Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. decembra 2020, 19:00
Čas čítania 2:11
Viktor Kniš

Milan Lučanský sa pokúsil o samovraždu, chcel sa obesiť v cele. Jeho stav je kritický

NEWS SAMOVRAŽDA
Uložiť Uložené

Informáciu pre Denník N potvrdilo aj ministerstvo spravodlivosti.

Podľa informácií viacerých denníkov sa bývalý policajný prezident Milan Lučanský vo väzbe pokúsil o samovraždu. Informáciu pre Denník N potvrdilo aj ministerstvo spravodlivosti.

„Musíme oznámiť veľmi nepríjemnú správu, že dnes podvečer prišlo v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove k mimoriadnej udalosti, pri ktorej sa väzobne stíhaný M. Lučanský pokúsil o samovraždu. Stalo sa tak napriek tomu, že bol pravidelne monitorovaný a bolo mu poskytované aj psychologické poradenstvo. Jeho stav je kritický,“ uviedlo ministerstvo.

Ministerstvo poskytne bližšie informácie na stredajšom brífingu. Situáciu preverí aj generálna prokuratúra, Maroš Žilinka ide do Prešova.

Podľa informácií Denníka N sa Milan Lučanský obesil na teplákovej bunde. Príslušníci ZVJS ho kontrolovali každých 30 minút. Prednedávnom ho navštívil aj psychológ, ktorý vylúčil samovraždené sklony.

Zrejme nešlo o prvý pokus o obesenie. O neúspešnom pokuse o samovraždu Milana Lučanského informoval Refresher ešte 12. decembra. Redakcii to potvrdili tri nezávisle zdroje z prostredia nemocnice, vysokej politiky a polície. 

Milan Lučanský v teréne.
Milan Lučanský v teréne. Zdroj: TASR

Ministerka spravodlivosti Kolíková prvýkrát samovraždu vylúčila

K našim medializovaným informáciám sa okamžite vyjadrila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá vylúčila cudzie zavinenie.

Podľa lekárov neboli pravdivé medializované informácie o zdravotnom stave Lučanského, ktoré súviseli s krvácaním do mozgu, viacnásobnou zlomeninou nadočnicového oblúka, okom mimo očnej jamky a 11-hodinovou operáciou.

Odporúčané
V Bolívii majú domy, kam sa opilci chodia prepiť 96 % alkoholom a zomrieť. Zaživa ich občas pochovajú na stavenisku ako rituál V Bolívii majú domy, kam sa opilci chodia prepiť 96 % alkoholom a zomrieť. Zaživa ich občas pochovajú na stavenisku ako rituál 11. decembra 2022, 9:30

Ohľadom údajného pokusu o samovraždu Kolíková vyhlásia, že väznica v Prešove neeviduje takýto pokus, vychádzajú však len z verzie, ktorú im mal povedať Milan Lučanský.

Pracovali s verziou o samovražde

Zbor väzenskej a justičnej stráže pracoval s verziou, ktorá sa týkala pokusu o samovraždu na základe poranení, ktoré mal mať Milan Lučanský na krku. „My sme disponovali nejakými informáciami, ktoré súviseli s nejakým poranením na krku, keď sa teda o tom rozprávame, aj keď to už priamo súvisí so zdravotným stavom, takže sme na hrane,“ povedala Kolíková s tým, že žiadne dôkazy zatiaľ nemajú. 

„Zbor sa zaoberal touto informáciou, zjavne sa informácia „bolo povedané“, šírila svojim spôsobom. Neprišli sme k žiadnemu záveru takého charakteru. Môžem povedať, že nejaké poranenie sa tu vyskylo, ale žiadne poranenie, z ktorého by sme mohli urobiť takýto záver,“vysvetlila ministerka Kolíková. 

„Môžeme pracovať len s príbehom, ktorý nám dal pán Lučanský, malo sa jednať o nešikovný pád. Pracujeme len s tým, ako ho dokumentoval zbor. Nikto pri tom nebol,“ dodala Mária Kolíkova na otázku, či si mohol bývalý policajný prezident spôsobiť tieto zranenia pri cvičení. 

Generálny prokurátor Žilinka: Špekulácie, že malo byť toto zranenie spôsobené snáď aj samovražednými sklonmi, sú neprípustným zásahom do práv obvineného

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal prešetriť prípad po vlastnej osi. Práve dnes konštatoval, že dozoroví prokurátori dospeli k jednoznačnému záveru, že pri výkone väzby u obvineného nedošlo k porušeniu žiadnych predpisov.

Odporúčané
Vyhľadávané samovražedné miesta. Prečo vznikajú a ako môžu pomôcť samovražedné zábrany? Vyhľadávané samovražedné miesta. Prečo vznikajú a ako môžu pomôcť samovražedné zábrany? 26. mája 2022, 14:30

Preskúmané boli kamerové záznamy, osobné spisy obvineného, interná dokumentácia ústavu, vyjadrenia príslušníkov ústavu, tiež tamojšieho lekára. Pri kontrole vykonali aj pohovor s Milanom Lučanským. 

„Špekulácie, že malo byť toto zranenie spôsobené snáď aj samovražednými sklonmi, sú neprípustným zásahom do práv obvineného. Toto sa vykonanou previerkou vylúčilo,“ vyhlásil generálny prokurátor Maroš Žilinka. 

Žilinka zdôraznil, že výkon väzby a trestné stíhanie obvinených by nemalo byť zneužívané zo strany laickej, odbornej verejnosti a médií na rôzne účely. Vyzval na rešpektovanie prezumpcie neviny. „V tomto prípade je okaté, že to tak nebolo. Mala by sa rešpektovať dôstojnosť a súkromie obvineného,“ poznamenal. Podľa Žilinku spravil Milan Lučanský pre spoločnosť aj veľa dobrého.

Krízová linka pomoci poskytuje nonstop, anonymnú a bezplatnú psychologickú pomoc v kríze na čísle 0800 500 333. Ak máš do 18 rokov, určite v prípade potreby kontaktuj Linku detskej istoty na čísle 116 111.
Domov
Zdieľať
Diskusia