Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2021, 12:34
Čas čítania 1:25
Richard Bonde

Obyvatelia týchto okresov sa od pondelka môžu tešiť na život takmer bez obmedzení

ZDRAVIE KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Na tzv. fázu monitoringu sa môžu tešiť obyvatelia okresov Šaľa a Turčianske Teplice.

Epidémia nového koronavírusu na Slovensku pomaly ustupuje a spolu s ňou sa uvoľňujú aj protiepidemické opatrenia. Budúci týždeň (od 7. júna) sa podľa covid automatu opäť zmení rozdelenie okresov podľa stupňov ostražitosti a varovania – dva okresy dokonca úplne vystúpia z fázy ostražitosti.

Rozdelenie okresov

V zelenej farbe (fáza monitoringu) budú od pondelka 2 okresy:

  • Šaľa a Turčianske Teplice

žltej farbe (1. stupeň ostražitosti) bude od pondelka 32 okresov:

  • Bratislava (všetky okresy), Brezno, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Kežmarok, Komárno, Košice (všetky okresy), Košice-okolie, Levoča, Lučenec, Malacky, Martin, Michalovce, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poltár, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Sabinov, Senec, Stropkov, Topoľčany, Trebišov, Veľký Krtíš a Zlaté Moravce

oranžovej farbe (2. stupeň ostražitosti) bude od pondelka 29 okresov:

  • Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Levice, Liptovský Mikuláš, Medzilaborce, Námestovo, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Rimavská Sobota, Rožňava, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Trnava, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen

ružovej farbe (1. stupeň varovania) bude od pondelka 6 okresov:

  • Bardejov, Nové Mesto nad Váhom, Ružomberok, Skalica, Sobrance a Trenčín

červenej farbe (2. stupeň varovania) budú od pondelka 3 okresy:

  • Banská Štiavnica, Kysucké Nové Mesto a Myjava

bordovej a čiernej farbe (3. a 4. stupeň varovania) budúci týždeň nebudú žiadne okresy.

Prehľad protiepidemických opatrení

zelených okresoch už nebudú platiť takmer žiadne protiepidemické opatrenia. Na kultúrnych a hromadných podujatiach tam však naďalej platia obmedzenia kapacity. V obchodoch a obchodných centrách platí aj naďalej obmedzenie jeden zákazník na 15 štvorcových metrov.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

žltých a oranžových okresoch bude namiesto respirátora stačiť rúško. Svadobné hostiny, pohreby, kary, bohoslužby a podobné podujatia sú povolené, platí však obmedzenie 100, resp. 50 ľudí v interiéroch a 250, resp. 100 ľudí v exteriéroch, najviac však na 50 percent kapacity daného miesta. Akvaparky a kúpele sú povolené, okrem návštevy nemocníc nie je potrebné mať negatívny test.

ružových a červených okresoch naďalej platí povinnosť nosiť respirátor vo všetkých interiéroch a na terasách reštaurácií mimo času nutného na jedenie a pitie. Interiéry reštaurácií zostávajú v týchto okresoch zatvorené. V červených okresoch sú na rozdiel od ružových zakázané aj svadobné hostiny, pohreby a zostávajú tu zatvorené aj akvaparky a kúpele, ktoré sa v ružových okresoch otvoriť môžu.

Podrobnejšie informácie k jednotlivým okresom sú k dispozícii na stránke covid automatu. Článok budeme aktualizovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia