Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2021, 14:30
Čas čítania 6:59
Jana Mikysová

Drum & bass nie je len hudbou zdrogovaných. Spoznaj jeho bohatú históriu

Drum & bass nie je len hudbou zdrogovaných. Spoznaj jeho bohatú históriu
Zdroj: Alexander Popov, Unsplash
HUDBA
Uložiť Uložené

Od ilegálnych parties až po najväčší festival na svete, ktorý nájdeš v Česku.

Pre niekoho nezmyselné búchanie a repetitívna hudba. Za žánrom zvaným drum & bass sa však skrýva oveľa viac. Aj napriek tomu, že ide o relatívne mladý hudobný žáner, jeho história ti má čo povedať. Odkiaľ sa vlastne vzal a odkiaľ pramení? Vyber sa s nami na cestu za hľadaním jeho pôvodu a všetkého, čo je s ním spojené. 

Dnb, dramáč, polámané beaty alebo drum & bass je žáner elektronickej hudby, ktorý má viaceré podžánre. Charakteristický je breakbeatom, alebo lámanými beatmi, so silnými basovými a subbasovými linkami. Zvyčajne je jeho tempo v rozmedzí od 160-180 bpm (úderov za minútu). Basová linka je najčastejšie doplnená samplermi a syntetizátormi.
rave, párty, party, noc, klub
Zdroj: Unsplash/Baptiste MG/na voľné použitie

Kolíska žánru drum & bass

Všetko sa to začalo vo Veľkej Británii, ktorá je dodnes jeho silnou základňou. Drum&bass sa začal formovať na začiatku 90. rokov v prostredí rave hardcore scény. Na začiatku boli pokusy mixovať techno, acid house a breakbeat, čoho boli silnými priekopníkmi Fabio & Grooverider. Pomaly prenikal na tanečné parkety prostredníctvom rýchlych lámaných beatov v hardcore skladbách, ktoré mali stále ťažšie, temnejšie upravené zvuky s prvkami jamajskej hudby, ktoré sa označovali ako jungle techno, neskôr ako jungle alebo jungle drum & bass. 

Pripájame playlist, ktorý ťa taktiež prevedie históriou tohto žánru

Rokmi sa menil, bol ovplyvňovaný ďalšími známymi žánrami ako napríklad dancehall, no mal čoraz viac ťažšie, upravené breakbeatové perkusie. Z underground scény sa stal súčasťou novej britskej subkultúry. V Británii a Európe začal drum & bass alebo vtedajší jungle získavať na popularite okolo roku 1990.

Zlatá éra drum & bassu

Roky 1995 a 1996 boli označované za zlaté roky drum & bassu. Medzi prvými menami, ktoré sa spájajú s ich začiatkom, sú producenti a DJ-i LTJ Bukem, Goldie, Andy C, Ronni Size, DJ Hype, neskôr Ed Rush & Optical. Každý z DJ-ov mal iné korene. Vznikajú prvé vydavateľstvá a podžáner ako techstep, charakteristický takzvaným technickým zvukom pochádzajúcim z techna. Z neho sa následne vyvinul (okolo rokov 1997 a 1998) neurofunk. Ten vznikol z tvrdších foriem funku, ovplyvnený žánrami ako techno, house a jazz, s charakteristickými ostrými breakbeatmi, niekedy aj temným ambientným pozadím a rýchlejším tempom ako pri techstepe.

Track Funktion z legendárneho EP Wormhole bol radený medzi subžánre neurofunk


Polámané beaty ovládli kluby prevažne v Británii, kde sa organizovali tematické noci vydavateľstiev. Po roku 1996 prichádzajú na scénu ďalší producenti a DJ-i: John B, DJ Fresh, Total Science a Spirit. Vzniká jedno z najznámejších a najväčších dnb vydavateľstiev - Hospital Records, ktoré založili London Elektricity - pôvodne duo Tony Colman a Chris Goss, z London Elektricity Chris neskôr odišiel. V týchto rokoch nový žáner začína ovplyvňovať ostatných hudobníkov, napríklad The Prodigy. Drum & bass neostáva bez povšimnutia, dostáva sa do magazínov, rádií, televízie aj hudobných rebríčkov. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88970 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa dialo v rámci drum & bass scény po roku 1996
  • Aké najväčšie hudobné vydavateľstvo vzniklo 
  • Ako vznikali nové podžánre drum & bassu 
  • O dôležitosti pirátskych rádiových staníc a ilegálnych parties 
  • Moment, vďaka ktorému drum & bass nebol viac underground 
  • Ako sa dostal drum & bass na Slovensko 
Domov
Zdieľať
Diskusia