Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2021, 12:01
Čas čítania 1:19
Viktor Kniš

Mladí Slováci si chcú požičiavať cudzie babky, aby sa mohli očkovať. Vytvorili skupinu, ponúkajú odvoz, občerstvenie aj wellness

NEWS
Uložiť Uložené

Slováci majú skutočne veľký záujem dostať sa k vakcíne proti koronavírusu. Tí, ktorí už majú zaočkovaných starých rodičov, vyzývajú ostatných, aby im babky „požičali“.

Ministerstvo zdravotníctva spustilo novú kampaň, v rámci ktorej umožní zaočkovať sa aj mladým ľuďom nad 18 rokov, ak na očkovanie pôjdu ako sprievod seniorom nad 70 rokov. Kampaň nazvali #zaočkuj babku s bonusom. „Veríme, že to bude dodatočná motivácia k pomoci starým rodičom alebo rodičom s registráciou na očkovanie, prípadne s dopravou,“ napísalo ministerstvo zdravotníctva na svojej facebookovej stránke. 

Odporúčané
19-ročný Patrik sa zaočkoval ako náhradník vďaka reportáži RTVS o AstraZenece: Je to lepšie ako vakcíny vyhodiť, vraví 19-ročný Patrik sa zaočkoval ako náhradník vďaka reportáži RTVS o AstraZenece: Je to lepšie ako vakcíny vyhodiť, vraví 14. apríla 2021, 9:30

Príspevok zaznamenal obrovský úspech, keďže množstvo mladých Slovákov túži po vakcíne a drvivej väčšine je jedno, ktorá z očkovacích látok registrovaných Európskou liekovou agentúrou to bude.

Množstvo Slovákov už má svojich starých rodičov zaočkovaných, a preto využili priestor na diskusiu pod príspevkom ministerstva zdravotníctva, aby inému dôchodcovi ponúkli sprievod výmenou za možnosť dať sa zaočkovať proti koronavírusu. 

Najväčší úspech zaznamenal komentár diskutujúceho Miloša, ktorý okrem odvozu ponúka aj poukaz na wellness a dodáva, že už má pozitívnu recenziu od svojho dedka. „Ponúkam sprievod dôchodcovi či dôchodkyni s full servisom. Vyplním tlačivá, pripravím občerstvenie, po očkovaní si s vami posedím v parku a porozprávam sa s vami o živote a nakoniec pribalím aj poukážku na wellness vo vybranom zariadení. Poskytnúť môžem aj zatiaľ jednu pozitívnu recenziu od svojho starkého. Budete v dobrých rukách,“ napísal mladý Slovák. 

Slovenka Angelika posunula celý projekt na ešte vyššiu úroveň a vytvorila skupinu #požičajbabku, kde sa môžeš prihlásiť ako záujemca o sprievod seniorovi v konkrétnych mestách na Slovensku. Zatiaľ je podľa očakávaní dopyt oveľa vyšší ako ponuka. 

Komentujúci zároveň kritizujú rezort zdravotníctva za nie práve domyslený nápad, keďže svojím spôsobom diskriminuje tých mladých ľudí, ktorí svojich starých rodičov o potrebe dať sa očkovať presvedčili už pred niekoľkými týždňami a mesiacmi a sprevádzali ich na vakcináciu.  Podrobnosti zatiaľ ministerstvo nezverejnilo, a tak nie je jasný ani presný postup v rámci tejto kampane. 

Očkovanie
Zdroj: Facebook/#pozicajbabku

Mladí ľudia zároveň prízvukujú, že im je jedno, ktorú z vakcín registrovaných Európskou liekovou agentúrou dostanú. Seniorov na Slovensku očkujú látkami od Pfizeru, resp. Moderny, ľudia pod 55 rokov dostávajú vakcínu od Astrazenecy. Aj keď podľa odborníkov môže spôsobovať krvné zrazeniny, pravdepodobnosť tohto nežiaduceho účinku je porovnateľná so šancou, že človeka zasiahne blesk. 

Domov
Zdieľať
Diskusia