Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. septembra 2020, 8:44
Čas čítania 1:48
Tímea Krauszová

Parížske múzeum zakázalo vstup žene, mala vraj príliš hlboký výstrih. Aktivistky reagovali protestom hore bez

NEWS
Uložiť Uložené

Pobúrená žena zverejnila otvorený list, v ktorom obviňuje múzeum zo sexizmu a dvojitých štandardov.

Mladej žene zakázali vstup do parížskeho múzea Musée d'Orsay, pretože mala na sebe príliš vyzývavý outfit. Hoc na webstránke múzea je v pravidlách uvedené, že môžu vstup zakázať ľuďom, ktorých oblečenie by mohlo spôsobiť rozruch, nedefinujú, čo to presne znamená.

Pobúrená žena tak zverejnila na sociálnej sieti Twitter otvorený list, v ktorom obviňuje múzeum zo sexizmu a dvojitých štandardov. Pripojila aj fotografiu výstrihu, pre ktorý nemohla do múzea vojsť.

Odporúčané
8 vecí o alkohole, ktoré si (možno) netušil 8 vecí o alkohole, ktoré si (možno) netušil 15. septembra 2020, 12:10

Príliš vyzývavé oblečenie

Jeanne je študentkou v Paríži, píše Ladbible. Pri návšteve múzea Orsay ju nepríjemne prekvapilo, že jej nedovolili vstúpiť pre jej príliš vyzývavý outfit. Svoju zlosť vložila do otvoreného listu, ktorý zverejnila online. V ňom hovorí o dvojitých štandardoch a tvrdí, že ide o diskrimináciu. „Ja nie som len moje prsia, nie som len moje telo. Váš dvojitý meter by nemal predstavovať prekážku pre moje právo na prístup ku kultúre a vzdelaniu,“ argumentuje 22-ročná žena.

Múzeum sa mladej žene ešte v ten istý deň ospravedlnilo. Napriek tomu však fotka a sprievodný text spôsobili, že sa na stranu Jeanne postavili mnohí ľudia.

„Múzeum Orsay je zjavne stotožnené s tým, že vystavuje mnoho obnažených hrudníkov vo svojej zbierke, ale zahanbilo túto mladú ženu pri vstupe a povedali jej, že nemôže vojsť, pretože jej výstrih bol príliš hlboký. Neuveriteľné,“ píše jedna žena na Twitteri.

„Parížske múzeum sa ospravedlnilo žene, ktorú nevpustili dnu pre príliš odhaľujúci dekolt. Čo zabudli, aké portréty im visia na stenách?“ pýta sa ďalší človek.

K incidentu došlo v utorok. V nedeľu naň zareagovali aj aktivistky  feministickej organizácie FEMEN France, ktoré sa zišli priamo v priestoroch múzea. Tam sa vyzliekli do pol pása a na hrude si napísali rôzne heslá, vrátane „Moje prsia nie sú nemravné!“. Žiadali koniec sexualizácie ženských tiel a potvrdzovali slová Jeanne, že bola obeťou sexistickej diskriminácie.

Protestu sa zúčastnila približne dvadsiatka žien. Dodali, že ženské telá nie sú nijakým spôsobom neslušné či nemravné.

Domov
Zdieľať
Diskusia