Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2014, 17:00
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Bude londýnsky Arsenal konečne bojovať o titul až do posledných kôl? (Preview)

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Po veľmi obsiahlej preview o modrom rivalovi z Chelsea sa dnes pozrieme na iný londýnsky klub a to na slávny Arsenal F.C., ktorý v máji tohto roka konečne po dlhých 9 rokoch vyhral trofej (The FA Cup).

Sezóna 2014/2015 v najsledovanejšej súťaži na svete, anglickej Barclays Premier League, je už v plnom prúde, čo so sebou prináša ako každý rok veľké množstvo prognóz od rôznych uznávaných expertov, médií a v neposlednom rade od samotných fanúšikov.

Bude londýnsky Arsenal konečne bojovať o titul až do posledných kôl? (Preview)

Po veľmi obsiahlej preview o modrom rivalovi z Chelsea, dnes zaostríme pohľad na iný londýnsky klub a to na slávny Arsenal F.C., ktorý v máji tohto roka konečne po dlhých 9 rokoch vyhral trofej (The FA Cup). Prípravu na nový ročník mužstvo pod taktovkou Arséna Wengera odštartovalo dlhým turné po USA, pokračovalo sústredením v neďalekom Rakúsku a zakončilo domácim Emirates Cupom. Prvý ostrý zápas si hráči odkrútili v zápase FA Community Shield, v ktorom hladko porazili (3:0) jedného z najväčších ašpirantov na titul, Manchester City, a nabrali tak zdravé sebavedomie do štartu ligového ročníka. V tom sa ale zatiaľ herne trápia, čoho výsledkom sú zatiaľ povinné 3 body z domáceho zápasu s Crystal Palace (2:1) a mimoriadne vybojovaná remíza z pôdy stále lepšieho Evertonu (2:2). Medzitým ešte The Gunners navštívili v rámci 4. predkola Ligy Majstrov turecký Besiktas Istanbul, kde sa takisto prezentovali veľmi vlažným výkonom a do odvety si tak odviezli nie veľmi vyhovujúcu bezgólovú remízu. Nakoniec to ale zvládli (1:0) a postúpili po 17.-krát do skupinovej fázy milionárskej súťaže. Postupne si teraz prejdeme letné prestupy, jednotlivé posty, ale aj najsilnejšie a najslabšie stránky Arsenalu a nakoniec zhodnotíme aj celkové vyhliadky klubu na titul v domácej ligovej súťaži, z ktorého sa fanúšikovia naposledy mohli tešiť v sezóne 2003/2004.

Bude londýnsky Arsenal konečne bojovať o titul až do posledných kôl? (Preview)

PRESTUPY

Mnohých nielen fanúšikov, ale aj neprajníkov, určite prekvapil francúzsky lodivod tým, že na prestupovom poli bol mimoriadne aktívny už od jeho začiatku. Londýn postupne opustili bývalé opory defenzívy: Bacary Sagna (Man. City) a kapitán Thomas Vermaelen (Barcelona), ale aj Lukasz Fabianski (Swensea), Johan Djourou (Hamburger SV) alebo Nicklas Bendtner (Wolfsburg). Za nich ale starý lišiak Wenger priviedol viac ako adekvátne náhrady v podobe Davida Ospinu, Mathieua Debuchyho, Caluma Chambersa a predovšetkým hviezdneho čilského útočníka Alexisa Sanchéza. Nech sa na to pozrieme z akejkoľvek stránky, prestupy určite prospejú všetkým 3 stranám a my sa môžeme tešiť na naozaj zaujímavú sezónu. Mimoriadne sa teším aj na Joela Campbella, ktorý konečne získal pracovné povolenie a bude mať tak možnosť (dúfam) naplno nám predviesť svoj nesmierny talent, ako tomu bolo na minuloročných hosťovaniach a predovšetkým na Majstrovstvách sveta v Brazílii. Keďže do konca prestupového obdobia zostáva ešte pár hodín, stále dúfam, že Arséne privedie ešte aspoň jedného hráča, ktorý vystuží našu defenzívu a kvalitného útočníka, ktorého budeme potrebovať ako soľ. 

Bude londýnsky Arsenal konečne bojovať o titul až do posledných kôl? (Preview)

BRANKÁRI

Do nového ročníka vstupuje Arsenal s veľmi silnou brankárskou dvojicou, Wojciech Szczesny a David Ospina. Prvý menovaný poľský reprezentant má za sebou už 2 sezóny z pozície jasnej brankárskej jednotky, ale po príchode šikovného kolumbijského gólmana sa to môže veľmi rýchlo zmeniť. V prvých stretnutiach tohto ročníka totižto stále mladý Wojciech nepodáva tak vyrovnané a optimálne výkony ako v predchádzajúcich ročníkoch a tak sa Davidovi určite naskytne možnosť postaviť sa medzi tri žrde a presvedčiť Arséna Wengera aj všetkých fanúšikov, že má na to pravidelne nastupovať v základnej zostave. Už najbližšie týždne, hneď po rekonvalescencii Ospinu, nám ukážu. ktorý z vyššie menovaných pánov bude stáť v bránke pravidelnejšie a vychytá nám dôležité zápasy proti veľkým tímom. 

