Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júna 2021, 7:14
Čas čítania 0:56
Tímea Krauszová

Mladý muž si v priebehu niekoľkých rokov vzal viac ako 40-tisíc piluliek extázy

Mladý muž si v priebehu niekoľkých rokov vzal viac ako 40-tisíc piluliek extázy
Zdroj: Pexels/CC0
NEWS ZÁVISLOSTI
Uložiť Uložené

Rozhodol sa skoncovať s drogami až potom, čo sa na troch večierkoch zrútil.

Dlhodobé následky nadmerného množstva extázy ti prakticky môžu zničiť život. Tím lekárov z londýnskej fakulty medicíny publikoval štúdiu o nemenovanom mužovi, ktorý strávil svoju mladosť závislý od rôznych drog.

Vo veku 21 až 30 rokov užíval nadmerné množstvá extázy – začalo to 5 pilulkami počas víkendu, neskôr ich bral už denne a v posledných rokoch to bolo až 25 dávok za deň. Dnes má už 37 rokov, no následky drog pociťuje dodnes, informuje portál IFL Science.

Odporúčané
„Aj náš sused je feťák, stratili sme nádej aj chuť tu ďalej žiť.“ Reportáž z drogového epicentra Slovenska „Aj náš sused je feťák, stratili sme nádej aj chuť tu ďalej žiť.“ Reportáž z drogového epicentra Slovenska 2. júna 2021, 9:33

Nevie normálne fungovať

Anonymný muž sa rozhodol prestať brať extázu po tom, čo sa trikrát zrútil na rôznych večierkoch. Nasledovalo náročné obdobie s abstinenčnými príznakmi. Podľa lekárov sa niekoľko mesiacov stále cítil pod vplyvom. „Časom sa u neho vyvinuli závažné panické záchvaty, pociťoval úzkosť, depresiu, stuhli mu svaly v oblasti krku a sánky, mal halucinácie a paranoju.“

Popri extáze dlho bral aj iné drogy vrátane benzodiazepínov, LSD, amfetamínu, kokaínu, heroínu či marihuany. Ako postupne znižoval dávky predovšetkým marihuany, jeho halucinácie a paranoidné stavy pomizli a klesol počet panických záchvatov. Mnohí iné príznaky mu však ostali a dodnes mu ovplyvňujú život.

Lekári u neho zistili poškodenie pamäti (pravidelne opakuje činnosti, ktoré už urobil), má problémy so sústredením a nedokázal splniť úlohy, ktoré mu lekári zadávali.

Odborníci na základe skúmania stavu 37-ročného muža veria, že ani dlhodobá abstinencia  príznaky natrvalo neodstráni. Podľa nich každý, kto berie extázu, si do nejakej miery „užije“ aj nechcené vedľajšie účinky. Tie sa prejavujú napríklad aj hypertermiou (prehriatie tela) a potením, stuhnutím svalov, triaškou či zatínaním zubov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia