Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2021, 12:02
Čas čítania 0:49
Viktor Kniš

Na Slovensku zaznamenali výskyt ázijského invázneho komára. Môže prenášať nebezpečné choroby vrátane vírusu zika

NEWS KOMÁRE
Uložiť Uložené

Monitoring inváznych druhov komárov v roku 2020 odhalil nový druh aj na Slovensku.

Na Slovensku objavili nový druh komárov. Ide o pôvodne ázijského komára Aedes japonicus japonicus. Výskyt tohto druhu môže mať aj medicínsky dosah, pretože invázne komáre sú prenášačmi veľkého spektra patogénov.

Tento druh môže prenášať u nás zatiaľ nepôvodné vírusy, ako napríklad vírusy japonskej encefalitídy, vírus chikungunya, dengue alebo aj zika. Pre oblasť Slovenska však tvorí najmä riziko prenosu už cirkulujúcich patogénov na našom území, akým je aj západonílsky vírus, ktorý bol zaznamenaný hlavne na juhu Slovenska, informovala PR manažérka Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied Zuzana Vetrecin Čeplíková.

Ako prevenciu pred množením odporúča odborníčka na komáre starať sa o všetky nádoby s vodou, ako sú napríklad vedrá, sudy, odkvapy, kvetináče či vodné fontány. Podľa nej stačí vymeniť v nich raz za týždeň vodu alebo ich prekryť, aby do nich samičky nemohli naklásť vajíčka.

Domov
Zdieľať
Diskusia