Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. decembra 2020, 8:36
Čas čítania 1:01
Adam Novosad

Poslanci s koronavírusom môžu ísť do parlamentu. Hlavný hygienik upravil vyhlášku, aby pomohol vláde predĺžiť núdzový stav

NEWS
Uložiť Uložené

Krátko pred vypršaním núdzového stavu zmenil Ján Mikas vyhlášku.

Vládna koalícia sa v parlamente dostala do takej nepríjemnej situácie, že ju musel zachraňovať hlavný hygienik Ján Mikas s novou vyhláškou. Do parlamentu samozrejme doteraz nemohli prísť poslanci, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, a takíto zákonodarcovia museli vydržať desať dní v karanténe ako bežný občan, píše Denník N.

Poslanci však od začiatku pandémie nezmenili rokovací poriadok Národnej rady SR, a tak svoje povinnosti nemôžu vykonávať prostredníctvom internetu. Háčik doteraz spočíval v tom, že aj keď mala súčasná forma lockdownu platiť až do 10. januára, v skutočnosti núdzový stav končí 29. decembra.

Hlavný hygienik pustil do parlamentu poslancov pozitívnych na koronavírus. Inak by nevedeli predĺžiť núdzový stav
Zdroj: TASR

Krátko pred Vianocami nemala vládna koalícia k dispozícii dostatok poslancov na predĺženie trvania núdzového stavu práve preto, že niektorí poslanci mali koronavírus, alebo museli preventívne zostať v karanténe. Predĺženie núdzového stavu si vyžaduje ústavnú väčšinu 90 hlasov, lenže pred sviatkami malo karanténu naordinovanú viac ako 5 koaličných poslancov.

Domov
Zdieľať
Diskusia