Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2021, 19:43
Čas čítania 1:14
Viktor Kniš

Pjoni uzavrie Týždeň Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v Novej Cvernovke

KULTÚRA NOVÁ CVERNOVKA
Uložiť Uložené

Jonatán Pastirčák alias Pjoni zahrá zo Zborovne Novej Cvernovky. Jeho online vystúpenie uzavrie sériu podujatí v rámci Týždňa Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Slovensko si od 21. februára 2021 pripomína dôležité výročie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Investigatívneho novinára zavraždili kvôli jeho práci a šikovnú archeologičku len preto, lebo bola v tom čase v dome vo Veľkej Mači. 

Aj keď vykonávateľov vraždy aj sprostredkovateľa odsúdili, obžalovaných podozrivých objednávateľov súd oslobodil a rozhodovať o nich bude až Najvyšší súd. Spomienku na Jána a Martinu si pripomína aj Nová Cvernovka, ktorá zorganizovala nabitý týždňový program. Ten zavŕšia túto nedeľu v podaní hercov a talentovaného hudobníka. 

Herci a herečky budú čítať z textov Jána Kuciaka, ktorý v článkoch na portáli Aktuality.sk vďaka svojim jedinečným analytickým schopnostiam odhaľoval cez otvorené zdroje korupciu na najvyšších poschodiach v štáte. Dvojnásobná úkladná vražda je však nielen útokom na slobodu slova a médií, ale aj tragédiou dvoch mladých ľudí, ktorí mali život pred sebou. 

Program:
 
18:00 Herci a herečky čítajú články Jána Kuciaka
- premiéra: youtube.com
- vystúpia: Lenka Libjaková, Jana Kovalčíková, Peter Tilajčík, Pavol Šimun, Šimon
Ferstl, Braňo Mosný

20:00 PJONI: in memory of Ján and Martina
- premiéra: youtube.com

Viac informácií nájdeš na oficiálnej facebookovej stránke.

Štvrtková diskusia „Kto ohrozuje slobodu médií“ je stále dostupná na Facebooku.

Odporúčané
Šéfredaktor Aktuality.sk: Vláda Matoviča a Fica sa nedá porovnávať, nie je to iná liga, ale iný šport (Rozhovor) Šéfredaktor Aktuality.sk: Vláda Matoviča a Fica sa nedá porovnávať, nie je to iná liga, ale iný šport (Rozhovor) 21. februára 2021, 9:30

Kto je Jonatán Pastirčák alias Pjoni?

Pjoni je hudobný producent, skladateľ a zvukový inžinier. Študoval hudobnú produkciu a zvukové inžinierstvo na SAE Institute v Londýne. Hudbe sa venuje už od svojich desiatich rokov, keď spolu so svojím rovesníkom Adamom Matejom založil skupinu Tucan.

Neskôr začal tvoriť elektronickú a elektroakustickú hudbu. Ako duo Ink Midget & Pjoni získal ocenenie Radio Head Award. Bol súčasťou mnohých improvizačných zoskupení (Veni Academy a Musica Falsa Et Ficta).


Jonatán Pastirčák skomponoval hudbu do viacerých krátkometrážnych a dlhometrážnych filmov a divadelných a tanečných predstavení (Skrat, Trakt). Spolupodieľal sa na tvorbe niekoľkých audiovizuálnych inštalácií a performance, napríklad Plain, ktorá bola uvedená aj v newyorskom Pioneer Works. V rámci svojej koncertnej kariéry odohral koncerty v USA, Anglicku, Nemecku, Rakúsku, Nórsku, Poľsku, Ukrajine, v Česku a na Slovensku.

Domov
Zdieľať
Diskusia