Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2021, 7:42
Čas čítania 0:50
Viktor Kniš

Podiel malých úplatkov na Slovensku po 20 rokoch prvýkrát rastie, Matovičovi a Hegerovi verí boj s korupciou len tretina

NEWS VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Po dvadsiatich rokoch ukázal prieskum nárast drobnej korupcie.

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko si dala vypracovať prieskum, z ktorého vyplýva nárast drobnej korupcie za vlády Igora Matoviča, resp. Eduarda Hegera. 

TIS sa v prieskume prostredníctvom agentúry Focus pýtala, či účastníci v posledných troch rokoch dali vo verejných službách úplatok. 

„Kladne odpovedalo 13,4 % opýtaných, čo znamená prvý nárast za vyše dvadsať rokov meraní. Kým v roku 1999 sa k uplácaniu priznávalo vyše 40 % ľudí, v roku 2019 to už bolo len 10,4 %. Aktuálny nárast o 3 percentuálne body však ešte stále môže ísť aj na vrub štatistickej odchýlky,“ upozorňuje mimovládka. Podľa nej treba počkať na ďalší prieskum, ktorý potvrdí alebo vyvráti, či výsledky súvisia so stavom zdravotníctva počas pandémie.  

Odporúčané
Herák dnes definitívne prichádza o 5-tisícový plat poslanca pre obvinenia zo sexuálneho obťažovania maloletých dievčat Herák dnes definitívne prichádza o 5-tisícový plat poslanca pre obvinenia zo sexuálneho obťažovania maloletých dievčat 22. júna 2021, 14:46

Agentúra Focus pre Transparency International zisťovala, či má súčasná vláda skutočný záujem riešiť problém úplatkárstva a korupcie. Kladne odpovedala tretina respondentov. 

„Skepticky to vidí vyše 60 percent, s podobnou nedôverou sa potýkali aj minulé vlády. Túto otázku sme naposledy v prieskume kládli ešte v roku 2012 na sklonku vlády Ivety Radičovej. Práve pre dôraz súčasnej koalície na tieto témy (vláda v programe deklaruje aj zámer posunúť sa v globálnom v rebríčku vnímania korupcie Transparency o 20 miest) sme sa rozhodli otázku do prieskumu opäť zaradiť,“ vysvetľuje TIS na Facebooku. 

Aj keď ide na prvý pohľad o nízky výsledok, v histórii Slovenska zaznamenal lepšie čísla len Mikuláš Dzurinda po páde Vladimíra Mečiara. 

Domov
Zdieľať
Diskusia