Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2020, 19:06
Čas čítania 1:03
Lukáš Čelka

Tyranský personál v centre pre seniorov v Prievidzi: Starčekov vraj zväzovali, zamykali a sprchovali v studenej vode

NEWS
Uložiť Uložené

Kontrolná správa od Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím popisuje rôzne zlyhania personálu tohto zariadenia.

Priväzovanie o kreslo, zamykanie klientov na izbách alebo sprchovanie v studenej vode, to mala byť krutá realita v centre pre seniorov v Prievidzi. Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím potvrdil prvotné zistenia ministerskej kontroly v tomto zariadení, informoval o tom portál Aktuality.

Kontrolná správa od komisárky popisuje rôzne prípady zlyhania vedenia zariadenia, ako aj nevhodné zaobchádzanie so seniormi. V niektorých bodoch potvrdzuje aj pochybenia, ktoré zistila ministerská kontrola. 

Podľa týchto zistení personál priväzoval seniorov plachtami a pásmi, zanedbával ich individuálne potreby a nerešpektoval ich súkromie. V centre seniorov mala vládnuť atmosféra strachu a na spory zamestnancov doplácali starčekovia, ktorí neraz kvôli týmto podmienkam z centra aj ušli.

Škandalózne správanie personálu v dome seniorov sa prevalilo už v apríli tohto roku

Dom seniorov sa dostal do povedomia už v apríli, kedy mala byť vnučka jednej zo stareniek žijúcich v tomto zariadení svedkom útoku na svoju babičku zo strany personálu. Keď ju prišla po dlhej dobe navštíviť do domova, videla cez pootvorené dvere na izbe, ako jej opatrovateľka počas kŕmenia dala facku, v tom čase o prípade informoval portál Pluska.

Po tomto incidente sa vynorilo mnoho ďalších svedectiev, ktoré len potvrdzovali zlé zaobchádzanie zo seniormi.  „Cez studenú chodbu sme nahých seniorov nedôstojne nosili len s malým uteráčikom zakrývajúcim prirodzenie. Jedna opatrovateľka dokonca nastriekala seniorovi miesto peny na zadok osviežovač vzduchu. Česť výnimkám, sú tam aj dobré opatrovateľky, ale tie sa boja jednej sanitárky, ktorá sa nimi baví ako s deťmi,“ povedala pre rovnaký portál bývalá zamestnankyňa centra.

Tento prípad už prerástol hranice Prievidze, zaujíma sa oň napríklad aj prezidentka Zuzana Čaputová a trenčianska župa.

Domov
Zdieľať
Diskusia