Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2021, 14:01
Čas čítania 0:59
Jakub Paulík

Snehulienka nedala princovi na jeho bozk súhlas, sťažujú sa aktivisti

FILMY A SERIÁLY SNEHULIENKA
Uložiť Uložené

Prekáža im, že do zábavného parku zakomponovali časť filmu, ktorú považujú za staromódnu a nevhodnú.

Kalifornský Disneyland sa po dlhodobých opatreniach proti pandémii nedávno opäť otvoril. Spoločnosť Disney medzičasom stihla upraviť viacero známych atrakcií, pričom zlepšila aj priestory venované Snehulienke. 

Na konci dráhy s názvom Snow White's Enchanted Wish zamilovaný princ prebudí Snehulienku „bozkom pravej lásky“, uvádza Entertainment Weekly. Presne tak, ako to bolo v rozprávke z roku 1937.

Niektorí aktivisti však kritizujú, že Snehulienka nedala princovi na bozk súhlas. Podľa ich názoru tak v podstate deti učia, že môžu pobozkať druhú osobu bez toho, aby im to vopred schválila. V kontexte príbehu rozprávky však princ Snehulienku nemohol požiadať o súhlas, aj keby chcel.

Do nehybného stavu ju totiž začarovala zlá čarodejnica a bez princovho zásahu by v ňom zostala aj naďalej. „Bozk, ktorý jej dáva bez jej súhlasu, zatiaľ čo spí, nemôže byť skutočnou láskou, ak iba jeden z nich vie, že sa to deje,“ objasňujú na webe SFG Gate Katie Dowdová a Julie Tremaineová svoj pohľad na vec.

K téme článku sa pre REFRESHER vyjadrila klinická psychologička a psychoterapeutka Hana Ševčíková:

Nejde iba o akt bozkávania, ale - v prvom rade - rozprávky rozprávajú symbolický príbeh - a tak ich aj deti, na rozdiel od niektorých aktivistov, čítajú. V tejto rozprávke je bozk dôležitým symbolom mužskej vitality, ktorá môže byť súčasťou Snehulienky samotnej, len k nej prišla v mužskej forme, pretože každý z nás má v sebe mužskú i ženskú časť, a tento bozk možno chápať ako dôležitý akt ich integrácie. Preto je veľmi dôležité nechať pôvodné rozprávky v pôvodnej podobe, a nenechať sa strhnúť hoci i dobre mienenými dojmami.
Odporúčané
TOP 10 zaujímavostí o Larsovi von Trierovi: na natáčaní chodil nahý a Nicole Kidman chcel zviazať a zbičovať TOP 10 zaujímavostí o Larsovi von Trierovi: na natáčaní chodil nahý a Nicole Kidman chcel zviazať a zbičovať 30. apríla 2021, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia