Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
4. decembra 2020, 14:25
Čas čítania 5:16
Daniel Mikolášik

Ktorý čokoládový Mikuláš je najlepší? Ochutnali sme Orion, Merci či Milku, najviac však sklamalo Figaro

Ktorý čokoládový Mikuláš je najlepší? Ochutnali sme Orion, Merci či Milku, najviac však sklamalo Figaro
Zdroj: REFRESHER
GASTRO VIANOCE
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

TEST 8 čokoládových Mikulášov: Ktorý chutí ako margarín a prečo je lentilkový len marketingový ťah?

Predvianočný čas je v plnom prúde, onedlho sa bude navyše sláviť sviatok sv. Mikuláša. Ten sa automaticky spája najmä so sladkosťami, cukrovinkami, ovocím či arašidmi. 

Neodmysliteľnou súčasťou každého mikulášskeho balíčka je aj postavička čokoládového Mikuláša. V slovenských supermarketoch nájdeš bohatý výber od rôznych výrobcov ako Orion, Figaro, Milka či Merci. 

Odporúčané
Test mliečnych čokolád: 11 štandardných tabličiek z bežných potravín Test mliečnych čokolád: 11 štandardných tabličiek z bežných potravín 17. apríla 2020, 14:25

Ktorý Mikuláš je však najlepší? Vybrali sme sa do štyroch rôznych supermarketov (Tesco, Billa, Lidl a Kaufland) a vybrali sme 8 kusov od rozličných výrobcov či značiek. Do úvahy sme brali parametre ako chuť, zloženie, gramáž či cenu a hodnotili od 1 do 10. 

V článku je prezentovaný subjektívny názor troch testujúcich. Čokoládových Mikulášov sme zoradili zostupne od najmenej chutného až po ten najlepší. Ceny sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho obchodného reťazca.

TEST 8 čokoládových Mikulášov: Ktorý chutí ako margarín a prečo je lentilkový len marketingový ťah?
Zdroj: REFRESHER

Wolnosc

Gramáž: 60 g
Cena: 0,39 €
Hodnotenie: 1/10

Suverénne najhoršie hodnotenie v našom teste získal čokoládový Mikuláš od poľského výrobcu Wolność. Naše očakávania sa v tomto prípade naplnili. Už nekvalitný obal naznačoval, že nepôjde o žiadnu vysokopercentnú čokoládu s veľký podielom kakaa.

Farba tejto „čokolády“ bola jedna z najtmavších, avšak na niektorých častiach vyblednutá, ako keby jej končila spotreba (na obale bol dátum spotreby marec 2022). Počas konzumácie bolo cítiť klasickú nekvalitnú margarínovú arómu, ktorá bola omnoho výraznejšia, ako chuť kakaa. 

Odporúčané
Testovali sme jedlo na Vianočných trhoch v Bratislave. Ktorý stánok odporúča foodbloger Čoje a kde majú najlepšiu cigánsku? Testovali sme jedlo na Vianočných trhoch v Bratislave. Ktorý stánok odporúča foodbloger Čoje a kde majú najlepšiu cigánsku? 24. novembra 2019, 9:41

Výrobca cukrom rozhodne nešetril, Mikuláš bol presladený a chuť bola až nepríjemná. Ani jeden z testujúcich sa neodvážil na viac ako jedno sústo. Nepríjemným bol tiež fakt, že sa čokoláda lepila na podnebie v ústach a zuby.

Okrem nelahodnej chuti a nevábivej vône nás zamrzelo aj zloženie uvedené na obale, v ktorom sme sa dozvedeli, že produkt obsahuje rastlinný (palmový) tuk (odborníci pritom upozorňujú na devastačné dôsledky výroby palmového oleja), a tiež množstvo stabilizátorov a emulgátorov. Z nášho testu si odnáša zaslúžený 1 bod z 10.

 

test coko mikulas
Zdroj: REFRESHER
Odporúčané
Test croissantov: Ktorý balený croissant z obchodu chutí najlepšie? Test croissantov: Ktorý balený croissant z obchodu chutí najlepšie? 15. novembra 2020, 12:30

Lentilky

Gramáž: 85 g
Cena: 1,69 €
Hodnotenie: 2/10

Po odbalení nás okamžite pobavila forma, v ktorej Mikuláša odlievali. Dizajn bol bez tváre či akýchkoľvek detailov. Rovnako ako v predošlom prípade bola čokoláda tmavšia. Zhodli sme sa na tom, že okrem toho bola tiež najtvrdšia spomedzi všetkých testovaných. V oblasti hlavy dokonca až tak, že sa na prvýkrát nedala odhryznúť.

Chuťovo nezaujímavá, až nepríjemná. Museli sme si dokonca overiť, či náhodou nejde o mentolovú čokoládu, pretože doslova chutila ako zubná pasta alebo žuvačky. Okrem toho mala pomerne horkú dochuť. V zložení nás opäť sklamal palmový olej, kakaová sušina však bola už na vyššej úrovni – 30 %.

Zaujímavým robil Mikuláša len fakt, že spomedzi ostatných mal ako jediný „plnku“ v podobe lentiliek. Pri nich však opäť došlo k sklamaniu, keďže ich bolo len veľmi málo a dokonca sa nám zdalo, že chuťovo sú horšie a rozmerovo menšie ako klasické lentilky, hoci ich vyrába rovnaký výrobca – Orion.

To, že je tento Mikuláš iný, je však len marketingový ťah, ktorý núti deti vyskúšať ho, no chuťovo zaostáva za drvivou väčšinou ostatných čokoládových Mikulášov. V teste obstál s dvomi bodmi z 10. 

test coko mikulas
Zdroj: REFRESHER
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91951 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý Mikuláš obsahuje najviac kakaovej sušiny
  • Prečo Figaro sklamalo
  • Ktorý čokoládový Mikuláš chutil najlepšie a ktorý je „najčokoládovejší“
  • O ktorom testujúci povedali, že chutí ako mentolová zubná pasta
  • Ktorí Mikulášovia obsahujú rastlinné tuky a mal by si sa im preto vyvarovať
  • Ktorý bol najdrahší
Domov
Zdieľať
Diskusia