Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2021, 19:11
Čas čítania 1:17
Tímea Krauszová

Toto je prvá vegánska nemocnica na svete. Vedenie verí, že je najvyšší čas zaoberať sa príčinou chorôb, nielen liečiť príznaky

Toto je prvá vegánska nemocnica na svete. Vedenie verí, že je najvyšší čas zaoberať sa  príčinou chorôb, nielen liečiť príznaky
Zdroj: Instagram / @hayekhospital
NEWS
Uložiť Uložené

Pacienti tu nedostanú živočíšne produkty.

Nemocnica Hayek v Bejrúte začala od marca podávať výlučne vegánsku stravu. Stala sa tak prvou vegánskou nemocnicou na svete, kde pacienti nedostanú žiadne živočíšne produkty. Na Instagrame nemocnica uviedla, že nechcú pacientom podávať jedlá, ktoré potenciálne môžu zhoršiť ich zdravotný stav.

Najskôr osveta, teraz prechod na vegánstvo

V priebehu minulého roka si pacienti v nemocnici mohli vybrať, či chcú vegánsku alebo živočíšnu stravu. Spolu s výberom však dostali aj informácie o výhodách vegánstva a o rizikách spojených s konzumáciou mäsa a iných živočíšnych produktov. Osvetu šírili nielen medzi pacientmi, ale aj na sociálnych sieťach, kde hovorili o role živočíšneho priemyslu v náraste chorôb.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hayek Hospital (@hayekhospital)

Podľa zistenia CDC (Centers for Disease Control and Prevention, americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb) totiž tri zo štyroch infekčných chorôb pochádzajú zo zvierat. Medzi ne patrí SARS, MERS a rôzne druhy chrípok či koronavírusov, informuje ďalej nemocnica.

Okrem toho, Svetová zdravotníctva organizácia zaradila spracované mäsové výrobky do skupiny karcinogénnych produktov 1A, kam patrí aj tabak, a červené mäso je v kategórii 2A. „Podávanie mäsa v nemocnici je ako podávanie cigariet v nemocnici,“ argumentuje vedenie Hayeku.

Vegánom je aj majiteľ nemocnice George Hayek, ktorý chcel tento životný štýl priniesť aj medzi pacientov. Hayek hovorí, že štúdie dokazujú, že jedlo je faktorom číslo jedna, ktorý má vplyv na ľudské zdravie. „Choroby sú priamym výsledkom jedla, ktoré jeme. Štúdie dokázali, že konzumácia jedla a živočíšnych produktov sú hlavnými dôvodmi chronických ochorení,“ povedal.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hayek Hospital (@hayekhospital)

Konzumácia živočíšnych potravín má úzky súvis aj s chronickými a srdcovými chorobami, či s inými nerakovinovými ochoreniami ako sú cukrovka či problémy s kĺbmi. Dokazuje to aj oxfordská štúdia, ktorá zahŕňala takmer pol milióna účastníkov. Výsledkom je, že konzumácia mäsa má súvis s 25 bežnými ochoreniami, ktoré ľudí trápia. 

Mäso v libanonskej nemocnici prestali od marca podávať úplne, a hovoria, že tým chránia životy ľudí aj planétu. „Máme morálnu zodpovednosť zladiť naše presvedčenie s našimi činmi. Nabrali sme odvahu pozrieť sa problému do očí,“ napísali prvého marca na Instagrame.

Odporúčané
Takmer všetci na nemocničné jedlo nadávajú. Konfrontovali sme otázkami ľudí, ktorí sú za jedálničky a kvalitu jedla zodpovední Takmer všetci na nemocničné jedlo nadávajú. Konfrontovali sme otázkami ľudí, ktorí sú za jedálničky a kvalitu jedla zodpovední 5. februára 2020, 12:26
Domov
Zdieľať
Diskusia