Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2020, 12:13
Čas čítania 2:01
Viktor Kniš

Milan Lučanský sa zranil pri „nešťastnom páde“, potvrdila kontrola generálnej prokuratúry

NEWS
Uložiť Uložené

Bývalého policajného prezidenta museli hospitalizovať po tom, čo utrpel zranenia vo svojej cele. Prípad po medializovaných informáciách preverovala aj generálna prokuratúra.

Zranenie obvineného policajného exprezidenta Milana Lučanského nespôsobila iná osoba. Mal sa zraniť pri nešťastnom páde, uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka na základe výstupov z mimoriadnej previerky.

Spravil aj veľa dobrého

Generálny prokurátor doplnil, že dozoroví prokurátori dospeli k jednoznačnému záveru, že pri výkone väzby u obvineného nedošlo k porušeniu žiadnych predpisov. Preskúmané boli kamerové záznamy, osobné spisy obvineného, interná dokumentácia ústavu, vyjadrenia príslušníkov ústavu, tiež tamojšieho lekára. Pri kontrole vykonali aj pohovor s Milanom Lučanským. 

Žilinka zdôraznil, že výkon väzby a trestné stíhanie obvinených by nemalo byť zneužívané zo strany laickej, odbornej verejnosti a médií na rôzne účely. Vyzval na rešpektovanie prezumpcie neviny. „V tomto prípade je okaté, že to tak nebolo. Mala by sa rešpektovať dôstojnosť a súkromie obvineného,“ poznamenal. Podľa Žilinku spravil Milan Lučanský pre spoločnosť aj veľa dobrého.

Milan Lučanský v slávnostnej uniforme.
Milan Lučanský v slávnostnej uniforme. Zdroj: TASR

Udalosť nemá žiadneho priameho svedka

Obvinený Lučanský sa v svojej cele zranil krátko po vzatí do väzby. Následne viaceré médiá vrátane Refresheru zverejnili informácie, na základe ktorých mal bývalý policajný prezident utrpieť zranenia vážneho charakteru, ktoré mohol spôsobiť aj neúspešný pokus o samovraždu. 

„Špekulácie, že malo byť toto zranenie spôsobené snáď aj samovražednými sklonmi, sú neprípustným zásahom do práv obvineného. Toto sa vykonanou previerkou vylúčilo,“ vyhlásil generálny prokurátor Maroš Žilinka. 

K prípadu sa vyjadrila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá vylúčila cudzie zavinenie. Podľa lekárov nie sú pravdivé medializované informácie o zdravotnom stave Lučanského, ktoré súviseli s krvácaním do mozgu, viacnásobnou zlomeninou nadočnicového oblúka, okom mimo očnej jamky a 11-hodinovou operáciou.

Ohľadom údajného pokusu o samovraždu Kolíková tvrdí, že väznica v Prešove neeviduje takýto pokus, vychádzajú však len z verzie, ktorú im mal povedať Milan Lučanský.

Domov
Zdieľať
Diskusia