Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
5. januára 2021, 19:39
Čas čítania 0:58
Miriam Rumanková

Zálohovať PET fľaše by sme mohli už od začiatku budúceho roka. Za jeden vrátený obal dostaneš 15 centov

NEWS PET FĽAŠE ZÁLOHOVANIE
Uložiť Uložené

Plastové fľaše už nebudeme musieť krčiť.

Na Slovensku by sme mohli prostredníctvom zálohovania PET fliaš vyzbierať minimálne 90 % plastových fliaš a plechoviek. S týmto plánom dnes vystúpil minister životného prostredia Ján Budaj na online tlačovej konferencií. Spustenie projektu by sme mali očakávať na začiatok budúceho roka, aj napriek tomu, že rezort si uvedomuje to, že počas 12 mesiacov ich čaká neľahká situácia. Informuje o tom portál Aktuality.sk.

Za nápoj v plastovej fľaške alebo plechovke si priplatíme o 15 centov naviac, ktoré nám pri zálohovaní budú vrátené naspäť. „Som presvedčený, že nikto nebude zahadzovať plechovku ani plastové obaly,“ povedal minister Ján Budaj. Pôvodne sa však počítalo s nižšou sumou.

Odporúčané
8-poschodový hotel a stovky nových chát uprostred národného parku. Výstavba v Jasnej sa vymkla spod kontroly, zastaví to petícia? 8-poschodový hotel a stovky nových chát uprostred národného parku. Výstavba v Jasnej sa vymkla spod kontroly, zastaví to petícia? 18. decembra 2020, 9:28

Zálohovať budeme môcť nápojové obaly s objemom od 0,1 do troch litrov, ktoré budú mať príslušný kód. Vrátiť ich budeme môcť na 6 500 odberných miestach po celom Slovensku, a to aj prostredníctvom automatov. „V malých predajniach správca zabezpečí aj bez automatu malý skener, ktorým prejde po fľaši a spotrebiteľ tak dostane peniaze,“ doplnil Ján Budaj.

Ministerstvo sľubuje vďaka zálohovaniu menej odpadu. Okrem toho úrad plánuje spustenie kampane za zbieranie plastových fliaš, ktoré sú odhodené v prírode. Na Slovensko sa ročne podľa informácií dostane miliarda PET fliaš a z tohto dve pätiny končia na skládkach.

PET fľaška
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

„Dôležité pre systém, aby rozpoznal či je fľaša registrovaná, a tým pádom aj zálohovaná je, aby bol čitateľný EAN kód, ktorý je na fľaši. Istá miera stlačenia je možná, ale systém načítava aj tvar fľaše, takže mala by byť spôsobilá na prijatie, to znamená, že nie úplne pokrčená,“ informovala zástupkyňa správcu zálohovacieho systému Lucia Morvai.

Domov
Zdieľať
Diskusia