Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2021, 9:30
Čas čítania 7:39
Jakub Paulík

Platil starosta z juhu Slovenska mafiánom za vraždy? Zabijaci z gangu sátorovcov opisujú svoje brutálne praktiky

Platil starosta z juhu Slovenska mafiánom za vraždy? Zabijaci z gangu sátorovcov opisujú svoje brutálne praktiky
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Ak by starostu Františka Doru odsúdili, bol by prvým aktívnym politikom na Slovensku, ktorý si objednal mafiánske vraždy.

Žiadna mafiánska skupina v histórii Slovenska nemá na svedomí toľko zmarených ľudských životov ako sátorovci. Ľudí zabíjali bez mihnutia oka kvôli svojim obchodom, ale aj na objednávku. Na vraždy nepohodlných svedkov, bielych koní či dlžníkov si ich najímala nielen zločinecká spodina, no údajne aj dlhoročný regionálny politik a starosta Dolného Chotára František Dora a jeho syn František Dora mladší.

Na súde proti nim vypovedajú viacerí členovia mafiánskeho gangu Lajosa Sátora vrátane tých, ktorí sa na vraždách osobne podieľali. Koľko obetí v roku 2021 ešte skrýva zem na juhu Slovenska, ktorá slúžila mafii ako obrovský cintorín pre obete? Na túto otázku nemáme istú odpoveď. Odhady sa však šplhajú až k číslu 200.

František Dora
František Dora Zdroj: Dávid Barak
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vnímali starostu Františka Doru obyvatelia obce.
  • Ako sa starosta spoznal s mafiánmi z Dunajskej Stredy.
  • Koho na jeho údajnú objednávku zavraždili sátorovci.
  • Prečo sa starosta stretol s pravou rukou Sátora.
  • Z akého dôvodu museli všetci členovia skupiny vraždiť.

Keď obeť škrtíš tak dlho, až ti stŕpne ruka

Zatiaľ čo člen gangu Juraj Bugár kopal hrob, Zsolt Nagy v prezlečení za policajta viezol cieľ objednávky vraždy – bieleho koňa – v aute. Po príchode na miesto činu ho zvalil na zem a škrtil tak dlho, až mu vraj stŕpla ruka. Išlo o jednu z viacerých vrážd, ktorú si údajne objednal dlhoročný starosta Dolného Chotára František Dora.

Zsolt Nagy
Zsolt Nagy Zdroj: Dávid Barak

Koľko stojí ľudský život? Záleží to na množstve faktorov. Kto je cieľ? Aké riziko na seba vrahovia berú? A koľko vôbec môže ponúknuť objednávateľ? Pri jednej z takýchto nájomných vrážd mafiáni údajne inkasovali až 3 milióny slovenských korún (asi 100-tisíc eur).

Odporúčané
Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) 24. februára 2024, 9:30

Členovia gangu na juhu Slovenska so svojím šéfom Lajosom Sátorom zabíjali ľudí ako na páse, čím si vedeli prísť na veľké peniaze. Divoké 90. roky boli preč, no mafiánske vraždy na juhu neustávali.

Odporúčané
Rozhovor: Slovenská mafia na juhu zavraždila 150 až 200 ľudí. Gangstri sa zdravili s políciou a znásilňovali ženy Rozhovor: Slovenská mafia na juhu zavraždila 150 až 200 ľudí. Gangstri sa zdravili s políciou a znásilňovali ženy 1. februára 2021, 15:30

Dovolenka s bosom mafie

Starostu Dolného Chotára Františka Doru a jeho syna Františka Doru mladšieho zadržali príslušníci NAKA v rámci akcie Valentín ešte vo februári 2019. František Dora bol aktívnym regionálnym politikom takmer 30 rokov. Ako starosta obce pôsobí od roku 1991 a naposledy na túto pozíciu úspešne kandidoval v roku 2018 za stranu Most-Híd (predtým bol kandidátom SMK). V nej má však aktuálne pozastavené členstvo.

Funkciu si oficiálne drží do dnešného dňa, no vzhľadom na to, že sa nachádza vo väzbe, zaskakuje ho jeho zástupca, ktorým je podľa webu obce Ladislav Culinka. Medzi poslancov zastupiteľstva patrí momentálne aj druhý starostov syn Nikolas Dora.

Na stránke sa uvádza, že medzi najväčšie úspechy starostu patrí „ocenenie Trnavského samosprávneho kraja“, ktoré mu v roku 2011 venoval vtedajší župan Tibor Mikuš. Malou zaujímavosťou je, že Mikuš ako mnohonásobný majster v karate kedysi trénoval aj mafiánskych bratov Eduarda a Róberta Diničovcov († 1998). 

Starosta František Dora údajne udržiaval s bosom Lajosom Sátorom veľmi dobré vzťahy. Podľa portálu parameter.sk si v roku 2008 dokonca užívali spoločnú dovolenku v Taliansku. Sátora podozrivého z organizácie masakra 10 mafiánov v bare Fontána pritom v tom čase už dlhé roky hľadala polícia. 

Odporúčané
Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? 28. septembra 2023, 12:30

Dlhoročnému regionálnemu politikovi neprekážalo, že sa stýka s hľadaným zločincom a šéfom brutálneho gangu. Napojenie na Sátora najprv popieral a dovolenku s mafiánskym bosom potvrdil až pri policajných výsluchoch z rokov 2016 a 2017. František Dora je aj majiteľom pozemku, na ktorom stojí nedokončený dom Lajosa Sátora.

„František Dora sa s viacerými budúcimi mafiánmi zrejme spoznal ešte na škole v Dunajskej Strede, do ktorej chodil aj Milan Sipos (Sipos bol bývalý šéf Lajosa Sátora – pozn. red.) a ďalší zápasníci z mesta,“ povedal pre REFRESHER Dávid Barak, autor knihy o mafii na juhu Slovenska s názvom Zahrabaná pravda. So Sátorom mal starosta podľa neho intenzívny vzťah už od roku 2001.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95727 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa sátorovci prezliekali za policajtov, aby oklamali obete.
  • Prečo sa František Dora mladší údajne takmer rozplakal pred mafiánom.
  • Pri ktorej vražde bol vraj prítomný aj starostov syn.
  • Čo o ňom vypovedal utajený svedok.
  • Z akého dôvodu podľa Doru mladšieho utajený svedok klame.
Domov
Zdieľať
Diskusia