Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2021, 14:06
Čas čítania 1:05
Tímea Krauszová TASR

Môžu mať deti aj bez partnera. Lesbičky aj slobodné ženy budú mať vo Francúzsku právo na umelé oplodnenie

NEWS FRANCÚZSKO LGBT+ RODIČOVSTVO
Uložiť Uložené

Zákon navyše umožňuje deťom dozvedieť sa identitu darcu, keď dosiahnu plnoletosť.

Ženám vo Francúzsku, ktoré túžili po deťoch, no nemali mužského partnera, sa po novom naskytla možnosť využiť asistovanú reprodukciu. V krajine v utorok prijali nový zákon o bioetike, v rámci ktorého majú prístup k asistovanej reprodukcii slobodné ženy aj lesbické páry, informovala agentúra AFP. V Európskej únii takúto možnosť ponúka len 11 z 27 krajín.

Môžu mať deti aj bez muža

Francúzsko sa týmto krokom pripojilo ku krajinám ako Holandsko, Belgicko, Luxembursko, Dánsko, Švédsko, Fínsko, Írsko, Španielsko, Portugalsko a Malta. Okrem toho majú túto možnosť v rámci Európy aj ženy vo Veľkej Británii a na Islande.

Asistovaná reprodukcia, zjednodušene povedané, znamená, že ženy, ktoré chcú mať deti, využijú darcu spermií. Doteraz museli kvôli tejto možnosti vycestovať do zahraničia, uvádza francúzsky portál Local. Asistovaná reprodukcia bude pre ženy vo veku do 43 rokov v krajine plne hradená zo zdravotného poistenia. K tomuto kroku pristúpili aj vzhľadom na rastúci záujem o pomoc pri reprodukcii v posledných rokoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia