Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2021, 12:26
Čas čítania 6:23
Viktor Kniš

Nedeľný komentár: Fico prvýkrát vyhráva, z rukáva vyťahuje bombu za bombou

Nedeľný komentár: Fico prvýkrát vyhráva, z rukáva vyťahuje bombu za bombou
Zdroj: TASR
POLITIKA NEDEĽNÝ KOMENTÁR VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Kolíková vs. Remišová, Matovič vs. Sulík, ale aj každý proti každému. Aj taký je súčasný stav v koalícii.

Ficovi sa prvýkrát od nástupu do výkonu opozície darí prinášať témy, ktoré voličov zaujímajú a dokonca im aspoň sčasti rozumejú. Minimálne vďaka nemu vedia, že sa na pôde SIS udialo mimoriadne zaujímavé stretnutie. 

Škoda, že mu nenapadlo spraviť „test Ficom“ aj v tomto prípade. Stačilo prísť a povedať: Ako by ste reagovali, keby ste sa dozvedeli o stretnutí v bunkri SIS v zložení Fico – Kováčik – Trnka – Gašparovič a Gašpar? Takto

V každom prípade ako jediný zaznamenáva v prieskumoch posun nahor a celkovo sa zdá, že je v dobrej forme. Náhodné zoskupenie politikov pod vládou Eduarda Hegera sa však do súčasného stavu dostalo bez Ficovej pomoci – stačí, že má každý z ministrov a poslancov vlastný záujem, kope výhradne za seba a prípade aj za tých, s ktorými sa nehlasuje. Minulotýždňové „srdcové“ hlasovanie Kollárovej rodiny a náhodnej partičky Obyčajných s Ficom je jasným dôkazom toho, že sa niečo pokazilo.

Dnešný komentár je dlhší a obsahuje výroky, ktoré sme v posledných týždňoch počuli. Sú boľavé, ťažko sa čítajú aj vysvetľujú. Ak niekomu stačí vysvetlenie v jednej vete, tak to skúsime takto: všetci koaliční partneri sa navzájom nenávidia, osobné spory miešajú s pracovnými, a keďže sú pomstychtiví, z voličov si robia rukojemníkov, a ak táto vláda prežije ešte dva a pol roka, bude to malý zázrak, ktorý bude vychádzať výhradne zo strachu pred Pellegrinim a Ficom. 

Fico
Zdroj: Facebook/Robert Fico
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo vláda nepotrebuje na totálny rozklad ani pomoc od Fica.
  • O čom je tajná správa SIS, ktorú čítal Kollár poslancom, a ako bezpečnostný úrad nechtiac potvrdil jej pravosť.
  • Ako Remišová nezvláda konflikt v Za ľudí a ako iracionálne ho rieši.
  • Prečo pre novú hádku Sulíka s Matovičom trpia bežní občania.
Odporúčané
V novej časti Priateľov sa objavil aj Slovák Attila. Prezradil nám, ako sa tam dostal a či sa mu špeciálna epizóda páčila V novej časti Priateľov sa objavil aj Slovák Attila. Prezradil nám, ako sa tam dostal a či sa mu špeciálna epizóda páčila 28. mája 2021, 15:17

Kolúzna  Pčolinského väzba

Robert Fico každou tlačovou konferenciou porciuje čoraz viac informácií o stretnutí desiatich najmocnejších ľudí v krajine v snahe rozložiť vládnu koalíciu. Ide o jeho zatiaľ najsilnejšiu tému od začiatku nového volebného obdobia. Doterajšie vyvrcholenie prišlo v stredu, keď si počas schôdze parlamentu Fico dal s podporou poslancov OĽaNO a Sme rodina odhlasovať, aby do Národnej rady priviedli obvineného bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského. Fico si myslí, že keby Pčolinský za sprievodu eskorty do parlamentu prišiel, potvrdil by, že Čaputová, Kollár, Heger (predtým Matovič) rozohrali a hrajú spravodajskú hru s cieľom likvidovať hlavu za hlavou.

Pčolinský by podľa šéfa Smeru chcel  potvrdiť, že vláda Igora Matoviča vytvorila „systém likvidácie opozície“, ktorý bol podľa Fica predmetom diskusie (ne)utajeného stretnutia v netradičnom zložení, ktoré zorganizoval Eduard Heger na pôde tajnej služby. 

„Nech povedia, kto sa stretával na Tureckom vrchu. Počnúc prokurátormi, vyšetrovateľmi a ďalšími. O čom rokovali, ako pripravovali svedkov, ako pripravovali udavačov a čo bolo cieľom tohto stretnutia alebo týchto opakovaných stretnutí,“ povedal Robert Fico v stredu s tým, že stretnutie najmocnejších malo údajne krycí názov „Turecký vrch“. Turecký vrch je vojenské cvičisko, Fico však svoje informácie nespresnil, nie je preto vylúčené, že ide o taktiku.

Odporúčané
Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri 21. decembra 2022, 18:26

Naznačil tiež, že bude ďalej čítať na tlačovkách správy. Už čítal SMS, ktoré údajne dokazujú prípravu kajúcnika na výpoveď. Aj Ficove teórie majú diery, nedokázal napríklad vysvetliť časovú nadväznosť správ. Zdá sa totiž legitímne, keď vyšetrovateľ svojmu operatívcovi po výpovedi zhrnie, čo v rámci výpovede padlo, aby ten mohol začať slová kajúcnika preverovať. 

Fico dlhodobo tvrdí, že obvinení ako bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý šéf polície Tibor Gašpar alebo bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská sú politckými väzňami. Zároveň kritizuje ľudí ako Bernard Slobodník, Ľudovít Makó alebo Boris Beňa, ktorí s cieľom znížiť si trest vypovedajú aj v neprospech nominantov Smeru. 

„Tak ako máte v bordeli matku, tak je Lipšic matkou všetkých udavačov,“ povedal šéf Smeru. Fico predniesol aj schému, v rámci ktorej podľa neho špeciálna prokuratúra na čele s Danielom Lipšicom systematicky pripravovala kajúcnikov, na ktorých je údajne cez konkrétne stretnutia prepojený aj Igor Matovič. Ten potvrdil napríklad stretnutie so Slobodníkom, Ficove tvrdenia označil za „opilecké reči“.

Všetko vyvrcholilo v stredu večer, keď si koaličné a opozičné strany po svojom vysvetlili správu SIS, ktorú čítal Boris Kollár. Mimochodom, táto správa s pečiatkou „dôverné“ dnes pohodlne koluje internetom a Národný bezpečnostný úrad známy ako „nbusr123“ nechtiac potvrdil jej autenticitu cez facebookový status. Gratulujeme. 

Odporúčané
Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? 15. decembra 2022, 16:00

Peter Pellegrini tvrdí, že Boris Kollár čítal na neverejnej schôdzi správu, ktorá je dôkazom, že existuje konkrétna skupina prokurátorov a policajtov, ktorá ovplyvňuje vyšetrovanie známych káuz. Vraj sú na to aj svedkovia. Šéfka klubu SaS Anna Zemanová túto informáciu nepotvrdila ani nevyvrátia, povedala však, že padli závažné tvrdenia. Podľa Zemanovej správa SIS automaticky nespojila možné ovplyvňovanie vyšetrovaní s politickou objednávkou. Kollár tvrdí, že sa prezidentka, špeciálny a generálny prokurátor, ministerka spravodlivosti, policajný prezident a ďalší nerozprávali o Vladimírovi Pčolinskom ani o iných kauzách. 

Bývalý šéf SIS nakoniec do parlamentu v putách nepríde, žiadosti nevyhovel dozorujúci prokurátor, ktorý je v tomto prípade „pánom trestného konania“.

V rovnaký deň sa zároveň Mária Kolíková a Boris Kollár zhodli, že poslanecký návrh Sme rodina o skrátení kolúznej väzby na tri mesiace neprejde. Kompromisom má byť pôvodných päť mesiacov s výnimkami. 

Pčolinský
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Za ľudí nepotrebujú na rozklad nikoho iného, pomôžu si sami

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98903 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo práve v tomto období nabrala Kolíková silu na to, aby sa uchádzala o post predsedníčky Za ľudí.
  • Ako Remišová sabotuje svoj odchod z postu šéfky strany.
  • Ako si Matovič a Sulík spravili z podnikateľov rukojemníkov.
  • Čo bol zatiaľ posledný dôkaz, že koalícia je v rozklade.
Domov
Zdieľať
Diskusia