Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2020, 20:11
Čas čítania 1:06
Adel Ghannam

Ústavný súd dal súhlas na väzobné stíhanie sudcov Urbancovej a Lindtnera. Kolcun zostáva na slobode

NEWS VÍCHRICA
Uložiť Uložené

Ústavný súd rozhodol o väzbe pre dvoch z troch sudcov, pre ktorých prokurátor žiadal väzbu.

Bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová a bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III Dávid Lindtner môžu byť stíhaní väzobne. Rozhodol o tom Ústavný súd SR, ktorý nedal súhlas na väzobné stíhanie sudcu Najvyššieho súdu Jozefa Kolcuna. Informoval o tom Denník N. 

Jarmila Urbancová bola v kauze Búrka už obvinená v marci. V tejto kauze čelí obvineniu z podplácania rovnako Lindtner, ktorý je advokátom spolupracujúcim aj s exministrom vnútra za Smer-SD - Robertom Kaliňákom. 

Lindtner aj Urbancová majú v súčasnosti pozastavenú funkciu. Urbancová je už na dôchodku. To však nebránilo Ústavnému súdu, aby ich vydaní na väzobné stíhanie rozhodoval. Obaja sú technicky vzaté stále sudcovia. 

Denník N informuje, že o skutkoch, z ktorých sú Urbancová a Lindtner obvinení vypovedal aj bývalý podpredseda Okresného súdu v Bratislave Vladimír Sklenka. Ten si vymenil s Marianom Kočnerom cez Threemu tisíce správ, rozprávali sa o množstve kaúz. Sklenka mal slúžiť aj ako prostredník medzi Kočnerom a inými sudcami. Podobnú službu mal zabezpečovať aj pre Urbancovú. Tá uňho lobovala na základe uznesenia o vznesení obvinenia z marca aj v kauze Technopol Servis, ktorú odhalil Ján Kuciak. Sklenkovi mala ponúkať úplatok ak zabezpečí, aby sa Technopol vrátil do rúk jeho pôvodného majiteľa. 

Odporúčané
Ženu mal pod nátlakom nútiť k uznaniu dlhu, na súde sa zaňho prihovoril kňaz. Kto je Ľudovít Makó a čo má spoločné s takáčovcami? Ženu mal pod nátlakom nútiť k uznaniu dlhu, na súde sa zaňho prihovoril kňaz. Kto je Ľudovít Makó a čo má spoločné s takáčovcami? 8. októbra 2020, 17:12

Sklenka voči obvineným sudcom svedčí už mesiace. S políciou si za takéto svedectvá vybavil odloženie vznesenia obvinenia. Vďaka jeho svedeckej výpovedi sedí už pol roka vo väzbe aj niekdajšia štátna tajomníčka za Smer-SD Monika Jankovská. 

To, že Ústavný súd odobril väzobné stíhanie pre sudcov ešte neznamená že vo väzbe zostanú. O tom rozhodne až sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Podľa informácii Denníka N by to mal byť sudca Ján Buvala. Buvala je členom senátu 1T, ktorý Mariana Kočnera odsúdil na 19 rokov za falšovanie zmeniek. 

Domov
Zdieľať
Diskusia