Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. marca 2021, 11:14
Čas čítania 11:26
Viktor Kniš

KOALIČNÁ KRÍZA: Kollár, Sulík aj Remišová sú pripravení vymeniť premiéra Matoviča. Na výsledok budeme čakať 7 dní

POLITIKA IGOR MATOVIČ KOALIČNÁ KRÍZA OĽANO SME RODINA ZA ĽUDÍ
Uložiť Uložené

Naživo v článku sledujeme aktuálne dianie v súvislosti s hrozbami od strán Za ľudí a SaS, ktoré odchádzajú z koalície.

– Do rokovaní o zotrvaní, resp. opustení koalície strán Za ľudí a SaS vstúpi prezidentka Zuzana Čaputová, potvrdil Richard Sulík

– Boris Kollár vyzval koaličných partnerov, aby sa prestali správať ako malé deti, a pozval ich na spoločné rokovanie o 17.00

– O 15.00 sa s prezidentkou stretla Veronika Remišová, prítomný je aj Richard Sulík

– Predseda vlády Igor Matovič zatiaľ nepožiadal o stretnutie s prezidentkou

Sledovanie vývoja koaličnej krízy naživo sme ukončili. 

20:41Tlačovú konferenciu po strenutí so zvyškom koalície zorganizovala aj Veronika Remišová. „Uvedujeme si, že komunikácia vlády nie je najšťastnejšia, vzťahy sú napäté,“ skonštatovala predsedníčka Za ľudí, ktorá dodáva, že o situácii budú naďalej rokovať a následne informovať verejnosť o záveroch rokovaní. 

Podľa Veroniky Remišovej rokovali o „všetkých alternatívach“. Predsedníčka Za ľudí nechcela odpovedať na otázku, či je Igor Matovič pripravený odstúpiť z postu premiéra. 

„Ide nám o to, aby táto vláda vydržala, treba povedať, že žiadna vláda nebola ideálna,“ dodala Veronika Remišová. 

20:32 – Boris Kollár neodpovedal na otázku, či má Marek Krajčí jeho dôveru, s prezidentkou s stretávať nebude. 

20:27 – Krátky brífing má momentálne Boris Kollár. „Musím zvolať predsedníctvo strany a poslancov, budeme kvôli tomu sedieť v stredu, skôr nemôžeme. Aby sme boli uznášaniaschopní, musíme to absolvovať v stredu. Za mňa môžeme povedať, že sme prístupní k nejakej forme rekonštrukcie vlády, rozhodnie nie sme za pád vlády,“ dodal Kollár. Predseda Sme rodina neodpovedal na otázku, či zmena premiéra pomôže. 

Kollár povedal, že ak by jeho ministri „fatálne zlyhali,“ tak by ich odvolal, ale momentálne si nemyslí, že by zlyhali. „Kontroverzia nie je zlyhanie,“ dodal Kollár. 

20:26 – Richard Sulík hovorí, že za vakcíny Sputnik V zaplatilo ministerstvo zdravotníctva, ktorému budú peniaze chýbať. 

20:21 – „Strana Sme rodina sa vyjadrí budúcu stredu, viac vám povie Boris Kollár, ale aj oni sú pripravení diskutovať,“ povedal Richard Sulík. 

20:18 – Richard Sulík si nemyslí, že bude stačiť výmena ministra zdravotníctva, myslí si, že je na mieste aj výmena premiéra Igora Matoviča, náhradník by mal byť z radov OĽaNO. Strana SaS si podľa jej predsedu nenárokuje na ďalšie rezorty. 

20:15 „Nie je žiadnym tajomstvom, že je nechuť a rozčarovanie v obyvateľstve,“ dodal Sulík, pričom ako vinníka vidí Igora Matoviča.  

20:12 – Predseda SaS tvrdí, že Igor Matovič nie je spôsobilý na to, aby viedol vládu. „Je to náročný džob a treba mať aj osobnostné predpoklady, napríklad sa nerozhádať so všetkými,“ povedla Richard Sulík. Spomenul aj konkrétny príklad zo včera, keď ho Matovič nepriamo obvinil z vraždy Kuciaka. Sulík pripomína, že sa premiér rozhádal aj s prezidentkou a samosprávami. 

20:07 – Richard Sulík odišiel z rokovania koaličných strán o rekonštrukcii vlády, novinárom však nechcel nič prezradiť. O malú chvíľu bude diskutovať na TA3. 

19:55 – Richard Sulík zatiaľ nedorazil do televízie TA3, kde mal byť jedným z hostí. Koaliční partneri aj naďalej diskutujú o požiadavkách strán SaS a Za ľudí, ktoré žiadajú rekonštrukciu vlády. 

19:35 Podľa politológa Pavla Baboša koaličná kríza vrcholí a je vylúčené, aby zo súčasnej situácie cúvol Richard Sulík alebo Veronika Remišová. „Myslím si, že to zašlo tak ďaleko, že v tomto momente si neviem predstaviť, aby jeden z nich cúvol a na úkor druhého sa dohodol s Igorom Matovičom,“ hovorí politológ z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v rozhovore pre Refresher.  

Baboš upozorňuje, že ústava nepozná slovo rekonštrukcia, preto nie je jasné, čo presne Richard Sulík žiada. „Ak by sa zmenil štátny tajomník na ministerstve, asi sa zhodneme, že to za rekonštrukciu považovať nebudeme. Ak sa vymení polovica ministrov, to by už rekonštrukcia bola, ale hranica jasná nie je,“ hovorí politológ. 

V rozhovore sa dozvieš:
  • Čo v tomto prípade znamená rekonštrukcia vlády, aj keď ústava taký termín nepozná
  • Prečo by nemusela vláda padnúť ani v  prípade, keď Za ľudí a SaS odíde z koalície
  • Prečo je v súčasnosti dôležitá dôvera medzi Richardom Sulíkom a Veronikou Remišovou
  • Či je možné, že by sme mali po predčasných voľbách vládu, v ktorej by bol Peter Pellegrini so Sulíkovou SaS
Odporúčané
Politológ: Nevylučujem pád vlády. Záleží, kam sú hlavní aktéri ochotní zájsť (Rozhovor) Politológ: Nevylučujem pád vlády. Záleží, kam sú hlavní aktéri ochotní zájsť (Rozhovor) 3. marca 2021, 19:06

19:15 – Richard Sulík vystúpi dnes večer v Téme dňa na TA3 o 19:00, a to aj napriek tomu, že koaličné strany stále rokujú v Národnej rade na základe pozvania Borisa Kollára.

18:45 Celá vláda musí podať demisiu a do predčasných volieb by mala Slovensko viesť vláda odborníkov, tvrdí Peter Pellegrini. „Vládna koalícia nemá čas zachraňovať životy pred pandémiou, ale má dostatok času na vnútorné spory. Nemá energiu vysvetľovať ľuďom nové hygienické pravidlá, no má dosť energie otravovať národ vzájomnými urážkami. Nemá odvahu priznať zodpovednosť za plné cintoríny, ale má dosť odvahy na vyhrážanie sa pádom vlády," skonštatoval Pellegrini

Mimoparlamentné KDH podporuje rekonštrukciu vlády, predčasné voľby však považuje za krajný prostriedok. Pád vlády by podľa hnutia ešte viac prehĺbil ťaživú situáciu. Predseda mimoparlamentného Mosta-Híd László Sólymos skonštatoval, že premiér Igor Matovič by vládnu krízu spôsobil aj v časoch bez pandémie.

18:00 Igor Matovič zverejnil na Facebooku video, v ktorom žiada koaličných partnerov, aby nevyužívali nákup ruských vakcín Sputnik V a následnú tlačovku v Košiciach na politický boj. Strana SaS mu však už dnes odkázala, že rekonštrukciu vlády nežiada kvôli tejto téme. 

Kritika SaS nestojí na vakcíne Sputnik, jej nákupe či tlačovke na letisku, ale na neudržateľnom štýle vládnutia Igora Matoviča, reagovala popoludní strana vo vyhlásení na premiéra, ktorý napísal už dva statusy práve o tom, ako na neho koaliční partneri útočia kvôli Sputniku. 

„Je absurdné, aby sme boli namiesto konštruktívnej diskusie o rekonštrukcii vlády svedkami neustálych útokov a prekrúcania,“ uviedol predseda strany Richard Sulík.

17:35 – „Pozitívne ma prekvapila miera zhody medzi koaličnými partnermi. Ako vieme, rokovania budú pokračovať a veľmi si želám, aby takáto miera zhody bola medzi všetkými štyrmi koaličnými partnermi,“ vyhlásila prezidentka. 

17:29 – O malú chvíľu bude mať tlačovú konferenciu prezidentka Zuzana Čaputová. Hovoriť bude o záveroch stretnutia s Veronikou Remišovou a Richardom Sulíkom. 

16:48Richard Sulík vyhlásil, že je proti predčasným voľbám, ale vidí možnosť na upokojenie a zlepšenie situácie vďaka rekonštrukcii vlády. Sulík ani Remišová na otázky novinárov neodpovedali a odišli na rokovanie, ktoré zorganizoval Boris Kollár. 

16:45 Veronika Remišová na tlačovej konferencii po stretnutí s prezidentkou skonštatovala, že sa chce poučiť z chýb, ktoré vláda za prvý rok spravila. „Sme v momente, keď bilancujeme celý rok vlády a snažíme sa poučiť. Snažíme sa, aby sme ľuďom priniesli slušné a spravodlivé Slovensko. Momentálne vnímame aj vo vládnej koalícii a so znepokojením vidíme, že sa občania zaoberajú problémami vlády, hoci by sa vláda mala zaoberať problémami občanov,“ vyhlásila Remišová.

Šéfka Za ľudí potvrdila, že sa s prezidentkou bavili o rekonštrukcii vlády tak, aby krajina bola riadená efektívne. 

16:43 – Stretnutie u prezidentky Zuzany Čaputovej sa skončilo, predstavitelia Za ľudí a SaS budú mať spoločnú tlačovú konferenciu. 

16:40 – Richard Sulík sa ešte pred návratom do prezidentského paláca o 15.00 stretol s Borisom Kollárom. Informovala o tom reportérka TV Markíza na Instagrame.  

Martina Torokova/Instagram
Zdroj: Martina Torokova/Instagram

16:31 – Kým SaS a Za ľudí rokujú, Igor Matovič pokračuje v písaní statusov na Facebook. Informuje o tom, že štátu sa podarilo dohodnúť 100-tisíc vakcín BioNTech/Pfizer navyše.

„Okrem toho sa nám európski partneri, napriek ťažkej situácii, v ktorej sa sami nachádzajú, neustále ozývajú v reakcii na našu žiadosť o pomoc pre naše nemocnice. Rumunsko, Poľsko, Nemecko, Belgicko, Dánsko, Bulharsko, Slovinsko... od zdravotníckych tímov až po lôžka na jednotkách intenzívnej starostlivosti,“ píše premiér.

16:08 – Poslanec Za ľudí Ján Benčík vystúpi z klubu a prestane podporovať vládu, ak nedôjde k výmene premiéra a ministra zdravotníctva, povedal Denníku N. 

15:55 – Predstavitelia hnutia OĽaNO sa zúčastnia na stretnutí, ktoré zvolal predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár, potvrdil predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš.

Kollár pozval predstaviteľov OĽaNO, SaS a Za ľudí v stredu o 17.00 h do Národnej rady SR, aby si sadli za jeden stôl a diskutovali.

15:35 – Kritika SaS nestojí na vakcíne Sputnik, jej nákupe či tlačovke na letisku, ale na neudržateľnom štýle vládnutia Igora Matoviča, reaguje strana vo vyhlásení na premiéra.

„Je absurdné, aby sme boli namiesto konštruktívnej diskusie o rekonštrukcii vlády svedkami neustálych útokov a prekrúcania,“ uviedol predseda strany Richard Sulík. Opätovne uviedol, že premiér svojou rétorikou poštval proti sebe všetkých, od koaličných partnerov cez prezidentku a odborníkov až po primátorov a verejnosť.

15:19 – Kresťanská únia Anny Záborskej reaguje na koaličnú krízu. „Pred zasadnutím koaličnej rady a získaním jasných stanovísk od partnerov považujeme akékoľvek vyjadrovanie za predčasné. Rozhodnutia musia byť urobené po zrelej a pokojnej úvahe,“ odpísala strana.

15:15 – Stranu Za ľudí zastupujú na rokovaní s prezidentkou vicepremiérka Veronika Remišová, ministerka Mária Kolíková a podpredseda parlamentu Juraj Šeliga.

15:04 – Richard Sulík, Ivan Korčok a Veronika Remišová už sú v prezidentskom paláci na stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. 

14:55 Podľa politológa Juraja Marušiaka je vláda v štádiu klinickej smrti, a či sa z toho dostane, napovie až ďalší vývoj. Rozhodujúci bude postoj premiéra Igora Matoviča.


„Naďalej dokazuje, že je schopný nepredvídateľných rozhodnutí i neočakávaných spojenectiev. Aj túto situáciu sa bude snažiť využiť maximálne vo svoj prospech," povedal Marušiak pre TASR.

„V ostatných statusoch eskaluje konfrontáciu, nedá sa vylúčiť, že je ochotný riskovať aj predčasné voľby v záujme záchrany osobných preferencií,“ uviedol politológ. Nie je podľa neho vylúčená ani verzia menšinovej vlády. „A ak fantázii naozaj dáme priestor, tak je tu aj scenár vlády s tichou podporou Smeru. Javí sa to síce ako naozaj divoký nápad, ale v záujme záchrany svojej pozície by možno bol Matovič na niečo také schopný pristúpiť,“ naznačil politológ.

14:33Premiér Matovič napísal ďalší status, kým predstavitelia SaS a Za ľudí riešia koaličnú krízu s prezidentkou. Obhajuje nákup neregistrovanej vakcíny z Ruska. „Naši koaliční partneri tretí deň tvrdia, ako veľmi sme s Marekom zhrešili, keď sme malým-veľkým zázrakom dohodli dodávku 2 miliónov vakcín na Slovensko,“ konštatuje Igor Matovič. 


„11 mesiacov obhajujem nepopulárne a ťažké rozhodnutia, ktorých cieľom je chrániť životy a zdravie ľudí. 11 mesiacov mi v tom opakovane pre percentá obľuby podrážajú nohy ľudia, od ktorých by som skôr očakával podporu,“ dodáva Matovič, ktorý označil tajný nákup vakcíny z Ruska za ťažké rozhodnutie. 
 

„... ale nikdy som v ňom nezaváhal a ani neobanoval, že som to spravil,“ napísal na sociálnej sieti premiér. 

14:22 Zástupcovia SaS sa zúčastnia na stretnutí, na ktoré predstaviteľov koalície pozval predseda parlamentu a strany Sme rodina Boris Kollár, ak sa stretnutie uskutoční. 

Za ľudí sa k ponuke Kollára vyjadrí po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktoré je naplánované na 15.00 h. Uviedol to člen predsedníctva Roman Krpelan.


„Strana SaS je otvorená každému konštruktívnemu rokovaniu. Takže áno, ak stretnutie bude, zástupcovia SaS sa ho zúčastnia,“ skonštatoval hovorca SaS.

REFRESHER
Zdroj: REFRESHER

14:02Pred pár minútami zo stretnutia s prezidentkou odišli predstavitelia strany SaS – Richard Sulík, Ivan Korčok a Branislav Gröhling. Richard Sulík sa pravdepodobne vráti na stretnutie k prezidentke o 15.00, keď bude prítomná aj Veronika Remišová zo Za ľudí. 

14:00 – Ku koaličnej kríze sa už vyjadril aj Peter Pellegrini ako predseda strany Hlas-SD. Bývalý premiér pripomína, že nedávno predstavil prezidentke svoj nápad s úradníckou vládou, vďaka ktorému by boli na Slovensku predčasné voľby. 

„Vládna koalícia nemá čas zachraňovať životy pred pandémiou, ale má dostatok času na vnútorné spory. Nemá energiu vysvetľovať ľuďom nové hygienické pravidlá, no má dosť energie otravovať národ vzájomnými urážkami. Nemá odvahu priznať zodpovednosť za plné cintoríny, ale má dosť odvahy na vyhrážanie sa pádom vlády,“ konštatuje Pellegrini na Facebooku.

13:52 – Poslanec Jozef Pročko súhlasí s rekonštrukciou vlády. Navrhuje si so Sulíkom vymeniť ministerstvá. „Nech si Sulík zoberie ministerstvo zdravotníctva, keď si myslí, že teda to zvládne lepšie, a OĽaNO si zase na výmenu zoberie ministerstvo hospodárstva, čo zase ja vidím aj vo vzťahu k Štátnym hmotným rezervám ako dobrú rekonštrukciu vlády,“ napísal poslanec Pročko z OĽaNO na Facebooku.

13:48 – K aktuálnej situácii sa vyjadril aj predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šípoš. „Záchrana ľudských životov nemôže byť dôvodom na povalenie vlády Igora Matoviča,“ napísal na Facebooku. 

13:30Boris Kollár začal svoju tlačovku slovami o tom, že hnutie Sme rodina si nikdy s koaličnými partnermi neodkazovalo cez médiá. „Urobím to prvýkrát,“ povedal Kollár a vyzval Za ľudí, SaS a OĽaNO, aby sa prestali správať ako malé deti. 

Boris Kollár pozval koaličných partnerov k „ostrouhlému stolu“ o 17.00, aby poobrusovali hrany.  

13:25 – Apely prezidentky SR Zuzany Čaputovej na premiéra Igora Matoviča nezaberajú a nefungujú. Vyhlásil to politológ Pavol Baboš. „Nemyslím si, že Richard Sulík a Veronika Remišová idú za ňou, aby ju prosili, nech tlačí na Igora Matoviča. Táto predstava mi pripadá nereálna," poznamenal.

Do úvahy prichádzajú podľa Baboša akékoľvek možnosti. „Ak by sa dohodli na výmene ministrov, nie je nutná demisia alebo rezignácia premiéra. Ak by sa dohodli na výmene osoby na čele vlády, potom by musel najskôr Igor Matovič podať demisiu,“ dodal.

13:11 Čo v praxi znamená rekonštrukcia vlády a aké sú možnosti? Na Facebooku odpovedá ústavný právnik Peter Kresák. Upozorňuje, že rekonštrukcia vlády nie je výmena vlády. Pod rekonštrukciou vlády rozumie výmenu nie jedného, ale viacerých členov. 


„V prvom rade je to návrh predsedu vlády prezidentke SR na odvolanie jedného alebo viacerých členov vlády, potom to je demisia (vzdanie sa funkcie) jedného alebo viacerých členov vlády do rúk prezidentky SR a nakoniec aj možnosť NR SR vysloviť nedôveru jednému alebo viacerým členom vlády s následnou povinnosťou prezidentky SR takého člena/-ov vlády odvolať,“ hovorí Peter Kresák. 

„Treba však k tomu zrejme pridať aj to, že na uvedené kroky, s výnimkou subjektívnych rozhodnutí členov vlády o vzdaní sa funkcie, je potrebné dosiahnuť minimálne nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov NR SR,“ dodáva Kresák. 

12:58 – Igorovi Matovičovi sa nepáči, že niektorí ľudia a koaliční partneri považujú za aktuálny problém nákup ruských vakcín a jeho tlačovku z košického letiska.

„To sme naozaj tak hlboko klesli, že nám naozaj na zdraví a životoch ľudí vôbec nezáleží? To vážne chceme ľuďom brániť, aby sa zaočkovali vakcínou, ktorej dôverujú?“ píše na Facebooku.

12:40 – Podľa informácií Refresheru prišiel Richard Sulík na rokovanie s prezidentkou skôr, ako pôvodne avizoval. Na stretnutí sú aj ministri Branislav Gröhling a Ivan Korčok. Aj keď sa mali stretnúť so Zuzanou Čaputovou spoločne s Veronikou Remišovou až o 15.00, predseda SaS je v prezidentskom paláci už teraz.  

Sulík
Zdroj: TASR - Pavol Zachar

12:36 – Mimoriadne vyhlásenie predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) sa posúva na 13.30. 

12:27 – Igor Matovič sa k aktuálnej situácii vyjadril prostredníctvom statusu na Facebooku. Naráža aj na výsledky SaS a Za ľudí v parlamentných voľbách. 

„Áno, mnohým vysokopostaveným ľuďom v politike vyhovuje, aby tu zomieralo čo najviac ľudí a ľudia i ekonomika čo najviac trpeli. Riadia sa heslom – čím horšie na Slovensku, tým lepšie pre ich neúspešné strany, ktoré veľmi chceli vládnuť.


My buďme iní. Ukážme, že nám na ľuďoch záleží. Lebo zdravie a životy sú na prvom mieste,“ napísal predseda vlády.  

12:13 – Igor Matovič zatiaľ nepožiadal o stretnutie s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, potvrdil Refresheru hovorca Martin Strižinec. „Prezidentka sa stretne o 15.00 s predstaviteľmi SaS a Za ľudí, chcú ju informovať o výsledkoch rokovaní ich straníckych orgánov. Pán premiér doteraz o stretnutie nepožiadal,“ povedal Strižinec. 

 

11:59 – V súčasnosti nie je jasné, či predseda vlády Matovič už išiel rokovať s prezidentkou, resp. či má vôbec v pláne zúčastniť sa počas dnešného dňa stretnutia s hlavou štátu. 

11:41Koaličnú krízu spustil nákup vakcín Sputnik V. Predseda vlády Igor Matovič zorganizoval tajný nákup neregistrovaných vakcín z Ruska, pričom súčasťou diskusií nebola slovenská diplomacia a aj samotné dodanie očkovacích látok prebiehalo v utajení, až kým si na nákladné lietadlo premiér nepočkal na košickom letisku. Krátko po zverejnení informácie odišiel z koalície poslanec Za ľudí Tomáš Valášek.

Už niekoľko týždňov až mesiacov v koalícii panuje napätá atmosféra kvôli nezvládaniu pandémie na Slovensku, problematickej komunikácii a osobným útokom cez médiá. 

Predseda SaS po minulotýždňovom rokovaní vlády vyhlásil, že je ochotný stať sa ministrom zdravotníctva. „Marek nemá na to, aby viedol to ministerstvo, nehrajme sa na slepú babu,“ dodal Sulík s tým, že Krajčí preberá zodpovednosť za veľkú časť obetí. Za zvyšok podľa Sulíka môže Matovič.


SaS ŽIADA REKONŠTRUKCIU VLÁDY


11:32 – Strana SaS zhrnula svoj postoj v statuse na Facebooku. „Nedávame žiadne ultimáta, ale máme jasnú predstavu. Požiadavkou SaS je otvoriť debatu o rekonštrukcii vlády, budeme sa o nej rozprávať so všetkými partnermi a relevantnými hráčmi,“ píše strana.

