Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. decembra 2020, 9:05
Čas čítania 1:07
Tímea Krauszová

Budú biele Vianoce? Klimatológ prezradil, aké počasie nás čaká

NEWS POČASIE SLOVENSKO VIANOCE
Uložiť Uložené

Z roka na rok je pre klimatické zmeny stále ťažšie predpovedať počasie.

Na niektorých miestach na Slovensku snežilo už cez víkend, dnes ráno sa aj v Bratislave ľudia zobudili do (veľmi tenkej) snehovej pokrývky. Nenechaj sa však zmiasť, sneh začiatkom decembra vôbec nezaručuje biele Vianoce, upozorňuje klimatológ SHMÚ Pavol Faško.

V rozhovore pre TV Markíza povedal, že zimy na Slovensku sú teplotne veľmi nestabilné. „Kolísanie teplotných podmienok býva také výrazné, že bráni systematickejšiemu kumulovaniu snehovej pokrývky.“ Aké počasie teda očakáva počas sviatkov?

Odporúčané
Michal: Namiesto školy som bral pervitín. Šesť nocí som bol vkuse hore (Rozhovor) Michal: Namiesto školy som bral pervitín. Šesť nocí som bol vkuse hore (Rozhovor) 2. decembra 2020, 18:04

Kedysi sme vedeli, aké budú Vianoce už v lete, dnes tápame v neistote

V minulosti sa dalo už v letných mesiacoch predpovedať, aké bude počasie v zime. Za posledných 50 rokov sa klíma natoľko zmenila, že akákoľvek spojitosť medzi letom a zimou vymizla a vedci sú radi, ak majú jasnú predstavu aspoň o nadchádzajúcom týždni.

Globálne otepľovanie je veľmi citeľné a podľa Faška sa tým mení režim zamŕzania a dĺžka výskytu ľadu v Severnom ľadovom oceáne. Ten ovplyvňuje počasie v Európe zásadným spôsobom a pravidlá, ktoré platili v minulosti, už vraj stratili význam.

sneh,vianoce,biele
Zdroj: TASR - Adriána Hudecová

Zostalo nám aspoň niekoľko prejavov počasia, ktoré sa opakujú cyklicky. „V ročnom režime teploty vzduchu sa u nás v období okolo Vianoc prejavuje kladná teplotná anomália, ktorá sa zvykne spomínať ako vianočný odmäk a v súčasnosti je výstižnejšie skôr vianočné oteplenie,“  povedal Faško pre Markízu. Zasnežené Vianoce sa budú zrejme stále častejšie vyskytovať len v koledách.

Už minulé roky sme nemali všade biele Vianoce, v roku 2019 na Štedrý deň namerali v Poprade sedem, v Bratislave až desať stupňov. Hoci sme zvyknutí po odmäku očakávať ochladenie začiatkom roka, rok 2020 nám vzal naozaj všetky istoty a nemôžeme sa už ani na toto spoľahnúť.  Podľa klimatológa môže pokojne nastať nadnormálne teplo aj na prelome starého a nového roka, ukazujú tak aj skúsenosti z posledných desiatich rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia