Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s TV Markíza. 
29. marca 2021, 10:59
Čas čítania 4:16
Jana Mikysová

Erik Žibek z Pána profesora: So seriálovou priateľkou by som v reálnom živote nikdy neskončil (Rozhovor)

FILMY A SERIÁLY PÁN PROFESOR
Uložiť Uložené

Herec prezradil, že jeho seriálový vzťah je pre nich paralelný vesmír, ktorý si obaja užívajú.

Nová časť obľúbeného markizáckeho seriálu Pán profesor bude už tradične nabitá emóciami. Študent Niko, ktorý je známy tým, že má podmienku, je nezvyčajne agresívny. Skrátka bije všetkých, ktorí mu prídu pod ruky. Dôvodom však nie sú drogy ani podobné problémy, ako mnohí predpokladajú. Erik Žibek, ktorý Nika stvárňuje, má neľahkú hereckú úlohu a v seriáli sa ocitne po boku mnohých hereckých hviezd. Mladého herca sme preto vyspovedali v rozhovore. 

pán profesor, TV Markíza, učiteľ, študent, mladí študenti, gymnazisti
Zdroj: TV Markíza

Do seriálu Pán profesor si prišiel až v druhej sérii. Ako si zapadol do kolektívu, ktorý už mal za sebou prvú sériu? 

Zapadol som tak postupne. Tí, čo ma nepoznali, na mňa tak pozerali, kto to je, čo tu bude hrať. Potom vlastne zistili, že to je ten nový Niko a že tam mám toho dosť. Miestami teda možno až závideli, že sa im neušlo toľko priestoru v prvej sérii, a potom sme sa postupne skamarátili a všetko bolo fajn. To hlavne s ľuďmi, s ktorými som sa nepoznal. S niektorými som sa poznal už predtým. S tými som rovno pokračoval v kamarátstve.


Kde by sme ťa za normálnych okolností mohli vidieť hrať okrem tohto seriálu? 

Za normálnych okolností by ste ma mohli vidieť v Divadle Lab, ktoré patrí pod VŠMU, na ktorej študujem. Potom ešte v niektorých inscenáciách v Slovenskom národnom divadle alebo ešte v takom špeciálnom projekte – na predstavení Masa a moc, ktoré hráme v kostole a kláštore klarisiek.


Najnovšia časť, v ktorej hráš, je veľmi emotívna. Mal si nejakú špeciálnu prípravu?

Nie, nemal som žiadnu špeciálnu prípravu. Ale áno, táto časť bola veľmi špeciálna. Zrazu Niko nebol len ten frajer, ktorý sa chce so všetkými biť a je ten frajer, tu sme mohli vidieť aj jeho citlivejšiu stránku. A to bola pre mňa ani nie výzva, skôr to, čo ma začalo odrazu veľmi baviť. Tú postavu môžeme bližšie spoznať, nie je taká prvoplánová, ako sa mohlo zdať v prvej časti.

Herečka Jana Hubinská, ktorá si v seriáli zahrá Nikovu mamu.
Herečka Jana Hubinská, ktorá si v seriáli zahrá Nikovu mamu. Zdroj: TV Markíza


Vidíme, že riešim naozaj obrovské problémy v rodine. Tam som sa nejak nepripravoval, iba som sa musel sústrediť na to, ako keby sa tie veci diali mne ako hercovi, a teda som sa snažil zobraziť tie emócie čo najlepšie.

Okrem toho však ako seriálová postava Nika chceš neustále niekoho mlátiť. Všetky bitky majú svoju choreografiu. Ako sa ti spolupracuje s kaskadérskym tímom? 

To bolo super. Jedinou nevýhodou tej prípravy, teda bitky, ktorú sme videli v prvej časti, bolo, že sme to trénovali asi počas najteplejšieho dňa v roku na priamom slnku, takže nás to celkom unavovalo. Aj napriek tomu, že sme za päť hodín tréningu vypili asi štyri litre vody, ktoré sme ihneď vypotili, bolo to super. Títo naši kaskadéri sú veľkí profíci. Začínali sme pomalou prípravou a neskôr sme sa pustili do vážnej choreografie. 


Ako sa ti spolupracuje s veľkými hereckými menami, ako sú Tomáš Maštalír a Gabriela Marcinková? Dostávaš od nich občas aj nejaké rady alebo sa od nich učíš priamo na pľaci? 

Som veľmi smutný, že s Gabrielou Marcinkovou som mal len dva-tri dialógy počas celého natáčania. To sa mi zdá naozaj veľmi málo. Je to jedna krásna, šikovná a pokorná žena, s ktorou sa veľmi dobre komunikuje, ale našťastie sme sa viackrát stretli v maskérni alebo na školských chodbách. Často ju vidíme ako milú a usmiatu osobu, čo bolo veľmi príjemné.


