Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2021, 8:31
Čas čítania 1:19
Tímea Krauszová

V Kanade namerali takmer 50 stupňov, pre extrémne horúčavy a sucho už vyhorela celá dedina

NEWS KANADA KLIMATICKÁ ZMENA POČASIE
Uložiť Uložené

Na evakuáciu nebol čas a pre suché počasie sa požiare nedajú utíšiť.

Kanadu sužovali rekordné horúčavy už od víkendu. V istom bode namerali až 49,6 °C, pričom v provincii Britská Kolumbia prakticky každý deň zlomili historický rekord najvyššej nameranej teploty, začínajúc víkendovými 46-stupňovými pálkami.

Po niekoľkých dňoch v stredu konečne teplota mierne klesla a obyvatelia dediny Lytton si mysleli, že to najhoršie je už za nimi. Nemohli sa však viac mýliť. Ako informuje britský denník The Guardian, dedinu čoskoro pohltili plamene.

Vyhorela celá dedina

V dedine Lytton, ležiacej 153 kilometrov od Vancouveru, zaznamenali v utorok najvyššiu teplotu od začiatku meraní v Kanade – 49,6 °C. Predchádzajúci rekord – 47,9 °C – bol nameraný v pondelok, tiež v Lyttone.

Odporúčané
V Kanade namerali viac ako 47 stupňov, roztápajú sa tam ľadovce na horách a hrozia povodne V Kanade namerali viac ako 47 stupňov, roztápajú sa tam ľadovce na horách a hrozia povodne 29. júna 2021, 22:09

V stredu vznikol lesný požiar, ktorý doslova roztrhol dedinu na dve časti. Požiar sa šíril tak rýchlo, že úrady nestihli nariadiť evakuáciu. Vzhľadom na veľmi suché podmienky sa zároveň hasičom nepodarilo dostať ho včas pod kontrolu.

Domov
Zdieľať
Diskusia