„Sme proti predčasným voľbám a plne rešpektujeme pomer síl, ktorý občania jednotlivým stranám dali, a rešpektujeme, že Igor Matovič je šéf strany, ktorá získala vo voľbách najväčší mandát. Zároveň však premiér proti sebe poštval všetkých vrátane prezidentky, koaličných partnerov, vedeckej obce a občanov. Pozíciu vlády v súčasnom zložení považujeme preto za neudržateľnú,“ uviedla strana.

11:22 – „Situácia je vážna a potrebujeme si veľa vecí vydebatovať,“ vyhlásil po rokovaní vlády Branislav Gröhling. 

11:20 – O 13.00 bude informovať o svojom postoji predseda Sme rodina Boris Kollár.

11:18 – Premiér Igor Matovič odišiel po rokovaní vlády a novinárom neodpovedal na otázky. Povedal, že poobede bude mať tlačovú konferenciu. Zatiaľ nie je jasné, či za prezidentkou pôjde aj predseda vlády. 

11:13Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová sa dnes o 15.00 stretne v prezidentskom paláci s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Témou stretnutia bude aktuálna politická situácia. V rovnakom čase sa stretne s prezidentkou aj Richard Sulík.

REFRESHER
Zdroj: REFERESHER

11:09„Podporíme rekonštrukciu vlády, v rámci ktorej pôjdu na stôl všetky mená vrátane môjho,“ povedal Richard Sulík, podľa ktorého by bola chyba vynechať z tejto diskusie prezidentku.

Svoju predstavu Richard Sulík médiám prezradiť nechcel, najprv sa plánuje porozprávať v rámci koalície. Rozhovor s predsedom vlády Igorom Matovičom o rekonštrukcii vlády ešte neviedol. „Ťažko môžeme takto ďalej fungovať,“ povedal Sulík. 

Sulík vyhlásil, že jeho strana má konkrétne požiadavky, ako by mala rekonštrukcia vlády vyzerať. Podľa jeho slov nejde len o hlavu ministra zdravotníctva Krajčího. 

11:06 – Richard Sulík informuje o záveroch zo včerajšieho rokovania republikovej rady. „Po niekoľkohodinovom rokovaní sme sa stretli aj so stranou Za ľudí. Máme jeden problém, ktorým je, že nastal čas, aby sme sa bavili o rekonštrukcii vlády,“ vyhlásil Richard Sulík. 

„Nestáva sa to každý deň, treba k tomu pristupovať citlivo,“ vyhlásil s tým, že momentálne prebiehajú stretnutia.

Odporúčané
Tlačovka premiéra Matoviča na letisku vraj nebola vítaním vakcíny, chcel nahnevať „bratislavskú kaviareň“, pomohla mu RTVS Tlačovka premiéra Matoviča na letisku vraj nebola vítaním vakcíny, chcel nahnevať „bratislavskú kaviareň“, pomohla mu RTVS 3. marca 2021, 10:35

10:55 – Podľa informácií Aktuality.sk aj Refresheru vstúpi do rokovaní v rámci koaličnej krízy aj prezidentka Zuzana Čaputová. Potvrdil to aj Richard Sulík.

Stretnutie o rekonštrukcii vlády by mohlo prebehnúť ešte dnes. 

10:50 –  Strana Za ľudí včera do neskorých večerných hodín rokovala na svojom predsedníctve o zotrvaní, resp. odchode z vládnej koalície. Rovnako zasadala včera aj republiková rada strany SaS. Predseda Richard Sulík v relácii Na telo plus pred zasadnutím pripustil, že sa budú rozprávať aj o prípadnom odchode z koalície, cieľom však podľa neho bolo nájsť spôsob vyvodenia zodpovednosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia