Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. októbra 2020, 14:30
Čas čítania 8:36
Dominik Vetrák

Recenzia: Remake Mafie je technický nepodarok, ktorý však okúzli príbehom a skvelými cutscénami

TECH
Uložiť Uložené

Pozreli sme sa na zúbok remaku legendárnej Mafie.

Málokto z nás nebol z ohlásenia prerábky pôvodnej Mafie prekvapený. Všetci sme čakali len remastery a porty všetkých troch dielov, no 2K Games a Hangar 13 nás potešili a legendárnu hru kompletne prerobili. Mnohí sa automaticky obávali jej kvality. Rozhodnú sa tvorcovia vytvoriť remake verný originálu, alebo sa od neho výrazne odklonia? Predsa len, hra spred 18 rokov v niektorých aspektoch nezostarla úplne najlepšie.

Hangar 13 sa nakoniec rozhodol vytvoriť takmer identický remake. Bohužiaľ pre mňa a nových hráčov, no našťastie pre fanúšikov originálu. Po dohraní hry som si hovoril, že mi tu a tam chýbala nejaká hláška či dialóg z originálu, no nahradili ich iné, častokrát lepšie scény a rozhovory. Na kultové hlášky sa viaže hlavne naša nostalgia, takže je normálne, keď niekomu chýbajú. 

Odporúčané
Vyskúšali sme xCloud, hranie AAA hier na mobile. Microsoft a ich Game Pass sú videoherným Netflixom Vyskúšali sme xCloud, hranie AAA hier na mobile. Microsoft a ich Game Pass sú videoherným Netflixom 28. septembra 2020, 15:37

Ja som však dúfal, že sa toho v remaku zmení viac. Niektoré dizajnérske rozhodnutia boli limitované vtedajším hardwarom a celkovou úrovňou technológií a videherného priemyslu. Bolo by teda vhodné, keby sa k nim v remaku pristúpilo inak. Najväčší problém som mal asi s epizodickým rozprávaním príbehu, ktorý ma vytrhával z deja.

Tvorcovia mali možnosť príbeh hry vyrozprávať ucelenejším spôsobom a vyplniť prázdne miesta či rovno celé roky, ktoré v origináli preskočili (dej sa odohráva počas 10 rokov). Niektoré dejové udalosti a rozhodnutia postáv sú absolútne nelogické a uponáhľané. Veľmi by im prospelo, keby sa zmenili, alebo keby scenár dodal postavám lepšie motivácie pre ich činy.

Mohli sme sa dočkať ďalších misií, príbehových scén a nahliadnuť hlbšie do vzťahu postáv a gangov. Napríklad aj vojna medzi Salierim a Morellom je stále nedotiahnutá. Vôbec by som sa nehneval, keby sme sa dočkali nejakých flashbackov či dokonca hrania za inú postavu v minulosti, aby nám tak tvorcovia ukázali, čo predchádzalo tomu, že sa rozhádali. 

Recenzia: Mafia Remake
Zdroj: 2K Czech/Hangar 13/2K Games

Príbeh Mafie je úžasný a emotívny, no zďaleka nie dokonalý. Remake mohol byť pokojne o 10 hodín dlhší. Túžil som, aby sa zameral na ďalšie postavy, aby viac rozobral vzťahy a kamarátstvo medzi Tommym, Pauliem a Samom. Aby im príbeh dal komplexnejšiu identitu.

Tvorcovia tak ale neurobili a všetky zmeny či príbehové a dialógové rozšírenia prakticky len kĺžu po povrchu. Fanúšikovia pôvodnej Mafie, ktorí nechceli zmeniť ani len farbu na semaforoch, budú jasať. Vývojári očividne vyrobili remake práve pre nich. 

Ťažko povedať, či to urobili pre fanúšikov a zo strachu pred kritikou a bojkotom, ak by hru poriadne pozmenili, alebo to bolo skôr pre obmedzený rozpočet. Pravdepodobne to bude rozpočtom. Žiadne nové misie, len minimum pridaného dialógu a príbehových momentov a takmer identický priebeh hrou.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89337 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa podarili zmeny v príbehu a postavách.
  • Ako tvorcovia spracovali mesto, motorky a jazdný model áut.
  • Ako pôsobí strieľanie zo zbraní a súboje celkovo.
  • Prečo je technická stránka hry veľkým sklamaním.
  • Ako dopadla kvalita soundtracku, ktorý sa takmer celý zmenil.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia