Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2020, 14:39
Čas čítania 0:45
Viktor Kniš

Vakcína proti koronavírusu od Pfizer a BioNTech má úspešnosť 90 %

NEWS
Uložiť Uložené

Výsledky prekonali očakávania.

S pozitívnymi správami, na ktoré čaká celý svet od konca minulého roka, prišla firma na výrobu liečiv Pfizer. Podľa dát zaznamenala jej vakcína proti koronavírovaniu 90 % úspešnosť počas testovania na ľuďoch, ktorí nikdy predtým ochorenie neprekonali. Informuje o tom denník The New York Times.

Odporúčané
Prehľad zmien: Kam nemôžeš cestovať so svojím certifikátom, pre koho platí zákaz vychádzania a za čo hrozí pokuta 1659 eur? Prehľad zmien: Kam nemôžeš cestovať so svojím certifikátom, pre koho platí zákaz vychádzania a za čo hrozí pokuta 1659 eur? 9. novembra 2020, 6:05

Ak sa pozitívne správy potvrdia, mohla by sa nová vakcína s vysokou úspešnosťou zaradiť napríklad medzi obvykle používané vakcíny pre deti. S úspešnosťou sú na tom totiž podobne. Pfizer sa chystá kontaktovať a požiadať americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv o núdzovú autorizáciu vakcíny. Do konca roka by  dokázala vyprodukovať 15 až 20 miliónov dvojdávkového lieku.

Má to však aj pravdepodobný háčik. Podľa webu Roll Call sa dá vakcína údajne prevážať iba v boxe, ktorý firma musela vyrobiť. Vnútri sa potom spoločne s liekom nachádza aj suchý ľad.

Problém bude aj so samotnou manipuláciou s vyrobenou vakcínou. Tento „kufrík“ sa dá otvoriť len raz za päť dní, a to len na minútu, aby sa jeho vnútro veľmi neohrialo. Veľké množstvo dávok sa tak dá skladovať iba v ultra-chladnom prostredí pri -80 ° C.

Americká vláda si ho aj napriek tomu chystá predobjednať vo veľkom množstve. Počíta sa s dodávkou 100 miliónov dávok za celkovo 1,95 miliárdy dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia