Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2021, 19:02
Čas čítania 0:57
Viktor Kniš

Slovensko dostane od Európskej únie 6,3 miliardy eur. Ako peniaze použijeme?

NEWS VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Minister financií Igor Matovič medzičasom naznačil, že o necelú miliardu možno prídeme.

Slovenský plán obnovy dostal zelenú od Európskej komisie. Osobne to do Bratislavy prišla oznámiť predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Ocenila, že Slovensko odovzdalo plán obnovy medzi prvými, vyzdvihla aj výbornú spoluprácu. Plán podľa jej slov spĺňa kritériá, je ambiciózny a kvalitný.


„Som šťastná, že môžem oznámiť, že Európska komisia sa rozhodla dať zelenú slovenskému plánu obnovy a odolnosti v hodnote 6,3 miliardy eur,“ vyhlásila šéfka EK.

Von der Leyenovej sa plán obnovy Slovenska páči. „Veľmi oceňujem, že máte veľký program pre slovenských žiakov, aby boli vybavení na budúce zamestnanie vedomosťami a zručnosťami, ktoré sú nevyhnuté pre vek digitalizácie, a takisto to, že slovenské podniky dostávajú podporu z tohto plánu na prechod na digitalizáciu,“ priblížila. Potešila ju aj hodnota alokácie z plánu obnovy na zdravotníctvo.

Odporúčané
Cestovanie na Slovensku obmedzovať nebudeme, vyhlásil minister zdravotníctva Lengvarský. Aké sú nové podmienky? Cestovanie na Slovensku obmedzovať nebudeme, vyhlásil minister zdravotníctva Lengvarský. Aké sú nové podmienky? 21. júna 2021, 16:15

Na konkrétnejšie rozdelenie financií upozornila poslankyňa Za ľudí Vladimíra Marcinková. Skoro miliardu minieme na novú sieť nemocníc a zlepšenie kvality v zdravotníctve, ďalších 700 miliónov na zelenú dopravu. Pol miliardy si Slovensko vyčlenilo na zlepšenie ekologickej a energetickej výkonnosti. Ministerstvo spravodlivosti dostane na reformu justície 255 miliónov, rezort školstva na digitalizáciu 187 miliónov. 

Medzičasom sa k plánu obnovy vyjadril aj minister financií Igor Matovič. Ten tvrdí, že Slovensko možno bude musieť 900 miliónov z pôvodných sľúbených 6,3 miliardy vrátiť, pretože krajina v minulom roku veľmi dobre hospodárila. 

Minister Igor Matovič ani hovorca tlačového oddelenia rezortu financií neodpovedali Refresheru na otázku, či by sme tieto peniaze nemuseli vrátiť v prípade, že by ich vláda ešte v minulom roku rozdala ako pomoc pre podnikateľov, zamestnávateľov, zamestnancov a iné skupiny zasiahnuté koronavírusom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia