Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2021, 14:54
Čas čítania 1:06
Tímea Krauszová

Nitrianskej nemocnici požičali kolegovia z Prešova pľúcne ventilácie. Hneď po prevoze ich začali využívať kritickí pacienti

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Do Nitry previezli 5 ventilácií.

Rezort obrany zabezpečil 1. januára vo večerných hodinách leteckú prepravu piatich pľúcnych ventilácií z Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana Prešov do Fakultnej nemocnice Nitra. „Prešovská nemocnica má kapacitu pomôcť a tak nitrianskej nemocnici päť pľúcnych ventilácií pre pacientov s ochorenim COVID-19 požičala,“ informuje Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku.

Pomáhali vojaci

Na prevoz z Prešova využili vojenský vrtuľník UH-60 Black Hawk, ktorý prepravil náklad na Sliač. Pre zlé počasie odtiaľ zariadenia do Nitry previezli pozemnou technikou Ozbrojených síl SR.

Odporúčané
10 najlepších seriálov roka 2020 10 najlepších seriálov roka 2020 2. januára 2021, 9:39

„Vojaci aj naša technika sú plne k dispozícii pre potreby a podporu zdravotníctva v boji s pandémiou. Vzhľadom na kritickú situáciu sme okamžite zareagovali na žiadosť krízového koordinačného centra Ministerstva zdravotníctva SR na prevoz životne dôležitých zdravotníckych zariadení Chirana Medical s unikátnou viacúrovňovou pľúcnou ventiláciou,“ priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).


Spoluprácu s rezortom obrany ocenil aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). „Ďakujeme kolegom z rezortu obrany za neustálu spoluprácu pri boji s ochorením COVID-19.  Po plošnom a celoplošnom testovaní, ktoré sa podarilo zrealizovať aj vďaka 'kostre', ktorú armáda pri organizácii vytvorila, nám pomáhajú kontinuálne,“ povedal s tým, že nákup pľúcnych ventilátorov na jar bol zjavne správny krok.

„Ich transport za pacientom je bezpochyby oveľa lepšie riešenie ako transport pacienta na iné miesto na Slovensku. Vďaka dostatku ventilátorov môžeme v týchto dňoch zachraňovať ľudské životy. “ 

Ako doplnil štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura, jedným z cieľov zriadeného koordinačného krízového centra na ministerstve je aj nachádzanie riešení v takýchto krízových situáciách. „Viem, že hneď večer boli dva ventilátory okamžite použité pre kritických pacientov. Nepochybujem, že ktorákoľvek z nemocníc, ak bude môcť pomôcť, tak v týchto dňoch urobí,“ skonštatoval. Za pomoc sa už poďakoval aj  riaditeľ nitrianskej fakultnej nemocnice MUDr. Milan Dubaj, PhD. 

Domov
Zdieľať
Diskusia