Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2021, 19:33
Čas čítania 1:43
Viktor Kniš

Lipšicov úrad je znepokojený raziou na NAKA: Zobrali spisy živých káuz o vysokopostavených expolicajtoch, je to neštandardné

NEWS NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA
Uložiť Uložené

Pracovníci inšpekcie údajne v NAKA zaistili niekoľko „živých“ vyšetrovacích spisov, ktoré vyšetruje špeciálny tím Očistec.

Špeciálna prokuratúra pod vedením Daniela Lipšica vyjadrila znepokojenie nad štvrtkovým zásahom inšpekcie ministerstva vnútra v priestoroch NAKA. Považuje ho za minimálne neštandardný a má silné podozrenie z účelovosti celého postupu. 

Lipšicov úrad deklaruje, že sa nebráni žiadnej súčinnosti, pokiaľ ide o spoluprácu s Úradom inšpekčnej služby. Rovnako je podľa špeciálnej prokuratúry zrejmé, že takúto súčinnosť je pripravená poskytnúť i NAKA.

„Je preto zarážajúce, aký procesný postup zvolil Úrad inšpekčnej služby, keď zaistil celé originály vyšetrovacích spisov. Ide o závažný zásah do stále živých vyšetrovaní, kde aj aktuálne je dané podozrenie z mimoriadnej závažnej trestnej činnosti a voči rôznym záujmovým osobám – a to aj mimoriadne vysokopostaveným,“ dodala špeciálna prokuratúra. 

Odporúčané
Mikulec fejkmi 40-tisícových Hublotov legitimizuje ohrozovanie duševného vlastníctva. Zobral si ich k prezidentke aj k Matovičovi Mikulec fejkmi 40-tisícových Hublotov legitimizuje ohrozovanie duševného vlastníctva. Zobral si ich k prezidentke aj k Matovičovi 10. júna 2021, 13:58

Odkrývajú sa podozrenia zo systematickej korupcie

Postupne podľa zástupcov špeciálnej prokuratúry vyšetrovatelia odkrývajú podozrenia zo systematickej korupcie, ktorá sa údajne páchala na tej najvyššej úrovni v polícii, na prokuratúre, ale aj v štátnej správe a v politike. Je preto podľa nich prirodzené, že je obrovský tlak, aby takéto vyšetrovania zastavili, respektíve aby v nich nepokračovali.

Ide vraj o tlak oligarchov, politikov, ale aj samotných policajtov, ktorí nejakým spôsobom participovali na systéme „našich ľudí“. V tomto smere možno vidieť aj istú paralelu s tímom „Kuciak“, ktorý taktiež rozpustili predčasne, uviedli predstavitelia špeciálnej prokuratúry, ktorá má v zodpovednosti najzávažnejšie prípady.

Lipšic
Zdroj: TASR/Jakub Kotian


Rovnaké ambície a snahy vníma aj smerom k pracovnej skupine Očistec, kde tím „poctivých a pracovitých ľudí“ má snahu vyšetriť každé podozrenie z trestnej činnosti. Je preto podľa úradu nepochopiteľné, že takýmto procesným spôsobom dochádza k zaisťovaniu celých živých trestných spisov v trestnom konaní, ktorý nemá na Slovensku obdobu.

Policajti policajtom zadržali originály živých spisov najexponovanejších káuz

„Je potrebné zdôrazniť, že vyšetrovateľom boli zaistené komplet celé originály živých trestných vecí, a to bez toho, aby bolo identifikované, aké konkrétne listiny sú predmetom vyšetrovania vedeného Úradom inšpekčnej služby, respektíve o podozrenie, z akej trestnej činnosti ide,“ vyhlásil ÚŠP.


Špeciálna prokuratúra má preto silné podozrenie z účelovosti celého postupu. Je podľa nej nanajvýš paradoxné, že práve Úrad inšpekčnej služby, ktorý mal riešiť práve trestnú činnosť príslušníkov v Policajnom zbore, takéto podozrenia z jej páchania za šesť rokov vôbec neidentifikoval a neriešil.

Odporúčané
Proti NAKA práve zasahuje inšpekcia ministerstva vnútra. Zaistili spisy exponovaných káuz Proti NAKA práve zasahuje inšpekcia ministerstva vnútra. Zaistili spisy exponovaných káuz 10. júna 2021, 13:44

„Hoci vo viacerých situáciách tak konať mohol a mal. Preto až vyšetrovatelia NAKA túto činnosť postupne odkrývajú a objasňujú, čo sa aj v súčasnosti deje, pričom pri tejto trestnej činnosti sa postupne odhaľuje aj iná (ďalšia), omnoho závažnejšia ekonomická trestná činnosť, ktorá mala poškodiť všetkých občanov SR,“ poznamenal ÚŠP.

Pracovníci inšpekcie mali v NAKA zaistiť niekoľko „živých“ vyšetrovacích spisov, ktoré vyšetruje špeciálny tím Očistec. Úrad inšpekčnej služby sa v súčasnosti zaoberá informáciami vyplývajúcimi z medializovanej správy Slovenskej informačnej služby (SIS). Medzi zaistenými spismi je podľa informácií denníka aj vyšetrovací spis týkajúci sa exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Domov
Zdieľať
Diskusia