Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2021, 17:54
Čas čítania 0:55
Daniel Mikolášik

USA majú nového prezidenta. Joe Biden oficiálne zložil prísahu počas nezvyčajnej inaugurácie

NEWS USA
Uložiť Uložené

Vo veku 78. rokov sa stal doposiaľ najstarším zvoleným prezidentom v histórii Spojených štátov.

Joe Biden bol dnes počas inaugurácie vo Washingtone vymenovaný do úradu, stal sa tak už oficiálne novým prezidentom USA. Vo veku 78. rokov sa stal doposiaľ najstarším zvoleným prezidentom v histórii Spojených štátov.

Išlo o pomerne nezvyčajnú inauguračnú ceremóniu. Nezúčastnil sa jej totiž odchádzajúci prezident Trump, čím sa stal prvým bývalým prezidentom USA od roku 1869, ktorý neprišiel na inauguráciu svojho nástupcu.

Oproti doterajším inauguráciám bola dnešná tiež menej okázalá a prebehla za prísnych bezpečnostných opatrení a pre koronavírus absentovali aj davy podporovateľov, informuje CNN.

Víťaz prezidentských volieb za demokratov zložil prísahu do rúk predsedu najvyššieho súdu Johna Robertsa. Okrem Bidena zložila prísahu aj prvá viceprezidentka v histórii USA Kamala Harris. Prísahu zložila do rúk Sonie Sotomayor, sudkyne najvyššieho súdu. Kamala vo funkcii viceprezidentky USA pôsobí ako historicky prvá žena. Rovnako aj ako prvá osoba ázijskoamerického a afroamerického pôvodu.

Počas svojho inauguračného prejavu poďakoval svojim predchodcom, no hovoril aj o koronavíruse. „Počas minulého roku pre koronavírus zomrelo viac Američanov, ako počas druhej svetovej vojny. Príbeh Ameriky nestojí na jednom z nás alebo na niektorých z nás, ale na každom z nás,“ povedal nový prezident.

Joe Biden
Zdroj: TASR/AP

„Poďme sa navzájom počúvať, navzájom sa vidieť a navzájom si preukazovať rešpekt,“ vyzval Biden. „Chcem vám prisľúbiť, že budem prezidentom všetkých Američanov a budem rovnako tvrdo bojovať za tých, ktorí ma nepodporovali, ako za tých, ktorí ma podporovali,“ povedal.


Bidenov prvý akt v úrade prezidenta bola výzva všetkým ľuďom, aby si v tichej modlitbe spomenuli na všetky obete koronavírusu. Následne na to na krátky čas prestal rozprávať a ponoril sa do modlitby. Potom pokračoval v prejave.

Domov
Zdieľať
Diskusia