Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. septembra 2020, 15:43
Čas čítania 0:45
Miriam Rumanková

Tresty za týranie zvierat a zanedbanie starostlivosti o ne sa na Slovensku sprísnia

NEWS SLOVENSKO ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Hroziť budú tresty odňatia slobody až na päť rokov.

Týranie zvierat a zanedbanie ich starostlivosti sa bude trestať prísnejšie, rozhodli o tom poslanci Národnej rady NR SR v piatok, ke'd odsúhlasili novelu trestného zákona a zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb z dielne koaličných poslancov. Hroziť budú tresty odňatia slobody až na päť rokov, výška trestu bude závisieť od závažnosti skutku.

Odporúčané
Niekto ukameňoval bociana na smrť. Polícia rozbehla vyšetrovanie, páchateľovi hrozia 2 roky vo väzení Niekto ukameňoval bociana na smrť. Polícia rozbehla vyšetrovanie, páchateľovi hrozia 2 roky vo väzení 14. augusta 2020, 14:37

„Cieľom návrhu zákona je zmena systematického zaradenia trestných činov týrania zvierat a zanedbania starostlivosti o zviera, a to ich presunom medzi trestné činy proti životnému prostrediu, kam po správnosti vecne patria.

Touto zmenou sa zároveň dosiahne stav, keď skrátené vyšetrovanie o týchto trestných činoch budú vždy vykonávať vyšetrovatelia (konkrétne vyšetrovatelia odboru environmentálnej kriminality Policajného zboru),“  objasnili predkladatelia. 

Znenie úpravy vysvetľuje, že pod  pojmom zviera sa v tejto súvislosti rozumie „pes, mačka, hospodárske zviera podľa osobitného predpisu a chránený živočích podľa osobitného predpisu držaný v zajatí“.

Rozsiahlejšia bude aj skutková podstata trestného činu organizovania zápasov zvierat. Protiprávneho konania sa v tomto prípade dopustí ten, kto organizuje zápas medzi zvieratami, na tento účel štve zviera proti zvieraťu, cvičí zviera na inom zvierati, chová, drží, obchoduje, alebo inak nakladá so zvieratami. 

Účinnosť nadobudne novela v prípade podpisu prezidentkou Slovenskej republiky  1. novembra 2020.

Domov
Zdieľať
Diskusia