Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2021, 15:05
Čas čítania 1:26
Viktor Kniš

Matovič tvrdil, že Sputnik V chce aspoň 300-tisíc Slovákov. Za prvý večer sa do čakárne prihlásilo len 3 500 záujemcov

NEWS IGOR MATOVIČ OČKOVANIE SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva sa včera do 19.00 h večer prihlásilo 3 455 záujemcov o Sputnik V. Registrácia bola spustená niekoľko hodín.

Podľa údajov z otvorených zdrojov ministerstva zdravotníctva mapujúcich aktuálne stavy v čakárni na očkovanie sa na termín vakcinácie Sputnikom V prihlásilo včera do 19.00 h večer len 3 455 záujemcov. Igor Matovič si myslí, že je to po „obrovskej trojmesačnej kampani proti Sputniku“ obrovský úspech. Nepáči sa mu vekové obmedzenie do 60 rokov, hovorí, že v 60 krajinách sveta žiadne obmedzenie nie je.

Na nízky počet registrovaných upozornil aj europoslanec Michal Šimečka, keď verejnosti pripomenul výrok bývalého predsedu vlády Igora Matoviča, ktorý stojí za nákupom neregistrovanej vakcíny z Ruska. 

Odporúčané
Budem si môcť vybrať Sputnik, čo riskujem, kto preberá zodpovednosť a komu sa vakcína z Ruska ujde? (Otázky a odpovede) Budem si môcť vybrať Sputnik, čo riskujem, kto preberá zodpovednosť a komu sa vakcína z Ruska ujde? (Otázky a odpovede) 1. júna 2021, 15:30

„Možno si pamätáte výroky Igora Matoviča o tajuplných silách, ktoré mu ubližujú a páchajú svinstvá ,bez ohľadu na 500-tisíc ľudí, ktorí sa inou vakcínou ako Sputnik ani nezaočkujú‘. (7. apríl 2021) O sprisahaní sme sa viac nedozvedeli, druhú časť výroku však preveril čas,“ pripomína Šimečka a uzporoňuje na aktuálne dáta o čakárni. 

Ešte skôr Ján Suchal zo Slovensko.digital upozornil na staršiu správu tlačovej agentúry TASR. „Podľa premiéra Igora Matoviča sa chce dať len ruskou vakcínou Sputnik V na Slovensku očkovať 300-tisíc ľudí. Odvoláva sa pritom na prieskum, ktorý si vláda dala vypracovať ešte na začiatku februára,“ píše sa v nej. 

Nákup vakcíny Spunik V spustil koaličnú krízu, ktorá vyústila až do núteného odchodu predsedu vlády aj ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý nevýhodnú zmluvu s ruskou stranou podpísal. Krajčí pôvodne podpísal aj výnimku na očkovanie neregistrovanou látkou, v texte výnimky však bola zadefinovaná vakcína s inými vlastnosťami a zároveň v rámci nej exminister zdravotníctva preniesol zodpovednosť za prípadné komplikácie na lekárov. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Druhú výnimku na očkovanie Sputnikom V podpísal Vladimír Lengvarský, ktorý na otázku, či by vakcínu z Ruska odporučil svojim známym, odpovedal „nie“. 

Ani Igor Matovič sa nedá zaočkovať vakcínou, ktorú dal z Ruska priviezť za kontroverzných okolností. „Pre mňa vzhľadom na to, že každý druhý týždeň cestujem niekam v rámci Európy a nie všetky krajiny uznávajú vakcínu neregistrovanú Európskou liekovou agentúrou, bohužiaľ, budem sa musieť rozhodnúť pre inú, hoci by som sa rád dal zaočkovať Sputnikom,“ povedal minister financií na tlačovej konferencii. Pre ministrov však platí výnimka od hlavného hygienika, ktorá im umožňuje cestovať bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní. 

Za nežiaduce účinky Sputnika u očkovaných na Slovensku ponesie zodpovednosť štát. Priamu zodpovednosť nenesie minister zdravotníctva osobne a ani jeho rezort. 

Domov
Zdieľať
Diskusia