Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. októbra 2020, 12:30
Čas čítania 6:18
Lukáš Čelka

Čo robia bývalé hviezdy detských relácií „Elá Hop" alebo „Kakao"?

Čo robia bývalé hviezdy detských relácií „Elá Hop" alebo „Kakao"?
Zdroj: Youtube / Old man, Youtube / jaffarski, Youtube / Oldschool TV
FILMY A SERIÁLY MAXIHRA
Uložiť Uložené

Pamätáš si ešte na tieto relácie z detstva? Ktorú z nich si pozeral ty?

Niektorí z nás si ešte pamätajú časy,  keď sme sa ako deti budili skoro ráno aj cez víkend, len aby nám neušli detské relácie a rozprávky. Hneď po zobudení sme sa hodili do fotelky, zababušili sa v deke a zapli televízor, z ktorého na nás prehováral Majster N alebo Elá a Hop.

Bolo to už približne dve desiatky rokov dozadu a odvtedy sa na nepoznanie zmenili aj bývalí účinkujúci programov, ktoré nás sprevádzali detstvom. 

Odporúčané
Ako vznikali rýchlodabingy a legendárne československé hlášky v hollywoodskych filmoch? Králové videa ti to prezradia Ako vznikali rýchlodabingy a legendárne československé hlášky v hollywoodskych filmoch? Králové videa ti to prezradia 24. septembra 2019, 12:39
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vníma Igor Adamec obdobie, kedy aktívne pripravoval reláciu „Kakao"
  • Čomu sa Igor venuje počas pandémie, keď sú zatvorené divadlá
  • S kým trávi Katka Aulisová (Elá) najradšej čas, keď sa nevenuje divadlu
  • Ako sa zmenila Patrícia Jariabková
  • Čomu sa dnes venuje moderátorka Didiana známa z Maxihry

Kakao

hvezdy z rozprávok
Zdroj: Youtube/ BIBIANA dom umenia

Kakao, vysielala Markíza od roku 1997 až do roku 2005 a moderovali ju Igor Adamec spolu s Martinom Vanekom (neskôr aj Ivan Blahút a Michal Rovňák). Spoločnosť im robieval kúzelník Mário. „Keď sa na to pozerám spätne, boli to pekné časy. Myslím, že Markíza chcela v deväťdesiatych rokoch konkurenčne bojovať s verejnoprávnou televíziou verejnoprávnymi zbraňami, a preto sa rozhodla zaradiť na víkendové dopoludnia detský program. Ale to sme my, tvorcovia neriešili, chopili sme sa príležitosti a vzniklo Kakao. Robili sme ho s plným nasadením a hlavne sme sa držali zásady, že dieťa je rovnocenný partner,“  prezradil pre REFRESHER Igor Adamec.

Igor Adamec bol od čias Kakaa aj Milankom z Mafstory. Odvtedy si okrem rôznych divadelných hier zahral aj v seriáloch ako napríklad Panelák, alebo Rodinné prípady. Je tiež autorom viacerých detských kníh, na ktorých spolupracoval so svojím bývalým kolegom kakaovníkom -  Martinom Vanekom.

Pred necelým mesiacom vydal svoju prvú knihu pre dospelých „Keď vonku prší“. V nej píše o svojom súkromí, o spomienkach na detstvo aj o študentských časoch.  „Osem rokov som robil riaditeľa jednej menšej bratislavskej televízie, na tú prácu budem vždy veľmi rad spomínať, nuž a potom som sa vrátil k divadlu. Žiaľ, súkromné produkcie a predstavenia sa počas pandémie zastavili a tak namiesto divadla hrávam tenis, chodím po slovenských kopcoch a dolinách, pričom sa denne snažím niečo napísať," dodal Igor na záver.

hvezdy z rozprávok
Zdroj: Facebook / Igor Adamec
 

Vypátrať Martina Vaneka na sociálnych sieťach bolo komplikovanejšie. Podobne ako Igor pôsobil v minulosti vo viacerých divadlách a hral aj v Mafstory, avšak o tom, že by pracoval na nejakom aktuálnom projekte nebolo žiadnej zmienky. Treba však uznať, že humor ho neopúšťa ani v 54-ke. Každá jedna fotka, ktorú zverejnil na sociálnej sieti je vtipná, no aj na ňom vidno, že mu pribúdajú šediny. 

hvezdy z rozprávok
Zdroj: Facebook / Martin Vanek

Elá Hop

hvezdy z rozprávok
Zdroj: Youtube / Old Man

Mladšia generácia pravdepodobne nepozerala „Kakao“ ale „Elá Hop“.  Tou decká sprevádzali bábkoherci Katka Aulisová (Elá) a jej manžel Ľubo Piktor (Hop). Netradičné dobrodružstvá zábavnej dvojice, slimáka Maximiliána a myšiaka Cyrila boli v každom diely doplnené aj o listáreň a divadielko. Pre nezhody s televíziou sa však neskôr Katarína s Ľubom rozhodli prácu na relácii ukončiť. 

„Začalo sa to v roku 1999 - mala som o dvadsať rokov menej, takže dnes sa už na to pozerám cez okuliare (možno aj trochu ružové). Intenzívne obdobie, veľa energie, nové tvorivé stretnutia, spojenie s deťmi na celom Slovensku, dojímavé reflexie od detí, aj rodičov, ale aj televízna mašinéria a čas, kedy naše deti rástli povedľa Elá hop, tak trochu bez

nás,"  prezradila Katarína Aulisová pre REFRESHER, ako sa na výrobu pozerá spätne. 

Herečka sa teraz venuje divadlu. „Spolu s „Hopom" pôsobím v nezávislom divadle PIKI ako herečka, prednášam o divadle na KBT VŠMU ako učiteľka bábkarskej tvorby, organizujem divadlo v Bratislavskom bábkovom divadle ako umelecká šéfka, prinášam do života divadlo v divadlách na Slovensku aj v zahraničí ako režisérka, ale najradšej trávim čas bez divadla s Johankou a Hugom, ako babička," hovorí Katarína.

hvezdy z rozprávok
Zdroj: Youtube / Bratislavské bábkové divadlo

Jej manžela Ľubomíra Piktora čakal podobný osud. Prezradil nám že natáčanie „Elá a Hop!“ vnímal ako: „Desať rokov trvajúcu jazdu na kolotoči práce, tvorivosti, zábavy, počas ktorej sa človek vynesie do výšky a mieša sa v ňom pocit vzrušenia, radosti a miernej nevoľnosti."

Ľubomír sa tak ako celý život aj teraz venuje divadlu. „Tak ako pred, počas, aj po „Elá Hop“ sa zaoberám hraním divadla pre deti a domácimi prácami. Mám sa dobre a dúfam, že to nejaký vírus všetko nezmení," dodal na záver.

Katarína aj Ľubomír počas pandémie spolu s ďalšími členmi divadla vydávajú na Youtube sériu videí, ktoré nazvali „Rozprávky z pod rúška“.

hvezdy z rozprávok
Zdroj: Youtube / Bratislavské bábkové divadlo

Odporúčané
Záujem o Susedov mierne klesá, ale z trónu ich zatiaľ nikto nezosadil. Sledujete seriál naďalej aj vy? Záujem o Susedov mierne klesá, ale z trónu ich zatiaľ nikto nezosadil. Sledujete seriál naďalej aj vy? 24. apríla 2018, 21:18

Na polici v hrnci

hvezdy z rozprávok
Zdroj: Youtube / RETRO SLOVAK

Na tento rozprávkový seriál s kocúrom Andym a myškou Emílou si môžu pamätať len deti 80-tych rokov minulého storočia. Zabávala ich dvojica Marián Labuda st. a Eva Večerová, vo zvieracích kostýmoch s výrazným makeupom a vyčesanými vlasmi. Každý, kto sa na tento seriál v detstve pozeral určite nezabudol na jeho spievanú úvodnú znelku: "Na polici v hrnci, tam voľačo mrnčí, také oči malo, skoro nás zožralo..."

Herec Marián Labuda, ktorý stvárňoval rolu kocúra Andyho vydýchol posledný krát 5. januára 2018 vo veku 73 rokov. Napriek tomu, že dlhé roky bojoval s cukrovkou si užíval zaslúžený dôchodok so svojou manželkou Vierou.

hvezdy z rozprávok
Zdroj: Facebook / Vzpomínky na osobnosti

Od čias vysielania pribudli roky aj herečke Eve Večerovej, ktorá v januári oslávila 63 rokov. Na doskách Divadla Andreja Bagara v Nitre hrala 24 rokov, v dnešných dňoch je už na hereckom dôchodku.

hvezdy z rozprávok
Zdroj: Facebook/ Divadlo Andreja Bagara v Nitre

Od Kuka do Kuka

hvezdy z rozprávok
Zdroj: Youtube / Zábava SK

„Tajomstvo aj prekvapenie, občas malé poučenie, smiech a dobrú náladu, všetkým dobrú zábavu.“ Pamätáte si ešte niekto na legendárnu bábku - Kuka? Nedeľné ráno v osemdesiatych rokoch patrilo na prvom kanáli Slovenskej televízie práve jemu. Relácia pre deti bola plná rozhovorov, poznávania, informácií, hudby a samozrejme rozprávok, na ktoré sa všetci tešili najviac. Spoločnosť robila Kukovi Patrícia Jariabková takmer 16 rokov. Čo je s ňou dnes?

Patrícia dala prácu moderátorky bokom a robí realitnú maklérku. Pre portál reality.sk prezradila, že sa k tejto práci dostala cez reláciu Nové Bývanie, ktorú pre TV Joj pripravovala 7 rokov. Tu musela pre prihlásených účinkujúcich hľadať nehnuteľnosti podľa ich predstáv a tak celé dni listovala portály a hľadala byty a domy. Keď sa Joj rozhodla robiť reláciu bez nej, si Patrícia musela vybrať, čo bude robiť v živote ďalej. Rozhodla sa teda skúsiť prácu maklérky a dnes sa jej darí. 

V poslednom rozhovore pre denník SME porozprávala o tom, ako ju partner týral. Dnes je v šťastnom vzťahu a jej životný príbeh je inšpiráciou pre viacero žien, ktoré zažili domáce násilie.

Bábku Kuka vytvorila Anna Cigánová, ktorá ho navrhla aj ušila. Dnes nikto netuší, či Kuko skončil na televíznom smetisku alebo v spaľovni. V roku 2013 informoval portál Plus Jeden Deň, že v smetiakoch RTVS skončili mnohé bábky, medzi ktorými mohol byť aj on. 

hvezdy z rozprávok
Zdroj: Facebook / Patrícia Jarjabková Garajová
 

Crn Crn

hvezdy z rozprávok
Zdroj: Youtube / jaffarski

„Deti moje osprostené...“ To je prvá vec, ktorá sa môže vybaviť divákom, ktorí pozerali „Crn Crn". V pamäti sa mohla divákom zapísať aj úvodná zvučka: „Nevolali? Volali! Hahahaha! Crn-crn, kto je tam?“.  Relácia bežala v televízii deväť rokov a bola plná rôznych súťaží, hier a zaujímavých debát. Do televíznej histórie sa cez ňu dostal najmä legendárny Majster N, dnes už zosnulý Jozef Nodžák. Zomrel 28. augusta 2017 vo veku 71 rokov.

Posledné roky svojho života dokonca nebavil len mládež, ale vyskúšal si aj vystupovanie ako standup komik. Niektorých z nás teda bavil aj ako deti a aj ako dospelých.

Pamätáte si ešte na relácie z detstva ako „Elá Hop" alebo „Kakao"? Takto sa za roky zmenili ich účinkujúci
Zdroj: Facebook / Majster N

Medzi moderátormi Crn-Crn bol aj Ďuro, Juraj Lím, ktorý sa z televíznych obrazoviek vytratil a dnes sa ako trojnásobný otec venuje sa podnikaniu v oblasti hoteliérstva a gastronómie. V Bratislave prevádzkuje hotel a reštauráciu VILLA IVICA. V Crn-Crn pôsobil počas celých deviatich rokov jej fungovania. V relácii začínal ako 21-ročný a končil ako 30-ročný, pričom ho v tom čase prirovnávali pre jeho vzhľad k spevákovi Rišovi Müllerovi. Za svoj život však zažil mnoho ťažkých chvíľ. V roku 1999 ho Hlavnej železničnej stanici v Bratislave dobili skíni a neskôr v roku 2017 mu hotel vykradli zlodeji, informoval o tom portál Plus Jeden Deň

Pamätáte si ešte na relácie z detstva ako „Elá Hop" alebo „Kakao"? Takto sa za roky zmenili ich účinkujúci
Zdroj: Facebook / Juraj Lím

Spolu s Jurajom moderovala reláciu aj Kvetka Horváthová, ktorú predstavovať nikomu netreba. Kvetka sa moderovaniu venuje dodnes, moderuje markizácke relácie Teleráno a Reflex.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Kvetka Horváthová (@kvetkah),

V Crn Crn začínal aj moderátor Ján Dubnička. V úlohe moderátora by si ho dnes už nenašiel. Pred rokmi sa totiž to z televíznych obrazoviek úplne vytratil. Prišiel o prácu aj o prestíž a padol na úplné dno. Pre Plusku povedal, že Miesto 10 000€ mesačne začal zarábať chabých 500€, čo mu v rozpočte urobilo také škrty, že nemal ani na zaplatenie nájmu a prepadol alkoholu. 

Ján sa nakoniec zo dna postavil rozbehol vlastný biznis v oblasti koučingu, informoval o tom portál Slovakwoman. Bývalý moderátor tvrdí, že sa v mentorovaní športovcov absolútne našiel. Dnes veľa cestuje a praktizuje i ashtanga jogu, ktorá sa považuje za fyzicky najnáročnejšiu formu tohto cvičenia. Je tiež autorom motivačnej knihy „Vytvorte si život, po akom túžite“.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jan Dubnicka (@jandubnicka),

 Maxihra

hvezdy z rozprávok
Zdroj: Youtube / Oldschool televiza

„Raz, dva, tri, poď do hry!“ Na záver aj niečo pre mladších. V relácii „Maxihra“ sme sledovali súťažiacich v pretekoch s Chrash Bandticootom a povzbudzovali ich, prípadne sme sa rozčuľovali nad tým, ako ľahko plytvajú životmi. Ak si chcel hrať, stačilo zavolať a pomocou tlačidlového telefónu ovládať postavu Crasha.

Pamätné sú najmä hlášky, ktorými moderátori zvykli odštartovať levely: “Eins, zwei, drei, Bendi hraj” či “Bendy Micuš, štartuj cicuš!”  Najväčšou výhrou, ktorú mohli mladí súťažiaci vyhrať bol samotný Playstation. Na jeho výhru sa však museli prebojovať cez základný aj finálový level. Najobľúbenejšími levelmi boli Čínsky múr, skúter či zimný level s jazdou na polárnom medveďovi.

Na STV vysielali Maxihru 4 roky (1999 – 2003), na Markíze potom ďalšie dva. Markíza ju zrušila v apríli 2005. V relácii Markízy urobili niekoľko zmien, vymenili moderátorov, prostredie aj hry, pričom súťaž stratila svoju “iskru” aj divákov. Najpamätnejšie boli pravdepodobne komentáre od moderátorky Dagmar „Didiany“ Dianovej.  

Didiana sa neskôr uplatnila nielen v televízii ale aj v rádiu. Dlhé roky moderuje popoludňajší program Fun rádia. V Poslednom čase sa začala aktívne venovať aj humoru, pričom spolupracuje na tvorbe „Sit Down Ladies Comedy" s herečkou Lujzou Garajovou Schramekovou.

hvezdy z rozprávok
Zdroj: Facebook / Stella Production

Odporúčané
Dokážu nás nové česko-slovenské rozprávky ešte vôbec zaujať? Novinka s názvom Tri želania sa o to pokúsi už v decembri Dokážu nás nové česko-slovenské rozprávky ešte vôbec zaujať? Novinka s názvom Tri želania sa o to pokúsi už v decembri 29. novembra 2017, 20:13
Domov
Zdieľať
Diskusia