si po úverový certifikát do najbližšieho obchodného zastúpenia PSS. Ak potrebuješ viac informácií, navštív webovú stránku www.pss.sk/certifikat.
Domov
Zdieľať
Diskusia