Tomáša sme videli aj v iných polohách ako milého a usmiateho, ale nebol to žiaden arogantný človek. Bral nás ako kolegov, za čo som veľmi rád. A aj za to, že som s ním mal takéto množstvo dialógov. Vždy sme si prešli kamerovú skúšku, a keď tam bolo niečo veľmi zlé z mojej strany, tak sme sa vždy porozprávali. Keďže je aj pedagóg, vždy mi vedel poradiť.

Bolo veľmi príjemné stretnúť sa s Jurajom Bačom, ktorý je môj kamarát, takže keď sme sa zbadali na pľaci, obaja sme sa potešili, že budeme spolu hrať. Tak som mu hneď pri prvej príležitosti rozbil nos.

Erik Žibek (Niko) a Juraj Bača v role doktora.
Erik Žibek (Niko) a Juraj Bača v role doktora. Zdroj: TV Markíza

V seriáli sa dá Niko dokopy s Rebekou, ktorú hrá Ráchel Šoltésová. Ako sa ti s ňou hrá? 

Veľmi príjemne. My sa poznáme, takže to je práve ten prípad, keď sme sa poznali zo školy ešte pred natáčaním. Keď nám tento seriálový vzťah vyšiel, tak sme sa strašne smiali, lebo obaja vieme, že v normálnom živote by sa to neudialo, že by sme spolu skončili. Užívali sme si teda tento paralelný vesmír, keď sme na natáčaní spolu. Je to zábavné, keď natáčame nejakú scénu, najviac sa ľúbime, réžia povie „dobre, stop“ a my vybuchneme do obrovského smiechu.

Pán profesor, Niko, Rebeka
Zdroj: TV Markíza

Objavila sa v seriáli nejaká scéna, s ktorou si mal problém, prípadne bola pre teba obzvlášť náročná? 

Boli tam dve také, ktoré boli veľmi emotívne. Jedna bola práve tá, ktorú diváci uvidia v najnovšej časti, a druhá bude v desiatej časti Pána profesora. Boli to scény, pri ktorých som sa naozaj vžil do roly, ktorú sme na seba nechali doľahnúť, a keď sme dotočili, bolo to veľmi zvláštne. My sme to zahrali a zrazu na celý ten tím dopadla taká mrchavá ťažoba. Kameramani, zvukári... Zrazu akoby sa ten problém týkal aj ich osobne. Režisér síce zakričal „stop“, ale zrazu tam ostalo také ticho a nejaký čas trvalo, kým sa to všetko rozbehlo a vznikol taký pracovný ruch.


Stihol si počas natáčania seriálu zažiť nejakú zábavnú príhodu? 

Celé natáčanie bola zábava. S chalanmi sme sa vždy radi podpichovali a bavili sme sa na tom. Veľmi vtipná situácia však bola počas scény, ktorú diváci mohli vidieť vo štvrtej časti. Odhodil som cigaretový ohorok do koša a ten kôš sa následne chytil a potom ho Tomáš (učiteľ Samo) s Andrejom (Vincent) začali hasiť. Scéna trvala v seriáli asi 20 sekúnd a my sme ju točili hádam päť hodín, pretože tam bolo veľa záberov z mnohých uhlov a celý štáb sa musel stále presúvať, aby ich nebolo vidieť na kamere. Do toho ešte vznikali nedorozumenia – chlapci, ktorí mali na starosti efekty, nevedeli, čo mali zahasiť, čo podpáliť. Keď to podpálili, prišiel režisér, že to potrebujeme zahasiť, a oni, že to sa nedá zahasiť, tak vznikali také smiešne momenty.

Odporúčané
Sú stredoškolské vzťahy len o sexe? Slováci sa podelili o svoje príbehy Sú stredoškolské vzťahy len o sexe? Slováci sa podelili o svoje príbehy 22. marca 2021, 8:57
pán profesor, tv markíza, maštalír
Zdroj: TV Markíza

V najnovšej časti seriálu Pán profesor sa okrem známych tvárí objavia aj ďalšie herecké hviezdy. Medzi nimi napríklad Zdena Studenková ako mama Klaudie (Gabriela Marcinková), sexy doktora si zahrá Juraj Bača a lekárku Nela Pocisková. Erik si zahrá po boku herečky Jany Hubinskej, ktorá stvárnila jeho mamu.

Ako si Erik počínal v role Nika a všetky emotívne momenty, ktoré zatriasli aj štábom, budeš môcť vidieť už dnes večer o 20.30 h na TV Markíza. Ak si však chceš pozrieť novú časť Pána profesora v predstihu, nájdeš ju na VOYO
Domov
Zdieľať
Diskusia