Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2020, 15:44
Čas čítania 9:56
Dominik Vetrák

Exkluzivity pre PlayStation alebo Xbox? Ktorú next-gen konzolu by si si mal kúpiť?

TECH PS5 XBOX SERIES X/S
Uložiť Uložené

Aké výhody majú jednotlivé konzoly oproti konkurencii?

2 mesiace pred vydaním next-gen konzol si konečne môžeme povedať, že o nich vieme všetko podstatné. Microsoft stále úplne nepotvrdil zoznam hier vydaných s novými konzolami (takzvaný launch line-up), no vieme si ho poskladať aj bez ich pomoci. PlayStation zase neukázalo užívateľské rozhranie či PSN Store.

Všetko sú to však maličkosti a my si už dnes vieme detailne priblížiť všetky 4 konzoly. Ktorá ti vyhovuje najviac, aké exkluzívne hry si na každej z nich zahráme, ako sú na tom cenovo a ktorú by si si vo finále mal kúpiť? Porovnáme si to v 5 hlavných bodoch: Cena, hardware, príslušenstvo, hry a služby.

Odporúčané
Toto je PlayStation 5, najrýchlejšia konzola novej generácie. Kedy vyjde, aké hry si na nej zahráme a koľko bude asi stáť? Toto je PlayStation 5, najrýchlejšia konzola novej generácie. Kedy vyjde, aké hry si na nej zahráme a koľko bude asi stáť? 10. augusta 2020, 12:03

1. Cena

Nekonalo sa žiadne prekvapenie. Microsoft ocenil Xbox Series X na 499 eur, pričom rovnakú sumu zvolilo aj PlayStation. O týchto cenách sa spoločnosti rozhodli už pred mnohými mesiacmi. Obe pritom ponúkajú aj lacnejšie alternatívy. Ide o konzoly určené pre hráčov, ktorí nakupujú hlavne digitálne.

Microsoft ponúka Xbox Series S, výkonnostne slabšiu konzolu bez Blu-ray mechaniky, ktorá ťa vyjde na 299 eur. Sony zase ponúka PlayStation 5 Digital Edition. Z hľadiska hardwarových špecifikácií ide o identickú konzolu ako v prípade PlayStation 5, akurát nemá Blu-ray mechaniku. Stáť bude 399 eur.

Na Slovensku ani v Česku stále nie je veľké množstvo hráčov, ktorí si hry kupujú len digitálne. Očakávame teda, že väčšina sa bude obzerať po PlayStation 5 a Xbox Series X. Keďže stoja rovnako, rozhodnú ďalšie faktory.

2. Hardware, sila konzol 

Xbox Series X má silnejšie CPU (procesor) aj GPU (grafický čip). Obe konzoly vsadili na procesor od AMD založený na technológii Zen 2. Osemjadrový procesor bude u Xbox Series X držať takt 3,8 GHz, zatiaľ čo PS5 bude maximálne dosahovať takt 3,5 GHz, pričom môže mierne klesať. 

Odporúčané
PlayStation nás posadilo na zadok s trailermi nových hier. Metro 2033 vo virtuálnej realite a graficky božský Death Stranding 2 PlayStation nás posadilo na zadok s trailermi nových hier. Metro 2033 vo virtuálnej realite a graficky božský Death Stranding 2 1. februára 2024, 10:00

Obe konzoly sa na AMD obrátili aj v potrebe grafického čipu. Ten bude v oboch prípadoch založený na technológii RDNA 2, vďaka čomu bude Ray Tracing vychádzať priamo z hardwaru.

PS5 bude mať menej TFLOPS, teda biliónov výpočtových operácií za sekundu. Silnejší hrubý výkon Xboxu sa snaží dohnať menším počtom väčších výpočtových jednotiek s oveľa väčším objemom GHz.

Odporúčané
Xbox Series X bude najsilnejšia konzola na trhu. Kedy vyjde, koľko bude stáť a vďaka čomu sa stane Netflixom videohier? Xbox Series X bude najsilnejšia konzola na trhu. Kedy vyjde, koľko bude stáť a vďaka čomu sa stane Netflixom videohier? 28. júla 2020, 13:56

Rozdiely teda nebudú až také veľké a pri porovnaní hier sa nemusíš obávať toho, že verzia na PS5 bude výrazne ochudobnená. PS5 využije technológiu AMD SmartShift, vďaka ktorej si GPU a CPU budú môcť medzi sebou prepožičiavať výkon. Keď bude mať procesor niečo v zálohe, grafický čip si od neho požičia nejaký výkon a zase naopak. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88837 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké exkluzívne hry dostanú PS5 a Xbox Series X/S
  • Ktorá konzola sa viac oplatí
  • Prečo je Game Pass aktuálne najhodnotnejšou videohernou službou a najlepšou vecou, ktorá sa vo videohernom priemysle udiala
  • Ktorá konzola poskytuje lepšie služby a príslušenstvo
  • Ktorá konzola bude mať pri vydaní na jeseň 2020 lepšie hry
Domov
Zdieľať
Diskusia