OBRANA

Defenzívna činnosť patrila v Arsenale vždy medzi tie menej obľúbené, keďže mužstvo sa prezentuje ofenzívnym štýlom hry, vďaka ktorému si získala srdcia mnohých fanúšikov, vrátane mňa. Prejdime ale k merítku veci. Stopérska dvojica, Laurent Koscielny - Per Mertesacker predvádzala v predchádzajúcom ročníku až na pár výnimiek veľmi vyrovnané výkony a dovolím si tvrdiť, že bola vôbec najlepšia na ostrovoch. Za zlepšenú prácu v obrane určite môže aj príchod na post asistenta trénera v podobe bývalého hráča The Gunners menom Steve Bould, ktorý bol v minulosti postrachom pre všetkých útočníkov a svoje bohaté skúsenosti teraz posúva naším súčasným hviezdam. Osobne som toho názoru, že síce máme veľmi kvalitnú základnú štvoricu, ale na lavičke náhradníkov nedisponujeme adekvátnymi náhradami a preto je viac ako nutné priviesť aspoň jedného čistokrvného stopéra. Predsa len, nemôžeme sa v prípade zranenia niektorého zo skúsených zadákov spoliehať na mladučkého Caluma Chambersa alebo iných hráčov U-21.

Bude londýnsky Arsenal konečne bojovať o titul až do posledných kôl? (Preview)

ZÁLOHA

Pýcha mužstva, takto by si dala stručne charakterizovať skvelá stredová formácia Arsenalu, na ktorej čele stoja hráči, ako Aaron Ramsey, Jack Wilshere, Santi Cazorla, Mesut Özil alebo Alex Oxlade-Chamberlain. Neskutočné množstvo variácii nám ponúka aj v tomto smere bohatá lavička náhradníkov, kde nájdeme mená ako Tomáš Rosicky, Serge Gnabry, Mathieu Flamini, Mikel Arteta alebo navrátilec Abou Diaby, ktorému už dúfam bude zdravie slúžiť pevne a dostane so do starej dobrej formy. Záložná rada, ktorá je snom mnohých manažérov, nás bude ťahať za úspechmi tak, ako tomu bolo aj v minulom ročníku a neobávam sa, že práve tu by mal byť náš problém na ceste za vytúženým titulom. 

Bude londýnsky Arsenal konečne bojovať o titul až do posledných kôl? (Preview)
Bude londýnsky Arsenal konečne bojovať o titul až do posledných kôl? (Preview)
Bude londýnsky Arsenal konečne bojovať o titul až do posledných kôl? (Preview)

ÚTOK

Útočná fáza je na prekvapenie mnohých momentálne post, kde nás topánka tlačí asi najviac a to obzvlášť po nepríjemnom zranení Oliviera Girouda. Som až zhrozený z toho, ako málo gólov dávame v poslednom období a to aj napriek tomu, že v tíme máme viacero svetových ofenzívnych hráčov. Vyriešiť tento problém by mal najmä Alexis Sanchéz, ktorého góly budeme určite potrebovať, o čom sme sa mohli presvedčiť aj vo včerajšom zápase s Besiktasom. Po zranení sa po reprezentačnej prestávke do plného tréningu vráti bleskový Theo Walcott a gólovo určite prispeje aj nemecký bombardér Lukas Podolski, ktorého štatistiky sú neuveriteľné. Uvidíme, ako sabude dariťmladíkom ako je Yaya Sanogo, Joel Campbell alebo Ryo Miyaichi a či dokážu odohrať aj zápasy proti veľkým tímom, či už v domácej lige alebo v Lige Majstrov. Na papieri to síce vyzerá celkom dobre a kvalitne, ale myslím si, že príchod skúseného útočníka by The Gunners len a len prospel. 

Bude londýnsky Arsenal konečne bojovať o titul až do posledných kôl? (Preview)
Bude londýnsky Arsenal konečne bojovať o titul až do posledných kôl? (Preview)

VYHLIADKY NA TITUL

Tak, ako každý rok, tak aj tento mnoho ľudí Arsenal odpisuje z hry o majstrovský primát, to ale určite nie je môj prípad. Ako by aj mohol byť, keďže klubu fandím už okrúhlych 10 rokov a vždy verím, že titul získame.  Nejedenkrát sa všetci mohli presvedčiť o tom, že Arséne Wenger stále vie poskladať kvalitné mužstvo, ktoré je schopné bojovať o celkové prvenstvo do poslednej chvíle. Preto sa mi pred oči tlačí otázka: je mužstvo s domovským stánkom na Emirates Stadium pripravené konečne dokráčať až za ligovým titulom? Moja odpoveď znie: áno, je! Za predpokladu, že väčšina hráčov bude hrať v optimálnej forme po celý rok, budú sa im vyhýbať zranenia a tvrdohlavý Wenger bude správne využivať striedania, pričom do základnej zostavy nebude staviať svojich obľúbencov, ktorí na to už nemajú (Mikel Arteta), tak o tom vôbec nepochybujem. 

Bude londýnsky Arsenal konečne bojovať o titul až do posledných kôl? (Preview)

In Arséne We trust!

Späť
Zdieľať
Diskusia