Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2020, 14:11
Čas čítania 0:42
Miriam Rumanková

Švajčiarsky parlament umožní manželstvá osôb rovnakého pohlavia. O schválení zákona rozhodnú Švajčiari v referende

NEWS LGBT+ ŠVAJČIARSKO
Uložiť Uložené

Návrh zákona umožňuje nielen manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ale poskytuje lesbickým párom aj prístup k darcovstvu spermií.

Švajčiarsky parlament v piatok schválil návrh zákona o manželstvách párov rovnakého pohlavia. Konečné rozhodnutie budú mať samotní Švajčiari v referende. Plebiscit iniciuje kresťanská ultrakonzervatívna politická strana Federálna demokratická únia. Informuje o tom portál DW.

„Parlament v záverečnom hlasovaní vyslovil svoj súhlas za manželstvá pre všetkých! Toto je historické víťazstvo LGBT komunity,“ napísala vo svojom Twitteri švajčiarska organizácia Amnesty international.

Odporúčané
Slaytiiina: Všetci v slovenskom šoubiznise fetujú a množstvo známych mužov tají svoju sexuálnu orientáciu (Rozhovor) Slaytiiina: Všetci v slovenskom šoubiznise fetujú a množstvo známych mužov tají svoju sexuálnu orientáciu (Rozhovor) 6. decembra 2020, 14:21

Kontroverzný je bod návrhu, ktorý by mal umožniť lesbickým párom prístup k darcovstvu spermií. Plánované referendum bude pripravovať združenie Rainbow Families, ktoré vzniklo v roku 2010 a jeho cieľom je obhajovať práva rodičov homosexuálov.

Švajčiarsko je jedným z mála európskych štátov, kde manželstvá osôb rovnakého pohlavia nie sú legálne. V krajine sa môžu uzatvárať registrované partnerstvá, ktoré ale neposkytujú partnerom také práva, aké by im prislúchali v manželstve.

Vláda tiež riešila zjednodušenia zmeny mena alebo pohlavia v dokladoch totožnosti. Transsexuáli tak budú teraz môcť urobiť bez toho, aby museli mať špeciálne povolenie od lekára alebo súdu. Minimálny vek pre právne zmeny tohto typu sú 16 rokov a žiadateľ si zaplatí približne 900 eur.

Odporcovia návrhu potrebujú na spustenie referenda zozbierať za 100 dní 50 000 podpisov. Podľa prieskumov súhlasí s manželstvami rovnakého pohlavia až 80 % Švajčiarov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia